Ευρωπαϊκή Ενωση: Η Ισπανία προτείνει μίνι-συνασπισμούς για την παράκαμψη των αδιεξόδων

Ευρωπαϊκή Ενωση: Η Ισπανία προτείνει μίνι-συνασπισμούς για την παράκαμψη των αδιεξόδων

Η Μαδρίτη θέλει τρεις ή περισσότερες χώρες να μπορούν να προχωρούν μόνες σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όταν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι αντίθετα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία προτείνει έναν ταχύτερο δρόμο, με στόχο την πιο στενή οικονομική ολοκλήρωση σε επίπεδο Ε.Ε..

Η Μαδρίτη επρόκειτο, όπως αναφέρουν οι FT, να υποβάλει επίσημη πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα επιτρέπει σε μια ομάδα τριών ή περισσότερων χωρών να προχωρά σε κοινές πρωτοβουλίες ακόμη και όταν τα λοιπά κράτη-μέλη είναι επιφυλακτικά, ξεκινώντας με την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (pan-European credit rating system).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον επίσημο ιστοχώρο του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ένωσης κεφαλαιαγορών της, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και καλύτερες χρηματοδοτικές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις και να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να επενδύσουν παραγωγικότερα τις αποταμιεύσεις τους στην Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η Ε.Ε. έχει βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών της, με τη δημιουργία της ένωσης κεφαλαιαγορών, μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς κεφαλαίων σε ολόκληρη την Ε.Ε.» Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε αυτό το μέτωπο «εξακολουθεί να υπάρχει αξιοσημείωτο κενό» και «οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο». Σύμφωνα με τους FT, «οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών έχουν συναντήσει την αντίσταση πολλών χωρών».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ισπανία έρχεται τώρα να προτείνει έναν μηχανισμό παράκαμψης των όποιων αντιστάσεων, «πατώντας» παράλληλα πάνω και σε όσα πρότειναν το τελευταίο διάστημα ο Μάριο Ντράγκι και ο Ενρίκο Λέτα, σύμφωνα με τους οποίους το ευρωπαϊκό μπλοκ θα αντιμετωπίσει κινδύνους εάν δεν καταφέρει να μετατρέψει τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις σε παραγωγικές επενδύσεις.

Η Ισπανία προτείνει ένα «εργαστήριο ανταγωνιστικότητας» («competitiveness lab») στο πλαίσιο του οποίου τρεις ή περισσότερες χώρες θα μπορούν να δοκιμάζουν ιδέες για συνεργασία.

Η Μαδρίτη θέλει, συγκεκριμένα, να ξεκινήσει με ένα εναρμονισμένο σύστημα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (harmonised credit rating system) για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να αντλήσουν χρηματοδότηση σε σύγκριση με τις μεγάλες εταιρείες.

Η εν λόγω ιδέα περιγράφεται ως «ένα επιπλέον βήμα προς μια ένωση κεφαλαιαγορών» και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης επιτρέποντας για παράδειγμα σε μια ισπανική εταιρεία να αντλεί κεφάλαια με ανταγωνιστικά επιτόκια σε οποιαδήποτε άλλη συμμετέχουσα χώρα.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. επιτρέπει ήδη την ενισχυμένη συνεργασία (enhanced co-operation) μεταξύ τουλάχιστον εννέα κρατών-μελών στο πλαίσιο συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Πιο πρόσφατα, μια γαλλική πρόταση που θα άνοιγε τον δρόμο προς μια ένωση κεφαλαιαγορών, με την υποστήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, ναυάγησε. Σύμφωνα με την εν λόγω γαλλική πρόταση, η εποπτεία των τραπεζών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων θα συγκεντρωνόταν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ/ESMA) που έχει την έδρα της στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT