Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί του φόβου

Βολές της αντιπολίτευσης ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί το Ισραήλ σαν σκιάχτρο, για αντιπερισπασμό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη. Η τουρκική αντιπολίτευση τηρεί παρόμοια θέση αντίδρασης με την τουρκική κυβέρνηση στην καταδίκη της «ισραηλινής γενοκτονίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σχολιαστές. Ομως, η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ετοιμάζεται «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο να βάλει στο στόχαστρο τα εδάφη της Τουρκίας», καθώς «ο Νετανιάχου περιλαμβάνει την Ανατολία στα όνειρά του».

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση με αυτή τη ρητορική προσπαθεί να καλύψει τα υπάρχοντα προβλήματα του τουρκικού λαού και δήλωσε ότι «αν υπάρχει τέτοια απειλή προς την Τουρκία θέλουμε να ενημερωθούμε. Αν ισχύει αυτό να συνεδριάσει το κοινοβούλιο. Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, του δίνουμε μάθημα του Νετανιάχου, όμως από την άλλη δεν θα επιτρέψουμε να κουκουλώσουν με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά προβλήματα της χώρας». Ο Οζέλ ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα του τουρκικού λαού είναι η φτώχεια και η οικονομία και τόνισε ότι «ο λαός δεν χάφτει τη ρητορική που λέει πως τώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

«Αλλα έλεγε…»

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Τζενγκίζ Τσαντάρ, στην ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο υπενθύμισε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Ερντογάν ήταν έτοιμος να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Ο πρόεδρος το 2023 δήλωσε πως “θα μας επισκεφθεί ο Νετανιάχου τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και αν θέλει ο Θεός κι εμείς αργότερα θα τον επισκεφθούμε”. Αμέσως μετά έγινε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και είδαμε τις εξελίξεις. Ενας ηγέτης που δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που συνέβησαν σε 10 ημέρες, τώρα έρχεται και μας κάνει προβλέψεις», δήλωσε ο κ. Τσαντάρ.

«Η απόσταση της Αντιόχειας από τη Γάζα είναι όση η απόσταση της Αγκυρας από το Αϊδίνιο. Δηλαδή η κατοχή, η τρομοκρατία, η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας».

Ο κ. Ερντογάν, πάντως, υποστήριξε πως ο κίνδυνος από το Ισραήλ είναι άμεσος: «Η απόσταση από την περιοχή Γιάιλανταγ, που είναι στα σύνορά μας με τη Συρία, μέχρι και τον Λίβανο είναι 170 χιλιόμετρα. Η Τουρκία με αυτοκίνητο απέχει από τον Λίβανο μόλις 2,5 ώρες. Η απόσταση της Αντιόχειας από τη Γάζα είναι όση η απόσταση της Αγκυρας από το Αϊδίνιο. Δηλαδή η κατοχἠ, η τρομοκρατία, η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, δεν υπήρξε ρητή αναφορά για άμεση απειλή από το Ισραήλ, αλλά φυσικά καταδικάστηκε η πολιτική του και η Aγκυρα δήλωσε πως στηρίζει τον Λίβανο.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας «στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DAESH». Παράλληλα τονίστηκε πως «οι δραστηριότητες εξουδετέρωσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάκοπα και ότι δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε σχέδιο ή απόπειρα τετελεσμένου γεγονότος που μπορεί να βλάψει την εθνική μας ασφάλεια… Eπιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τη συνεργασία μας με τον γείτονά μας, το Ιράκ, στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα των PKK/KCK-PYD/YPG, που συνιστούν κοινή απειλή για τις χώρες μας και η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, στην ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά».

Η κρυφή ανησυχία

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως στην Αγκυρα παρακολουθούν στενά την κινητικότητα και αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία προσπάθεια συγκεκριμένων βημάτων προς τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT