Αυστρία: Εναρξη διερευνητικών επαφών

Αυστρία: Εναρξη διερευνητικών επαφών

Στον πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν ο ακροδεξιός νικητής των εκλογών Χέρμπερτ Κικλ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εν μέσω διαδηλώσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διερευνητικές συζητήσεις με σκοπό τη δημιουργία νέας κυβέρνησης ξεκίνησαν χθες στην Αυστρία, λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, κάλεσε χθες στην προεδρική καγκελαρία τον Χέρμπερτ Κικλ, νικητή των εκλογών και επικεφαλής του ακροδεξιού αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ).

Αν και κανείς τους δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο της συνάντησης, ο Κικλ είπε σε δημοσιογράφους πως θα κάνει επίσημες δηλώσεις σήμερα. Το κόμμα του σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις στις εκλογές συγκεντρώνοντας το 29% των ψήφων.

Στην Αυστρία, ο πρόεδρος είναι εκείνος που διορίζει τον καγκελάριο, όμως υποχρεούται από το σύνταγμα να διατάξει πρώτα επίσημα τη δημιουργία νέας κυβέρνησης. Στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν παρών και ο νυν (απερχόμενος) καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ.

Ο Κικλ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα ξανά με τον Νεχάμερ, που ηγείται του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), καθώς και με τον ηγέτη του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Αυστριακού Κόμματος (SPÖ), Αντρέας Μπάμπλερ. Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, πάντως, ο Χέρμπερτ Κικλ δήλωσε ότι είναι «πολύ, πολύ ενθουσιασμένος». Η σχέση μεταξύ των δύο θεωρείται τεταμένη. Το 2023, ο Κικλ είχε αποκαλέσει τον 80χρονο αρχηγό του κράτους «μούμια». Από τη μεριά του, ο Βαν ντερ Μπέλεν έχει επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις για το ποιόν του ακροδεξιού FPÖ, ενώ ήταν εκείνος που «απομάκρυνε» τον Κικλ από το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών το 2019.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βιέννης ζητώντας από τα πολιτικά κόμματα της χώρας να συνασπιστούν για να βάλουν «μπλόκο» στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Στις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έφτασαν μέχρι το κοινοβούλιο, συμμετείχαν περίπου 25.000 άνθρωποι.

Εκτός από το αίτημα της διευρυμένης συμμαχίας, οι διαδηλωτές ζητούν από τα δεξιά κόμματα, και κυρίως αυτό του καγκελαρίου Νεχάμερ, να μη συνεργαστούν με τον ευρωσκεπτικιστή και φιλικό προς το Κρεμλίνο Κικλ για τον σχηματισμό νέας υπερσυντηρητικής κυβέρνησης.

Εάν το FPÖ καταφέρει τελικά να βρει τους απαιτούμενους συμμάχους θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που η Αυστρία (γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ) κυβερνάται από την άκρα Δεξιά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT