Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εξαπλώνεται, ενώ η αρχική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, συνεχίζεται έναν χρόνο μετά. Καθώς η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να επιβάλει λύση που, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε αγρυπνίες, εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και διαμαρτυρίες σήμερα Δευτέρα πρώτη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Ενοπλα μέλη της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν 250 ομήρους τους οποίους κρατούν στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Σχεδόν 42.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, ενώ περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις από την Τζακάρτα μέχρι την Κωνσταντινούπολη και το Μπουένος Αϊρες χθες Κυριακή. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν επίσης διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.
Εκδηλώσεις μνήμης από εβραϊκές κοινότητες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις παγκοσμίως.
Ισραήλ
Οι τελετές μνήμης και οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ ξεκίνησαν περίπου στις 6:29 π.μ., την ώρα που ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ στην αρχή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι.
Στην Ιερουσαλήμ, οικογένειες ομήρων βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν σε περιοχή κοντά στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι κρατήθηκαν όμηροι, πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ και συγγενών και φίλων των θυμάτων.
Ακούστηκε το τελευταίο μουσικό κομμάτι που παίχτηκε πριν διακοπεί απότομα, όπως και πριν από ένα χρόνο, με την ανατολή του ηλίου.
Στο Τελ Αβίβ, κάποιοι στάθηκαν ακίνητοι, ενώ άλλοι φύσηξαν το Σοφάρ – κέρατο κριαριού που χρησιμοποιείται στις εβραϊκές θρησκευτικές τελετές – για να τιμήσουν την επέτειο.
Γάζα
Δεν είχαν προγραμματιστεί επίσημες εκδηλώσεις στη Γάζα για σήμερα Δευτέρα.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιτέθηκε στο Τελ Αβίβ με πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ.
Σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο, ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος ηγείται του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στο Κατάρ, προέτρεψε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να ξεκινήσουν «νέα μέτωπα αντίστασης» κατά του Ισραήλ.
Ηνωμένες Πολιτείες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «ανείπωτη βαρβαρότητα» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, απέτισε φόρο τιμής στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών που σκοτώθηκαν και απήχθησαν, και είπε ότι παραμένει προσηλωμένος στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ένα χρόνο μετά.
Πρόσθεσε σε δήλωση: «Πιστεύω ότι η ιστορία θα θυμάται επίσης την 7η Οκτωβρίου ως μαύρη μέρα για τον παλαιστινιακό λαό λόγω της σύγκρουσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εκείνη… Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα».
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις τόνισε: «Ολοι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ τίποτα σαν τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι η απειλή που θέτει η Χαμάς θα εξαλειφθεί».
Και πρόσθεσε: «Είμαι συντετριμμένη για το μέγεθος του θανάτου και της καταστροφής στη Γάζα τον περασμένο χρόνο – δεκάδες χιλιάδες ζωές χάθηκαν, παιδιά που φεύγουν από τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια αλλού, μητέρες και πατέρες που αγωνίζονται να βρουν τροφή, νερό και φάρμακα. Συμφωνία για τους ομήρους και για κατάπαυση του πυρός, για να τερματιστεί η ταλαιπωρία αθώων ανθρώπων θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί ήδη».
Αυστραλία
Στην παραλία Μπόντι του Σίδνεϊ, οι συμμετέχοντες που κρατούσαν σημαίες του Ισραήλ και της Αυστραλίας άκουσαν σιωπηλά την ανάγνωση των ονομάτων των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς. Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σίδνεϊ χθες Κυριακή.
Ταΐλάνδη
Σε ιερό στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, η οικογένεια Σρίαουν συγκεντρώθηκε χθες Κυριακή για να προσευχηθεί για την ασφαλή επιστροφή του μεγαλύτερου γιου της, Γουατσάρα Σρίαουν, 32 ετών, ενός από τους έξι Ταϊλανδούς που θεωρείται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς από τον περασμένο Οκτώβριο.
Γερμανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανέφερε, απευθυνόμενος στο Ισραήλ: «Νιώθουμε μαζί σας τη φρίκη, τον πόνο, την αβεβαιότητα και τη θλίψη. Στεκόμαστε στο πλευρό σας… Πρέπει να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς».
Αναφέρθηκε επίσης στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα και προοπτικές αν θέλουν να απαρνηθούν την τρομοκρατία».
Βρετανία
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε: «Ενα χρόνο μετά τις φρικτές επιθέσεις, πρέπει να σταθούμε αναμφισβήτητα στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας και της ενότητας της χώρας. Δεν θα υποχωρήσουμε στην επιδίωξή μας για ειρήνη και αυτή την ημέρα του πόνου και της θλίψης, τιμούμε αυτούς που χάσαμε και επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να φέρουμε πίσω όσους κρατούνται ακόμη ως όμηροι, να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν και να εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον για τη Μέση Ανατολή».
Πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το Σάββατο, ενώ αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αγρυπνία στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου την Κυριακή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.
Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Ο πόνος παραμένει, τόσο ζωντανός όσο πριν από ένα χρόνο. Ο πόνος του ισραηλινού λαού. Ο δικός μας. Ο πόνος της πληγωμένης ανθρωπότητας. Δεν ξεχνάμε τα θύματα, τους ομήρους ή τις οικογένειες με ραγισμένες καρδιές από την απουσία ή την αναμονή».
Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ενα χρόνο μετά τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Κοιτάζοντας μπροστά, η περιοχή πρέπει να έχει ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός».
Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τη «γενοκτονία» στη Γάζα. «Οπως ο Χίτλερ αναχαιτίστηκε από μία συμμαχία, ο Νετανιάχου και το δολοφονικού του δίκτυο θα ανατραπούν με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Ενας κόσμος όπου δεν δίδεται λογαριασμός για τη γενοκτονία της Γάζας δεν θα βρει ποτέ ειρήνη».
Με πληροφορίες από Reuters