Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σαγέντ δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές

Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σαγέντ δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές

Οι εντάσεις στην Τυνησία αυξήθηκαν διότι η εκλογική επιτροπή που ορίστηκε από τον Σαγέντ απέκλεισε τρεις εξέχοντες υποψηφίους, ενώ το κοινοβούλιο αφαίρεσε την εξουσία από ανεξάρτητο δικαστήριο να εκδικάζει εκλογικές διαφορές.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας την Παρασκευή, κλιμακώνοντας τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Καΐς Σαγέντ, δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Οι πολίτες της Τυνησίας διαδηλώνουν καθώς ο Σαγέντ απομάκρυνε τους περισσότερους από τους ανθυποψηφίους του για να παραμείνει στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Εκλογές φάρσας» και «Ελευθερίες, όχι μια ισόβια προεδρία» και έκαναν πορεία προς την κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας και σημείο εστίασης στις διαδηλώσεις του 2011 που ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Ζίνε Μπεν Αλί. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς» και «Δικτάτορα Σαγέντ ήρθε η σειρά σου».

Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σαγέντ δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές-1
Reuters

Οι πολιτικές εντάσεις στην Τυνησία αυξήθηκαν από τη στιγμή που η εκλογική επιτροπή που ορίστηκε από τον Σαγέντ απέκλεισε τρεις άλλους εξέχοντες υποψηφίους, ενώ το κοινοβούλιο αφαίρεσε την εξουσία από ανεξάρτητο δικαστήριο να εκδικάζει εκλογικές διαφορές.

Η οργή της αντιπολίτευσης φούντωσε όταν ο υποψήφιος για την προεδρία Αγιάτσι Ζάμελ καταδικάστηκε σε τρεις ποινές φυλάκισης, συνολικά 14 ετών. Βρίσκεται στη φυλακή από τότε που συνελήφθη πριν από ένα μήνα, με την κατηγορία της πλαστογραφίας εκλογικών εγγράφων.

Ο Σαγέντ έμεινε με δύο μόνο ανθυποψηφίους, τον Ζάμελ και τον Ζουχέρ Μαγκζάουι, πρώην σύμμαχό του και στη συνέχεια βρέθηκε απέναντί του.

«Οι Τυνήσιοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εκλογές. Το 2011, το 2014 και το 2019 εξέφρασαν ελεύθερα τις απόψεις τους, αλλά αυτές οι εκλογές δεν τους επιτρέπουν το δικαίωμα να επιλέξουν το μέλλον τους», δήλωσε στο Reuters o Ζιέντ Γκανέι, στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT