ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ενεργά στη μάχη υπέρ της Χάρις

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ενεργά στη μάχη υπέρ της Χάρις

Τη Δημοκρατική υποψήφια στηρίζει εμπράκτως και η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πρώην βουλευτής και κόρη του Ντικ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την έμπρακτη στήριξή της στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις προσέφερε την Πέμπτη, από τη σκηνή προεκλογικής εκδήλωσης των Δημοκρατικών στο Ρίπον του Ουισκόνσιν, η Ρεπουμπλικανή πρώην βουλευτής Λιζ Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους, Ντικ Τσέινι, ενώ στην προεκλογική μάχη ρίχνεται και ο Μπαράκ Ομπάμα. Χάρις και Τσέινι, οι οποίες εμφανίσθηκαν μαζί στη σκηνή, έχουν συμμαχήσει παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες τους με κοινό σκοπό: τη διατήρηση του Ντόναλντ Τραμπ μακριά από τον Λευκό Οίκο.

«Στις εκλογές αυτές, οφείλουμε να τοποθετήσουμε τον πατριωτισμό πάνω από τις κομματικές ταυτότητες. Αυτό δεν αποτελεί ευχή. Είναι το καθήκον μας», δήλωσε η Τσέινι, προτού υπενθυμίσει την πολιτική πορεία της. Η κόρη του Ντικ Τσέινι εργάστηκε για πρώτη φορά σε προεκλογική εκστρατεία σε ηλικία δέκα ετών, υπήρξε οπαδός του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ενώ υπηρέτησε για χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών προτού εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Υπήρξα Ρεπουμπλικανή πριν ακόμη ο Τραμπ αρχίσει να περιλούεται με κρέμα μαυρίσματος», είπε στην ομιλία της, προκαλώντας το γέλιο των θεατών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τόπο μεγάλης συμβολικής σημασίας για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το 1854, το κόμμα ιδρύθηκε στο Μικρό Λευκό Σχολείο του Ρίπον του Ουισκόνσιν χάρη στη συμμαχία μεταξύ των Ουίγκς, του Κόμματος της Ελεύθερης Γης και ανταρτών του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ενεργά στη μάχη υπέρ της Χάρις-1
Κάμαλα Χάρις και Λιζ Τσέινι χαιρετούν δίπλα δίπλα στην προεκλογική εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Ρίπον του Ουισκόνσιν. Το σημείο έχει συμβολική σημασία για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς, το 1854, το κόμμα ιδρύθηκε μέσα από συμμαχίες στο Μικρό Λευκό Σχολείο του Ρίπον. [A.P. Photo/Mark Schiefelbein]

«Σας ζητάω σήμερα να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να γίνετε αρωγοί της αλήθειας και να απορρίψετε τη μοχθηρή μισανθρωπία του Τραμπ. Σας ζητώ να με βοηθήσετε να εκλέξουμε την Κάμαλα Χάρις στην προεδρία», είπε η Τσέινι, ενώ το πλήθος φώναζε ρυθμικά: «Σε ευχαριστούμε, Λιζ!». Τη συμβολή του Ντικ Τσέινι στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία επαίνεσε από την πλευρά της η Κάμαλα Χάρις, προκαλώντας ειρωνικά μειδιάματα σε κύκλους επικριτών της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ. Ο Τσέινι έχει δηλώσει και αυτός ότι θα ψηφίσει Χάρις. Την ίδια ώρα, την ενεργό συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία της Χάρις ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο δημοφιλής πρώην πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει σε πολλές εκλογικά αμφίρροπες πολιτείες τις τελευταίες 26 ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο Ομπάμα θα μιλήσει στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Στη λίστα υποστηρικτών και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, που χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ «τον πιο επικίνδυνο υποψήφιο στην ιστορία του έθνους».

Ο Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην Ιστορία, εμφανίσθηκε στη σκηνή του εθνικού συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, για να δηλώσει τη στήριξή του προς τη Χάρις, κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, και να υπογραμμίσει εμμέσως ότι η εκστρατεία της αποτελεί φυσική προέκταση της δικής του.

Τη στήριξη του τραγουδιστή και συνθέτη Μπρους Σπρίνγκστιν εξασφάλισε χθες η Κάμαλα Χάρις, με τον δημοφιλή τροβαδούρο της αμερικανικής εργατικής τάξης να χαρακτηρίζει τον Τραμπ «τον πιο επικίνδυνο υποψήφιο στην ιστορία του έθνους». Ο τραγουδιστής ανακοίνωσε τη στήριξή του στη Δημοκρατική υποψήφιο σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Instagram το βράδυ της Πέμπτης. «Αυτές είναι οι κρισιμότερες εκλογές στην ιστορία του έθνους μας. Η σπουδαία αυτή χώρα δεν ένιωσε ποτέ τόσο, πολιτικά, ψυχικά και συναισθηματικά, διχασμένη μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Δεν χρειάζεται τα πράγματα να είναι έτσι», λέει ο Σπρίνγκστιν στο βίντεο. Τη Χάρις έχουν ήδη στηρίξει δημοσίως δημοφιλείς αμερικανικές προσωπικότητες, πέρα από τον Σπρίνγκστιν, όπως η Τέιλορ Σουίφτ, η Οπρα Ουίνφρεϊ και η Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Την ίδια ώρα, αμφιλεγόμενη αντισυμβατική προεκλογική τακτική έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις εμφανίσεις του σε εκπομπές υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ανδρών. Τον τελευταίο μήνα, ο Τραμπ συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και podcasts ακτιβιστών για τα δικαιώματα του ανδρικού φύλου, όπως ο πολέμιος της ομοφυλοφιλίας και του φεμινισμού Εϊντιν Ρος, ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Λόγκαν Πολ, με περισσότερους από 50 εκατομμύρια ακολούθους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και το ντουέτο Νεκ Μπόιζ, διάσημοι για τις βωμολοχίες και το μισογυνικό περιεχόμενο της εκπομπής τους.

Ο τέως πρόεδρος προσπαθεί με την τακτική αυτή να προσελκύσει τους νέους, λευκούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αδιαφορούν για την πολιτική, αλλά μπορεί να συγκινηθούν από τέτοιο αντιδραστικό μισογυνικό μήνυμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT