Η ώρα είναι περίπου 6.30 το πρωί. Το ημερολόγιο δείχνει 7 Οκτωβρίου 2023, Σάββατο. Ξαφνικά, ακούγονται σειρήνες σε κοινότητες στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, σειρήνες ηχούν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ αλλά και στο Τελ Αβίβ. Οι πολίτες του Ισραήλ σπεύδουν στα καταφύγια. Οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ο απολογισμός του αίματος – Γάζα
Θάνατοι: 41.788 + 700 στη Δυτική ΟχθηΤραυματισμοί: 96.700 + 6.000 στη Δυτική ΟχθηΑιχμάλωτοι: 9.440 (1.761 από τη Λωρίδα της Γάζας)Εκτοπισμένοι: 1,9 εκατ.Νοσοκομεία: 19 έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους / 17 λειτουργούν μερικώς / Κανένα δεν λειτουργεί πλήρως(πηγή: υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης)
Ενοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης ορμούν προς το διαχωριστικό των συνόρων, το οποίο επίσης εκρήγνυται. Οι ένοπλοι αυξάνονται και πληθύνονται στην περιοχή, όπου περίπου 3.500 άνθρωποι διασκεδάζουν στο μουσικό φεστιβάλ Nova. Πέφτουν στο έδαφος για να προστατευθούν, ενώ οι διοργανωτές τούς καλούν να αποχωρήσουν από το σημείο για λόγους ασφαλείας.
Η ώρα έχει πάει 6.50. Εχουν περάσει μόλις 20 λεπτά από τις σειρήνες και τζιπ με Παλαιστίνιους μαχητές εισβάλλουν στις πρώτες ισραηλινές πόλεις. Ανοίγουν πυρ κατά των φεστιβαλιστών που προσπαθούν να αποδράσουν. Ορισμένοι εξ αυτών συλλαμβάνονται και κρατιούνται όμηροι. Κάποιοι, τραυματισμένοι ή μη, κρύβονται στα γύρω χωράφια – δέχονται χειροβομβίδες. Συλλαμβάνονται επιπλέον όμηροι.
Οι IDF, έχοντας κηρύξει κατάσταση πολεμικού συναγερμού, καταφθάνουν στο σημείο. Ο υψηλόβαθμος μαχητής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, έχει ανακοινώσει ότι η οργάνωσή του έχει ξεκινήσει την επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ-Ακσά», από το όνομα του επίδικου χώρου θρησκευτικής λατρείας για Εβραίους και μουσουλμάνους.
Ποια ήταν τα κρίσιμα περιστατικά από την περυσινή 7η Οκτωβρίου και εντεύθεν; Πόσοι άνθρωποι κρατούνται ακόμα όμηροι και πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους; Απειλείται μία ολόκληρη γενιά παιδιών από τον πόλεμο αυτόν, όπως ισχυρίζεται η UNICEF; Υπάρχει, άραγε, διέξοδος από τον πόλεμο;
Οι σειρήνες ηχούν και στην Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός στρατός –που έχει ήδη εκδώσει προσκλητήριο εφέδρων– εκκινεί στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρό του θέσεις της Χαμάς. Στο μεταξύ όμως, ο στρατιωτικός βραχίονας της Παλαιστίνης οδηγείται σε μαζικές δολοφονίες στο φεστιβάλ Nova. Χάνουν τη ζωή τους 364 άμαχοι, Ισραηλινοί και άλλοι. Παράλληλα, συλλαμβάνονται όμηροι ή εκτελούνται πολίτες στις γύρω περιοχές.
Ο απολογισμός του αίματος – Ισραήλ
Θάνατοι: 1.200 (800 άμαχοι, 346 στρατιώτες, 66 αστυνομικοί)Τραυματισμοί: 8.700Αιχμάλωτοι: 97 σήμερα / 112 αντηλλάγησαν με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους / 37 σοροί έχουν εντοπιστείΕκτοπισμένοι: 60.000(πηγή: ισραηλινή κυβέρνηση, ισραηλινό ΥΠΕΞ)
Είναι η ώρα του Ισραήλ να εξαπολύσει την επιχείρηση που ονομάστηκε «Σιδερένια Ξίφη». Τα ισραηλινά εδάφη έχουν ήδη δεχθεί τουλάχιστον 2.000 πυραύλους, ενώ οι επιδρομές των μαχητών της Χαμάς συνεχίζονται. Η ώρα είναι περίπου 10.30 το πρωί και οι Ισραηλινοί σπεύδουν σε δομή υγείας του Τελ Αβίβ για να δωρίσουν αίμα.
Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος είναι του Οφίρ Λίμπσταϊν, επικεφαλής του κιμπούτς Σαάρ Χα Νέγκεβ, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου με μεσημβρινό διάγγελμά του, αφού έχει αρχίσει η διεθνής κοινότητα να αντιδρά, δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο.
Η Χαμάς εξαπλώνεται στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ, αλλά καταφθάνουν και οι IDF, την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας επιτίθεται στις δεκάδες Παλαιστίνιων μαχητών που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα διά θαλάσσης.
Επιστρατεύονται στρατιώτες, τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδίζουν τη Γάζα. Οι μάχες τις πρώτες ημέρες φαίνεται ότι δεν θα τελειώσουν έτσι εύκολα. Εξάλλου, την επομένη, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ –που ναι μεν δεν ήθελε την εμπλοκή της Τεχεράνης αλλά παραδέχθηκε τη βοήθειά της– ανακοινώνει ότι στηρίζει τη Χαμάς και εξαπολύει επιθέσεις στα σύνορα με το Ισραήλ.
Τι συνέβη, όμως, μέσα σε αυτόν τον χρόνο; Ποια ήταν τα κρίσιμα περιστατικά από την περυσινή 7η Οκτωβρίου και εντεύθεν; Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν τραυματιστεί ή κρατούνται όμηροι; Απειλείται μία ολόκληρη γενιά παιδιών από τον πόλεμο αυτόν, όπως ισχυρίζεται η UNICEF; Υπάρχει, άραγε, διέξοδος από τον πόλεμο;
Τα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου
Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023
Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024
Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2024
Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024
Πότε θα έρθει η «επόμενη μέρα»;
Ακριβώς έναν χρόνο μετά, όχι μόνο απέβη άκαρπη κάθε προσπάθεια ειρήνευσης, αλλά ο πόλεμος κλιμακώνεται. Ο Λίβανος έχει ήδη μπει στη δίνη του πολεμικού κυκλώνα –μάλιστα ετοιμάζονται νέες ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα, στη Γάζα και στο Ιράν– και το Ιράν ζυγίζει τις κινήσεις του μετά και την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα μοιάζει αδύναμη να οδηγήσει τις δύο (ή και περισσότερες εντέλει) πλευρές σε ειρήνευση.
Πλήγματα
12.000 ρουκέτες εκτόξευσε η Χαμάς στο Ισραήλ8.000 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ500 πυραύλους και drones εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ
Ενα χρόνο μετά, όπως γράφει το Conversation, ελάχιστα από αυτά που φανταζόταν ο κόσμος ότι θα μπορούσε να έχουν συμβεί έχουν συμβεί. Η Παλαιστινιακή Αρχή εστιάζει στη δική της επιβίωση. Στη Γάζα, οι ανθρωπιστικές συνθήκες είναι τραγικές: πείνα, λειψυδρία, κακές συνθήκες υγιεινής. Η Χαμάς προσπαθεί να ανασυνταχθεί όπου είναι εφικτό.
Το Ισραήλ, από πλευράς του, θα επιμείνει μέχρι τέλους, όπως λέει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Φαίνεται, μάλιστα, να μην υπάρχει σχέδιο ειρήνευσης. Οπως γράφουν αναλυτές, αυτό που προέχει για την ισραηλινή κοινωνία είναι επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας, η οποία, όμως, θα επέλθει, κατά τεκμήριο, με περαιτέρω κλιμάκωση των συρράξεων και στον Λίβανο και στις αυξανόμενες εντάσεις με το Ιράν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μοιάζει αποφασισμένος να αγνοήσει κάθε έκκληση των Δυτικών συμμάχων του, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε… κενό εξουσίας.
Δεν υπάρχει προσώρας ούτε μισό φως στην άκρη του τούνελ των συρράξεων. Που σημαίνει ότι δεν επίκειται λύση. Που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ο φόρος αίματος. Και ο φόβος. Για όλες τις πλευρές.
Κόστος
67 δισ. δολάρια έχει κοστίσει ο πόλεμος στο Ισραήλ86% η οικονομική συρρίκνωση της Γάζας12 δισ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ
Το αίσθημα του σοκ και της ανασφάλειας έχει διαχυθεί, όπως είναι βεβαίως φυσικό, στη Βηρυτό και την Τεχεράνη.
Πλειάδα αναλυτών –αλλά και κυβερνήσεων ανά τον κόσμο– αναγνωρίζουν ότι η λύση στον εφιάλτη της Μέσης Ανατολής είναι τα δύο κράτη. Ηδη ο ΟΗΕ, και η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ψήφισαν υπέρ, έχει αναγνωρίσει και δεχθεί στους κόλπους επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει προσώρας ούτε μισό φως στην άκρη του τούνελ των συρράξεων. Που σημαίνει ότι δεν επίκειται λύση. Που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ο φόρος αίματος. Και ο φόβος. Για όλες τις πλευρές.
Κεντρική φωτογραφία: ©AP Photo/Oded Balilty