Απειλή Ορμπαν για κύμα προσφύγων

Συνάντηση της ομάδας «Πατριώτες» στην Ιταλία προς στήριξη του Σαλβίνι

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ευθείες απειλές εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αιχμή το μεταναστευτικό κυριάρχησαν στην πρώτη επίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων «Πατριωτών», από τον σχηματισμό τους σε πολιτική ευρωομάδα τον περασμένο Ιούλιο και την «κατάκτηση» της τρίτης θέσης στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου, την Κυριακή στην ιταλική πόλη Ποντίδα. Αφορμή γι’ αυτή τη συγκέντρωση αποτέλεσε η ετήσια συνάντηση της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Τον «τόνο», ωστόσο, έδωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.

Προσφέροντας μια ξεκάθαρη «πρόγευση» της αυριανής ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο –παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– ο Βίκτορ Ορμπαν απείλησε εκ νέου ότι «εάν η παράτυπη μετανάστευση συνεχιστεί στην Ευρώπη, θα φέρουμε μετανάστες από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες και θα τους αφήσουμε μπροστά από τα γραφεία της Ε.Ε. Εάν τους θέλουν, θα τους κρατήσουν», δήλωσε ο Ορμπαν.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που ζουν σήμερα στην Ευρώπη φαίνεται ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2008.

«Μη νομίζετε ότι είναι αδύνατον, είμαστε ζωντανό παράδειγμα», σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος ότι στην Ουγγαρία «ο αριθμός μεταναστών είναι μηδενικός. Δεν αφήνουμε τη χώρα μας σε άλλους. Δεν θα επιτρέψουμε στους παράνομους να περάσουν μέσα, θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Σήμερα η Ουγγαρία είναι η πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη».

Ο Ορμπαν εμφανίστηκε, παράλληλα, σίγουρος ότι οι «Πατριώτες» –η νέα πολιτική ευρωομάδα– θα «κατακτήσουν» τις Βρυξέλλες. «Δεν πρέπει να αποσυρθούμε από τις Βρυξέλλες, αλλά να τις κατακτήσουμε», τόνισε. «Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποσυρθούν από τους γραφειοκράτες και να δοθούν πίσω στους λαούς της Ευρώπης», είπε προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει τα σχετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: με τον σχηματισμό ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία, τη νίκη του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και του Χέρμπερτ Κικλ στην Αυστρία, αλλά και του Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία. «Στο τέλος αυτής της μάχης», όπως είπε χαρακτηριστικά, «το Παρίσι θα ανατραπεί, θα επανακτήσουμε τη Βαρσοβία και θα κατακτήσουμε τις Βρυξέλλες».

Αναμένεται απάντηση

Η παρουσία του Βίκτορ Ορμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο αποκτά πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις «απειλές» του Ούγγρου πρωθυπουργού αναμένεται να απαντήσουν τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και η πλειοψηφία των αρχηγών των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων του δημοκρατικού «τόξου». Οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της ευρωομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» συγκεντρώθηκαν στην Ποντίδα και για να στηρίξουν έμπρακτα τον Ματέο Σαλβίνι, μετά την πρόσφατη πρόταση του εισαγγελέα του Παλέρμο για καταδίκη του σε φυλάκιση έξι ετών σχετικά με υπόθεση που αφορά διάσωση μεταναστών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι κατηγορείται για την απόφασή του να μην επιτρέψει –όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών τον Αύγουστο του 2019– την αποβίβαση στη νότια Ιταλία 147 μεταναστών και προσφύγων, που είχαν διασωθεί από το πλοίο της ισπανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς τόνισε ότι «ο πατριωτισμός είναι αρετή και ο Σαλβίνι είναι ένας ενάρετος άνδρας που μάχεται ενάντια σε ένα τσουνάμι μαζικής παράνομης μετανάστευσης». Στον ίδιο τόνο και ο επικεφαλής του ακροδεξιού πορτογαλικού κόμματος Chega, Αντρέ Βεντούρα, σημείωσε ότι «ο Σαλβίνι διώκεται επειδή πιστεύει ότι αυτή η χώρα πρέπει να προστατευθεί. Ολοι πρέπει να την υπερασπιστούμε. Χρειαζόμαστε περισσότερους Σαλβίνι σε όλη την Ευρώπη».

Στη «σκιά» της συνεχιζόμενης ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το μεταναστευτικό αναμένεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, ενώ ήδη 14 κράτη-μέλη –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– ζητούν με έγγραφό τους προς την Κομισιόν ταχύτερες διαδικασίες για τις επιστροφές μεταναστών. Στα συμπεράσματα που πρόκειται να υιοθετήσουν στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δοθεί έμφαση και «στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πάνω από 3 εκατ.

Και ενώ η μετανάστευση «κυριαρχεί» στην πολιτική ατζέντα αρκετών κρατών-μελών, την ίδια ώρα ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που ζουν στην Ευρώπη φαίνεται ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2008. Συγκεκριμένα, ερευνητές από 18 κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δημοσίευσαν μια βάση δεδομένων στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ (MIrreM) που «μετράει» την παράτυπη μετανάστευση. Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι αδύνατον να παραχθούν απολύτως ακριβή δεδομένα, λόγω του ότι αρκετοί παράτυποι μετανάστες δεν καταγράφονται πουθενά –υπό τον φόβο να εκδιωχθούν–, εκτιμούν ότι η νέα μεθοδολογία είναι πιθανόν να καταλήξει σε ακριβέστερες εκτιμήσεις σε σχέση με προηγούμενες έρευνες. Διαπίστωσαν, πάντως, ότι μεταξύ 2016-2023 ζούσαν σε 12 ευρωπαϊκές χώρες από 2,6 έως 3,2 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες, που αντιπροσώπευαν λιγότερο από 1% του πληθυσμού αυτών των χωρών, ενώ οι αριθμοί αυτοί δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει από το 2008.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT