Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο – Οι επιθέσεις κλιμακώνονται

Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο – Οι επιθέσεις κλιμακώνονται

Το Ισραήλ χτυπά εδώ και μέρες τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και έξω από τη Βηρυτό, αλλά διεύρυνε την εμβέλειά των πληγμάτων, με ένα χτύπημα στην πόλη Τρίπολη του Λιβάνου, κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις στον Λίβανο και ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο αξιωματούχους της Χαμάς στη χώρα, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της εντείνεται, με χτυπήματα στην πόλη Νταχίγια. 

Το Ισραήλ χτυπά εδώ και μέρες τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και έξω από τη Βηρυτό, αλλά διεύρυνε την εμβέλειά των πληγμάτων, με ένα χτύπημα στην πόλη Τρίπολη του Λιβάνου, κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο – Οι επιθέσεις κλιμακώνονται-1
Καπνοί από χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού (Reuters)
Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο – Οι επιθέσεις κλιμακώνονται-2
Καπνοί από χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού (Reuters)

Η οργάνωση Χαμάς, η οποία εδρεύει στη Γάζα και είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσε ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε στο χτύπημα. Ωρες αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε επίσης έναν δεύτερο υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, κέντρα διοίκησης και πρόσθετες υποδομές των τρομοκρατών» κοντά στην πρωτεύουσα Βηρυτό. Η αναφορά φαίνεται πως αφορά στην Νταχίγια, μια περιοχή όπου η Χεζμπολάχ ασκεί επιρροή.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Εχουμε δικαίωμα να απαντήσουμε στο Ιράν

Σε διάγγελμά του προς τους Ισραηλινούς πολίτες, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως η χώρα του θα απαντήσει στο χτύπημα του Ιράν.

«Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμυνθεί και να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις και αυτό θα κάνουμε».

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς έχει σχεδόν εξαλειφθεί και ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξουδετερωθεί, προσθέτοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά έως ότου οι κάτοικοι του Βορρά μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Σχεδιάζονται πολλαπλές επιθέσεις

Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan όσο και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλαπλά μέτωπα, σε Λίβανο, Γάζα, αλλά και Ιράν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι IDF ετοιμάζουν μια «σημαντική και δύσκολη» επίθεση στο Ιράν, ως αντίποινα στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Μάλιστα αναφέρουν πως οι ισραηλινές αρχές αναμένουν από τους δυτικούς συμμάχους τους, που είναι αντίθετοι με την ιρανική επιρροή, να συμμετάσχουν στην επίθεση. Επίσης τονίζουν ότι το ταξίδι του στρατηγού Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στην περιοχή, στο Ισραήλ έχει ως αντικείμενο αυτή την επιχείρηση.

Οσον αφορά τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να σχεδιάζει ελιγμούς, κυρίως γύρω από τον διάδρομο Νετζαρίμ. Επιχειρήσεις στον Λίβανο επίσης θα πραγματοποιούνται «όσο συχνά κρίνεται απαραίτητο».

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο ως «περιορισμένη» επιχείρηση η οποία θα επεκταθεί. Ο στρατός ετοιμάζεται επίσης να αυξήσει τις επιθέσεις του σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας όπου υπάρχουν ενδείξεις επανεμφάνισης της Χαμάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT