Διάγγελμα Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν

Διάγγελμα Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν

«Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί».

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάγγελμά του προς τους Ισραηλινούς πολίτες, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως η χώρα θα απαντήσει στο χτύπημα του Ιράν.

«Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμυνθεί και να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις και αυτό θα κάνουμε».

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς έχει σχεδόν εξαλειφθεί και ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξουδετερωθεί, προσθέτοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά έως ότου οι κάτοικοι του Βορρά μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Σχεδιάζονται πολλαπλές επιθέσεις

Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan όσο και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλαπλά μέτωπα, σε Λίβανο, Γάζα, αλλά και Ιράν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι IDF ετοιμάζουν μια «σημαντική και δύσκολη» επίθεση στο Ιράν, ως αντίποινα στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Μάλιστα αναφέρουν πως οι ισραηλινές αρχές αναμένουν από τους δυτικούς συμμάχους τους, που είναι αντίθετοι με την ιρανική επιρροή, να συμμετάσχουν στην επίθεση. Επίσης τονίζουν ότι το ταξίδι του στρατηγού Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στην περιοχή, στο Ισραήλ έχει ως αντικείμενο αυτή την επιχείρηση.

Οσον αφορά τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να σχεδιάζει ελιγμούς, κυρίως γύρω από τον διάδρομο Νετζαρίμ. Επιχειρήσεις στον Λίβανο επίσης θα πραγματοποιούνται «όσο συχνά κρίνεται απαραίτητο».

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο ως «περιορισμένη» επιχείρηση η οποία θα επεκταθεί. Ο στρατός ετοιμάζεται επίσης να αυξήσει τις επιθέσεις του σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας όπου υπάρχουν ενδείξεις επανεμφάνισης της Χαμάς.

Μπάιντεν: Αν ήμουν στη θέση του Ισραήλ, δεν θα χτυπούσα πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε ο Μπάιντεν την Παρασκευή, στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου, όπου παρέστη εκτάκτως.

Σε κατάσταση συναγερμού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

«Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής», λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT