«Νέο χτύπημα αν χρειαστεί», λέει ο Χαμενεΐ

«Νέο χτύπημα αν χρειαστεί», λέει ο Χαμενεΐ

Με το όπλο παρά πόδα εμφανίστηκε ο ηγέτης του Ιράν σε εκδήλωση

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν δεν θα διστάσει να εξαπολύσει νέα πλήγματα κατά του Ισραήλ «αν χρειαστεί», προειδοποίησε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχεδιάζει την επικείμενη απάντησή της στους 180 και πλέον βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης που δέχθηκαν το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις την περασμένη Τρίτη.

Μιλώντας σε ένα τεράστιο πλήθος οπαδών του καθεστώτος που είχε συγκεντρωθεί στο μεγάλο τζαμί Μοσάλα της ιρανικής πρωτεύουσας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «εντελώς νόμιμη» την επίθεση που εξαπέλυσε η χώρα του, τονίζοντας ότι επρόκειτο για την «ελάχιστη δυνατή» απάντηση και ότι το Ιράν «δεν θα καθυστερήσει, ούτε θα βιαστεί να κάνει το καθήκον του». Μιλώντας πότε στα φαρσί και πότε στα αραβικά, στα 40 λεπτά που κράτησε η ομιλία του, ο 80χρονος ηγέτης είχε πλάι στο αριστερό του πόδι ένα τουφέκι, το οποίο κατά διαστήματα άγγιζε. «Η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει παρά τις δολοφονίες των ηγετών της», διακήρυξε ο Χαμενεΐ, παραπέμποντας στην εξόντωση του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από τον ισραηλινό στρατό.

«Νέο χτύπημα αν χρειαστεί», λέει ο Χαμενεΐ-1

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί επισκεπτόταν τη Βηρυτό, όπου μαίνονται από την αρχή της εβδομάδας οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ. Ο Ιρανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, και τους διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «δεν θα εγκαταλείψει» τη χώρα τους αυτές τις δύσκολες στιγμές. Δήλωσε επίσης ότι το Ιράν υποστηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη εκεχειρία στη Γάζα. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «αν το Ισραήλ κάνει οτιδήποτε εναντίον μας, η απάντησή μας θα είναι ισχυρότερη από την προηγούμενη φορά».

Στις προειδοποιήσεις του Χαμενεΐ και του Αρακτσί ήρθε να προστεθεί και το μήνυμα του Αλί Φανταβί, αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας του, ο Φανταβί απείλησε ότι, σε αυτό το ενδεχόμενο, το Ιράν θα πλήξει τις ισραηλινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και άλλες ενεργειακές υποδομές.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου συγκεντρώνονται πολλά προπύργια της Χεζμπολάχ, δέχθηκαν εκ νέου μπαράζ βομβαρδισμών από ισραηλινά αεροπλάνα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε δέκα αλυσιδωτά πλήγματα στην περιοχή Νταχίγια, όπου δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα, με τους βομβαρδισμούς να δονούν τα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης, αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Ρεπορτάζ της αμερικανικής ιστοσελίδας Axios και της εφημερίδας New York Times, που επικαλούνταν Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, ανέφεραν ότι στόχος των βομβαρδισμών στην Νταχίγια ήταν ο Χάσεμ Σαφιεντίν, εξάδελφος του Νασράλα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του στην κορυφή της Χεζμπολάχ. Μέχρι χθες το βράδυ ούτε το Ισραήλ ούτε η σιιτική οργάνωση είχαν δώσει κάποια πληροφορία για την τύχη του Σαφιεντίν.

Επαφές στη Βηρυτό του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί – Ενταφιάστηκε προσωρινά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Αλλο ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλείται πηγή της Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι ο Νασράλα ενταφιάστηκε προσωρινά σε μυστική τοποθεσία λόγω των φόβων ότι η κηδεία του θα προκαλούσε πολύνεκρο βομβαρδισμό από το Ισραήλ. Χθες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε ένα από τα πλήγματα που εξαπέλυσε την προηγούμενη ημέρα στη Βηρυτό εξόντωσε τον Μοχάμεντ Ρασίντ Σκάφι, επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Χεζμπολάχ. Αλλοι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Σημείο Ελέγχου Μασνάα, μία από τις κυριότερες διόδους για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα των κέδρων, αναζητώντας περισσότερη ασφάλεια στο γειτονικό, αραβικό κράτος. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας του Λιβάνου, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου εγκατέλειψαν τη χώρα με κατεύθυνση τη Συρία 256.614 Σύροι πρόσφυγες και 82.264 Λιβανέζοι.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες είχε σκοτώσει 17 Ισραηλινούς στρατιώτες και αξιωματικούς σε σφοδρές μάχες, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν και πάλι χθες στο βόρειο Ισραήλ, καθώς η σιιτική οργάνωση εξαπέλυσε μπαράζ με ρουκέτες Κατιούσα.

Στη Δυτική Οχθη

Την ίδια περίπου ώρα ακούστηκαν ξανά, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, οι σειρήνες στο νότιο Ισραήλ, καθώς η Χαμάς εκτόξευσε και πάλι βλήματα, τρεις ημέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις περυσινές επιδρομές της, που άνοιξαν το σπιράλ της βίας στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ενεργό παραμένει και το μέτωπο της Δυτικής Οχθης. Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στην πόλη Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης, από τα οχυρά της παλαιστινιακής αντίστασης, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους. Αλλοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν την κωμόπολη Μπέιτ Λαχίγια, κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 41.802 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 96.844 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT