Δυτική Οχθη: Ο ΟΗΕ καταδικάζει ως «παράνομο» το πολύνεκρο πλήγμα στην Τουλκάρεμ

Δυτική Οχθη: Ο ΟΗΕ καταδικάζει ως «παράνομο» το πολύνεκρο πλήγμα στην Τουλκάρεμ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τοπικό στέλεχος της Χαμάς. Ωστόσο, όπως τόνισε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ισοπεδώθηκε ολόκληρο κτίριο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι και ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Εθνη καταδίκασαν το αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη την Πέμπτη. Το πλήγμα, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό είχε στόχο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων, καθώς ισοπεδώθηκε ολόκληρο κτίριο.

Ο ΟΗΕ μίλησε για «παράνομο αεροπορικό πλήγμα». «Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα πολύ ανησυχητικό πλαίσιο παράνομης χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου στη Δυτική Οχθη, που έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στους Παλαιστίνιους και σημαντικές ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές», δήλωσε το Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «εξόντωσε» ένα τοπικό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στην Τουλκαρέμ, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων και της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Πρόκειται για το πλέον φονικό πλήγμα από το 2000 στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρόκειται για «άλλο ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής χρήσης θανάσιμης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, συχνά ανώφελη, δυσανάλογη και επομένως παράνομη. Η καταστροφή ενός ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο από αεροπορικό βομβαρδισμό δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ προς τις υποχρεώσεις του».

Ο ΟΗΕ ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την επιχείρηση αυτή.

Δυτική Οχθη: Ο ΟΗΕ καταδικάζει ως «παράνομο» το πολύνεκρο πλήγμα στην Τουλκάρεμ-1
Από τις κηδείες των νεκρών της Πέμπτης / Reuters

Η Τουλκάρεμ είχε ήδη αποτελέσει στόχο στα τέλη Αυγούστου των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον ένοπλων ομάδων που πολεμούν κατά του Ισραήλ σε αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ, η βία μεταξύ των Παλαιστινίων από τη μια πλευρά, και του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από την άλλη, δεν έχουν σταματήσει να εντείνονται στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT