Οι γκάφες του Τραμπ εγείρουν ζήτημα ηλικίας

Οι γκάφες του Τραμπ εγείρουν ζήτημα ηλικίας

Τη συζήτηση αναζωπυρώνουν οι παραληρηματικές προεκλογικές ομιλίες του, που αναφέρονται στο μακρινό παρελθόν

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πάροδο του χρόνου οι ομιλίες του 78χρονου τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έγιναν πιο σκοτεινές, σκληρές, μακρόσυρτες, οργισμένες και εστιασμένες στο παρελθόν. Μία εβδομάδα μετά το ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις, ο Τραμπ μίλησε για τον ενθουσιασμό του κοινού, παρότι η συζήτηση είχε διεξαχθεί σε άδειο τηλεοπτικό στούντιο. Οι ομιλίες του είναι παραληρηματικές, ενώ χάνει συχνά τον ειρμό του και μοιάζει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα. Το φαινόμενο αυτό είναι πια τόσο συχνό, που δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Οι αναφορές του είναι ριζωμένες στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις αγαπημένες του δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Συχνά εμφανίζεται να μην κατανοεί τις νέες τεχνολογίες, λέγοντας πρόσφατα ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι είναι μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου». Ποσοστό 96% των Αμερικανών διαθέτει «έξυπνο» κινητό. Σε πρόσφατη αποστροφή του λόγου του ζήτησε την ανάκληση στην ενεργό τηλεοπτική σκηνή του εμβληματικού παρουσιαστή των δεκαετιών του ’70 και του ’80, Τζόνι Κάρσον, ο οποίος πέθανε το 2005.

Παρότι οι ρητορικές αυτές ιδιαιτερότητες του Τραμπ ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, κάποιοι που τον γνωρίζουν από παλιά παρατηρούν μεγάλη διαφορά. «Δεν παίζει στο επίπεδο που έπαιζε πριν από οκτώ χρόνια. Αυτό είναι βέβαιο. Εχει χάσει τον βηματισμό του και την ικανότητά του να συνθέτει έντονες ρητορικές εικόνες», λέει ο πρώην σύμμαχός του Αντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος στηρίζει τώρα την Κάμαλα Χάρις. «Μπορεί να απεχθάνεστε τον Τραμπ, αλλά πρέπει να ομολογήσετε ότι ήταν πάντα πολύ αποτελεσματικός σε επικοινωνιακό επίπεδο», συνεχίζει ο Σκαραμούτσι.

Η Σάρα Μάθιους, που υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ και παραιτήθηκε στον απόηχο της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, συμφωνεί ότι ο τέως πρόεδρος έχει χάσει τον ρυθμό του: «Κανείς δεν είπε ποτέ ότι ο Τραμπ ήταν δεινός ρήτορας, αλλά οι πρόσφατες ομιλίες του είναι ασυνάρτητες και έχει στιγμές εμφανούς σύγχυσης. Οταν ο Μπάιντεν ήταν αντίπαλός του, αυτό δεν φαινόταν τόσο».

Ο 78χρονος υποψήφιος πρόεδρος έχει περιορίσει το πρόγραμμά του, με την πλειονότητα των Αμερικανών να εκτιμά ότι είναι πολύ γέρος για την προεδρία.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας της εκστρατείας Τραμπ, Στίβεν Τσενγκ, χαρακτήρισε τον Τραμπ «ισχυρότερο και πιο ικανό υποψήφιο», απορρίπτοντας ανησυχίες για την ηλικία του. «Ο πρόεδρος Τραμπ διαθέτει περισσότερη ενέργεια και δυναμισμό από κάθε άλλον στην πολιτική σκηνή και είναι ο ευφυέστερος ηγέτης που έχει δει αυτή η χώρα», ανέφερε ο Τσενγκ σε ανακοίνωσή του.

Η εκστρατεία Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις του τέως προέδρου, αρκούμενη να κοινοποιήσει λακωνική βεβαίωση μιας σελίδας από τον προσωπικό του ιατρό, η οποία αναφέρει ότι ο Τραμπ «πάει καλά» μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην Πενσιλβάνια.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου Τραμπ αναρωτιούνταν αν ο πρόεδρος ήταν «τρελός τρελός» ή κάποιος ο οποίος προωθεί «τρελές ιδέες». Η ανιψιά του Τραμπ, η ψυχολόγος Μαίρη Τραμπ, έγραψε βιβλίο καταγράφοντας τα πολλά ψυχικά νοσήματα και σύνδρομα από τα οποία πάσχει ο θείος της. Ο ίδιος ο Τραμπ θεωρεί ότι είναι μία «ψυχικά σταθερή ιδιοφυΐα».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι υπερβολικά ηλικιωμένος για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Την ίδια στιγμή, εσωκομματικοί του αντίπαλοι, όπως η οργάνωση απογοητευμένων Ρεπουμπλικανών, Lincoln Project, αποκάλεσαν το ντιμπέιτ με τη Χάρις «αποτυχημένο γνωσιολογικό τεστ για τον Τραμπ».

Ο Τραμπ εμφανίζεται συχνά κουρασμένος, ενώ έχει περιορίσει δραστικά το προεκλογικό του πρόγραμμα με 61 προεκλογικές ομιλίες το 2024, έναντι 283 το 2016. Κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης του για καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ, ο Τραμπ φάνηκε να αποκοιμιέται. Ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφανθούν εάν η αλλαγή στις ομιλίες του Τραμπ οφείλεται στο γήρας ή σε πιο σοβαρή νευρολογική πάθηση. «Αν διαπιστώσετε σημαντική αλλαγή στην ικανότητα ομιλίας ενός 78χρονου άνδρα μέσα σε λίγα χρόνια, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ ανησυχητικό», λέει ο νευρολόγος του Χάρβαρντ, δρ Μπράντφορντ Ντίκερσον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT