Σχηματισμός κυβέρνησης στην Αυστρία: Η Ακροδεξιά αναζητεί εταίρο

Σχηματισμός κυβέρνησης στην Αυστρία: Η Ακροδεξιά αναζητεί εταίρο

Πυρά από τον ηγέτη του αυστριακού FPÖ προς όσα κόμματα έχουν συνασπιστεί εναντίον του, πως σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια «ανίερη» συμμαχία ηττημένων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ, που κέρδισε τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, συνέχισε χθες διερευνητικές προσπάθειες εύρεσης εταίρων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Κικλ κατακεραύνωσε όσα κόμματα έχουν συνασπιστεί εναντίον του, λέγοντας πως σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια «ανίερη» συμμαχία. «Πιστεύω ότι ένας συνασπισμός των ηττημένων θα ήταν ένα απολύτως μοιραίο μήνυμα για τους ψηφοφόρους», δήλωσε σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Το ευρωσκεπτικιστικό και φιλικά διακείμενο προς το Κρεμλίνο FPÖ κατάφερε να συγκεντρώσει το 29% των ψήφων την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, απέχει όμως αρκετά από την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Κικλ, ωστόσο, καταβάλλει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθειες για να συνάψει συμφωνία με κάποιο ακόμη κόμμα ώστε να καταφέρει να συγκροτήσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Η θέση του ÖVP

Μέχρι στιγμής, το μόνο κόμμα που έχει αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα μιας τέτοιας σύμπραξης είναι το κυβερνών (και απερχόμενο) συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (ÖVP) υπό τον καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Ο Νεχάμερ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμη και στην περίπτωση που συνεργαστεί δεν θα δεχθεί ο Κικλ να είναι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Εξερχόμενος από το κτίριο της καγκελαρίας το βράδυ της Παρασκευής, όπου και έλαβε τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο Κικλ δήλωσε πως μια κυβέρνηση χωρίς τον ίδιο στη θέση του αρχηγού θα ήταν μια «σφαλιάρα στο πρόσωπο» του αυστριακού εκλογικού σώματος.

Από εκεί επανέλαβε το επινίκιο μήνυμα της βραδιάς των εκλογών. Oτι, δηλαδή, το Κόμμα της Ελευθερίας τείνει χείρα συνεργασίας προς τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου ανεξαιρέτως και πως κατά τη γνώμη του ο λαός της Αυστρίας έχει δώσει στον ίδιο και στο κόμμα του την εντολή να κυβερνήσουν.

«Εμείς ως FPÖ επιθυμούμε να ηγηθούμε της επόμενης κυβέρνησης, με εμένα ως πρόεδρο του κόμματος στη θέση του καγκελαρίου», πρόσθεσε.

To ÖVP έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να «κρίνει το παιχνίδι» είτε προσφέροντας τις 26 μονάδες που έλαβε στον Κικλ και διαμορφώνοντας μαζί του δικομματική κυβέρνηση είτε συνεργαζόμενο με τους Σοσιαλδημοκράτες και τα δύο μικρά κόμματα των Πρασίνων (έλαβε 9% στις εκλογές) και του NEOS (8,1%) σε μια κυβέρνηση που θα αποκλείει την Ακροδεξιά.

Νεχάμερ και Μπάμπλερ

Εν τω μεταξύ, ο Καρλ Νεχάμερ και ο Αντρέας Μπάμπλερ (Σοσιαλδημοκράτες) συναντήθηκαν χθες ξεχωριστά με τον Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος βάσει του συντάγματος είναι ο άνθρωπος που θα διορίσει τον επόμενο καγκελάριο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν εάν και πού κατέληξαν οι συζητήσεις τους. Και οι δύο δήλωσαν ότι η συζήτηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», αλλά όπως μεταδίδει η εφημερίδα Kronen Zeitung, δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο πρόεδρος θα δώσει τη διερευνητική εντολή στους δύο άνδρες διαδοχικά.

Είναι γνωστό ότι ο αρχηγός του κράτους δεν έχει καλή γνώμη για τον Κικλ, με τον οποίο στο παρελθόν έχουν λογομαχήσει έντονα εντός του κοινοβουλίου, και ούτε έχει θελήσει να κρύψει τις ανησυχίες του για την άνοδο της Ακροδεξιάς παρά τον θεσμικό ρόλο του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT