Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός
ισραήλ-χαμάς-το-χρονικό-τα-ορόσημα-κ-563259436

Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός

Από την 7η Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα, η σύγκρουση κλιμακώνεται και απειλεί με γενική ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή ενώ η διεθνής κοινότητα μοιάζει αδύναμη να οδηγήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ειρήνευση

Δημήτρης Αθηνάκης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα είναι περίπου 6.30 το πρωί. Το ημερολόγιο δείχνει 7 Οκτωβρίου 2023, Σάββατο. Ξαφνικά, ακούγονται σειρήνες σε κοινότητες στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, σειρήνες ηχούν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ αλλά και στο Τελ Αβίβ. Οι πολίτες του Ισραήλ σπεύδουν στα καταφύγια. Οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ενοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης ορμούν προς το διαχωριστικό των συνόρων, το οποίο επίσης εκρήγνυται. Οι ένοπλοι αυξάνονται και πληθύνονται στην περιοχή, όπου περίπου 3.500 άνθρωποι διασκεδάζουν στο μουσικό φεστιβάλ Nova. Πέφτουν στο έδαφος για να προστατευθούν, ενώ οι διοργανωτές τούς καλούν να αποχωρήσουν από το σημείο για λόγους ασφαλείας. 

Η ώρα έχει πάει 6.50. Εχουν περάσει μόλις 20 λεπτά από τις σειρήνες και τζιπ με Παλαιστίνιους μαχητές εισβάλλουν στις πρώτες ισραηλινές πόλεις. Ανοίγουν πυρ κατά των φεστιβαλιστών που προσπαθούν να αποδράσουν. Ορισμένοι εξ αυτών συλλαμβάνονται και κρατιούνται όμηροι. Κάποιοι, τραυματισμένοι ή μη, κρύβονται στα γύρω χωράφια – δέχονται χειροβομβίδες. Συλλαμβάνονται επιπλέον όμηροι.

Οι IDF, έχοντας κηρύξει κατάσταση πολεμικού συναγερμού, καταφθάνουν στο σημείο. Ο υψηλόβαθμος μαχητής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, έχει ανακοινώσει ότι η οργάνωσή του έχει ξεκινήσει την επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ-Ακσά», από το όνομα του επίδικου χώρου θρησκευτικής λατρείας για Εβραίους και μουσουλμάνους.

Ποια ήταν τα κρίσιμα περιστατικά από την περυσινή 7η Οκτωβρίου και εντεύθεν; Πόσοι άνθρωποι κρατούνται ακόμα όμηροι και πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους; Απειλείται μία ολόκληρη γενιά παιδιών από τον πόλεμο αυτόν, όπως ισχυρίζεται η UNICEF; Υπάρχει, άραγε, διέξοδος από τον πόλεμο; 

Οι σειρήνες ηχούν και στην Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός στρατός –που έχει ήδη εκδώσει προσκλητήριο εφέδρων– εκκινεί στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρό του θέσεις της Χαμάς. Στο μεταξύ όμως, ο στρατιωτικός βραχίονας της Παλαιστίνης οδηγείται σε μαζικές δολοφονίες στο φεστιβάλ Nova. Χάνουν τη ζωή τους 364 άμαχοι, Ισραηλινοί και άλλοι. Παράλληλα, συλλαμβάνονται όμηροι ή εκτελούνται πολίτες στις γύρω περιοχές.

Είναι η ώρα του Ισραήλ να εξαπολύσει την επιχείρηση που ονομάστηκε «Σιδερένια Ξίφη». Τα ισραηλινά εδάφη έχουν ήδη δεχθεί τουλάχιστον 2.000 πυραύλους, ενώ οι επιδρομές των μαχητών της Χαμάς συνεχίζονται. Η ώρα είναι περίπου 10.30 το πρωί και οι Ισραηλινοί σπεύδουν σε δομή υγείας του Τελ Αβίβ για να δωρίσουν αίμα.

Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος είναι του Οφίρ Λίμπσταϊν, επικεφαλής του κιμπούτς Σαάρ Χα Νέγκεβ, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου με μεσημβρινό διάγγελμά του, αφού έχει αρχίσει η διεθνής κοινότητα να αντιδρά, δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο.

Η Χαμάς εξαπλώνεται στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ, αλλά καταφθάνουν και οι IDF, την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας επιτίθεται στις δεκάδες Παλαιστίνιων μαχητών που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα διά θαλάσσης.

Επιστρατεύονται στρατιώτες, τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδίζουν τη Γάζα. Οι μάχες τις πρώτες ημέρες φαίνεται ότι δεν θα τελειώσουν έτσι εύκολα. Εξάλλου, την επομένη, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ –που ναι μεν δεν ήθελε την εμπλοκή της Τεχεράνης αλλά παραδέχθηκε τη βοήθειά της– ανακοινώνει ότι στηρίζει τη Χαμάς και εξαπολύει επιθέσεις στα σύνορα με το Ισραήλ.

Τι συνέβη, όμως, μέσα σε αυτόν τον χρόνο; Ποια ήταν τα κρίσιμα περιστατικά από την περυσινή 7η Οκτωβρίου και εντεύθεν; Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν τραυματιστεί ή κρατούνται όμηροι; Απειλείται μία ολόκληρη γενιά παιδιών από τον πόλεμο αυτόν, όπως ισχυρίζεται η UNICEF; Υπάρχει, άραγε, διέξοδος από τον πόλεμο

Τα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου

Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-1

    7 – 8 – 9/10: Επίθεση της Χαμάς στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, στο φεστιβάλ Nova. Το Ισραήλ εξαπολύει την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη». Επιχείρηση πλήρους κατάληψης της Γάζας από τις IDF.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-2

    13/10: Το Ισραήλ προσφέρει 24 ώρες σε όσους διαμένουν στη Γάζα να την εγκαταλείψουν.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-3

    17/10: Χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ-Αλί. Οι Παλαιστίνιοι μιλούν για 471 νεκρούς, οι ΗΠΑ για 100-300. 

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-4

    19/10: Οι Χούθι της Υεμένης, συνεργάτες του Ιράν και της Χαμάς, εκτοξεύουν πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, ενώ επιτίθενται σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι η πρώτη από μία σειρά επιθέσεων.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-5

    27/10: Δυνάμεις του πεζικού των IDF εξαπολύουν επίθεση διά ξηράς στη Γάζα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-6

    15/11: Οι IDF καταλαμβάνουν και εκκενώνουν το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, θεωρώντας το στρατιωτικό κέντρο της Χαμάς.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-7

    24/11 – 1/12: Η πρώτη κατάπαυση πυρός, με 105 αιχμάλωτους Ισραηλινούς και υπηκόους τρίτων χωρών να απελευθερώνονται. 240 Παλαιστίνιοι απελευθερώνονται. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στις 10.000.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-8

    15/12: Τρεις Ισραηλινοί όμηροι που απέδρασαν σκοτώθηκαν από φίλια πυρά. Κρατούσαν λευκή σημαία. Οργή από τις οικογένειές τους.

Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-9

    11/1: Διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ εξαπολύει επιθέσεις στους Χούθι στην Υεμένη ως αντίποινα στις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-10

    23/1: Ο ΟΗΕ κάνει για πρώτη φορά λόγο για επικείμενο λιμό στη Γάζα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-11

    26/1: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τη προτάσει της Ν. Αφρικής, δίνει εντολή στο Ισραήλ να λάβει παν δυνατόν μέτρο για αποφυγή γενοκτονίας στη Γάζα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-12

    29/2: Η «σφαγή του αλευριού». 188 νεκροί και 760 τραυματίες σε ουρά ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι νεκροί φτάνουν τις 30.000.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-13

    25/3: Απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός. Απούσες οι ΗΠΑ. Κενό γράμμα η απόφαση.

Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2024

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-14

    1/4: Ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν επτά εργαζομένους της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen. Το Ισραήλ παραδέχεται το «σοβαρότατο λάθος».

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-15

    1/4: Το Ισραήλ χτυπά την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 7 Φρουρούς της Επανάστασης.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-16

    13/4: Αντίποινα του Ιράν: επίθεση με 300 drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, η πρώτη στην ιστορία σε ισραηλινό έδαφος. Τα περισσότερα αναχαιτίζονται από το Ισραήλ και τις σύμμαχες χώρες.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-17

    19/4: Απάντηση του Ισραήλ στην Τεχεράνη: βόμβες στην Ισφαχάν, σε στρατιωτικά και πυρηνικά κέντρα του Ιράν.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-18

    30/4: Η Αστυνομία διαλύει φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Την επομένη, γίνεται το ίδιο στο UCLA του Λος Αντζελες. Τα αμερικανικά ΑΕΙ ξεσηκώνονται.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-19

    5/5: Η κυβέρνηση Νετανιάχου αναστέλλει τη λειτουργία του καταριανού Al Jazeera.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-20

    7/5: Επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα. Αναλαμβάνει τον έλεγχο των περασμάτων στην Αίγυπτο. Οι κινήσεις αυτές κλιμακώνονται τις επόμενες ημέρες.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-21

    22/5: Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισπανία αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-22

    6/6: Ισραηλινή επίθεση σε σχολείο της UNRWA, που λειτουργεί ως χώρος εκτοπισμένων. Οι IDF ισχυρίζονται ότι κρύβει κομάντος της Χαμάς που ευθύνονται για την 7η Οκτωβρίου.

Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-23

    13/7: Σκοτώνεται ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της ένοπλης Χαμάς, από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στην Χαν Γιουνίς. Θεωρείται ο «εγκέφαλος» της 7ης Οκτωβρίου. Το Ισραήλ τον αναζητούσε επί 30 έτη.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-24

    24/7: Ο Νετανιάχου επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Κάνει λόγο για επικείμενη «απόλυτη νίκη» στο Κογκρέσο. Η Κάμαλα Χάρις λέει ότι «δεν θα μείνει σιωπηλή» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-25

    27/7: Πύραυλος από τον Λίβανο με στόχο τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν που έχει καταλάβει το Ισραήλ, σκοτώνει 12 άτομα και τραυματίζει 19, όλα μεταξύ 10 και 20 ετών.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-26

    30/7: Σκοτώνεται ο Φουάντ Σουκρ, το δεξί χέρι του γ.γ. της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-27

    31/7: Σκοτώνεται ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής της πολιτικής Χαμάς, σε εκρήξεις στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νεοκλεγέντος προέδρου του Ιράν. Το Ισραήλ αρνείται την εμπλοκή του.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-28

    10/8: Σκοτώνονται 93 άνθρωποι στο σχολείο Αλ-Ταμπιίν στη Γάζα, που φιλοξενεί εκτοπισμένους. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποείτο ως στρατιωτικό κέντρο της Χαμάς.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-29

    15/8: Στις 40.000 οι νεκροί. Ειδικοί κάνουν λόγο για αριθμό που δεν ανταποκρίνεται στην τραγική αιματηρή πραγματικότητα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-30

    25/8: Η Χεζμπολάχ εξαπολύει επίθεση με drones και πυραύλους.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-31

    17-18/9: Χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι εκρήγνυνται στον Λίβανο και τη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-32

    28/9: Το Ισραήλ επιτίθεται στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σκοτώνεται ο επικεφαλής της πολιτικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

  • Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-33

    1/10: Το Ιράν εξαπολύει μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ με 200 πυραύλους. Η κυβέρνηση Νετανιάχου υπόσχεται σκληρά αντίποινα.

Πότε θα έρθει η «επόμενη μέρα»;

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, όχι μόνο απέβη άκαρπη κάθε προσπάθεια ειρήνευσης, αλλά ο πόλεμος κλιμακώνεται. Ο Λίβανος έχει ήδη μπει στη δίνη του πολεμικού κυκλώνα –μάλιστα ετοιμάζονται νέες ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα, στη Γάζα και στο Ιράν– και το Ιράν ζυγίζει τις κινήσεις του μετά και την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα μοιάζει αδύναμη να οδηγήσει τις δύο (ή και περισσότερες εντέλει) πλευρές σε ειρήνευση.

Ισραήλ – Χαμάς: Το χρονικό, τα ορόσημα και ο αιματηρός απολογισμός-1
Κραυγές για την ειρήνη… (©AP Photo/Leo Correa)

Ενα χρόνο μετά, όπως γράφει το Conversation, ελάχιστα από αυτά που φανταζόταν ο κόσμος ότι θα μπορούσε να έχουν συμβεί έχουν συμβεί. Η Παλαιστινιακή Αρχή εστιάζει στη δική της επιβίωση. Στη Γάζα, οι ανθρωπιστικές συνθήκες είναι τραγικές: πείνα, λειψυδρία, κακές συνθήκες υγιεινής. Η Χαμάς προσπαθεί να ανασυνταχθεί όπου είναι εφικτό.

Το Ισραήλ, από πλευράς του, θα επιμείνει μέχρι τέλους, όπως λέει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Φαίνεται, μάλιστα, να μην υπάρχει σχέδιο ειρήνευσης. Οπως γράφουν αναλυτές, αυτό που προέχει για την ισραηλινή κοινωνία είναι επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας, η οποία, όμως, θα επέλθει, κατά τεκμήριο, με περαιτέρω κλιμάκωση των συρράξεων και στον Λίβανο και στις αυξανόμενες εντάσεις με το Ιράν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μοιάζει αποφασισμένος να αγνοήσει κάθε έκκληση των Δυτικών συμμάχων του, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε… κενό εξουσίας.

Δεν υπάρχει προσώρας ούτε μισό φως στην άκρη του τούνελ των συρράξεων. Που σημαίνει ότι δεν επίκειται λύση. Που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ο φόρος αίματος. Και ο φόβος. Για όλες τις πλευρές.

Το αίσθημα του σοκ και της ανασφάλειας έχει διαχυθεί, όπως είναι βεβαίως φυσικό, στη Βηρυτό και την Τεχεράνη.

Πλειάδα αναλυτών –αλλά και κυβερνήσεων ανά τον κόσμο– αναγνωρίζουν ότι η λύση στον εφιάλτη της Μέσης Ανατολής είναι τα δύο κράτη. Ηδη ο ΟΗΕ, και η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ψήφισαν υπέρ, έχει αναγνωρίσει και δεχθεί στους κόλπους επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει προσώρας ούτε μισό φως στην άκρη του τούνελ των συρράξεων. Που σημαίνει ότι δεν επίκειται λύση. Που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ο φόρος αίματος. Και ο φόβος. Για όλες τις πλευρές.


Κεντρική φωτογραφία: ©AP Photo/Oded Balilty

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT