Υπάλληλος μουσείου πέταξε έργο τέχνης στον κάδο γιατί το πέρασε για… σκουπίδια

Υπάλληλος μουσείου πέταξε έργο τέχνης στον κάδο γιατί το πέρασε για… σκουπίδια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπεύθυνοι μουσείου στην Ολλανδία ανέκτησαν από τα σκουπίδια ένα έργο τέχνης, το οποίο ένα μέλος του προσωπικού είχε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, θεωρώντας το απλώς δύο… άδεια κουτάκια μπίρας. 

Με μια πρώτη ματιά, το έργο, με τίτλο «All The Good Times We Spent Together» από τον Γάλλο καλλιτέχνη Alexandre Lavet, μοιάζει σαν δύο χρησιμοποιημένα και πεταμένα κουτάκια μπίρας. 

Ωστόσο, με μία πιο προσεκτική ματιά, τα δύο τσίγκινα δοχεία είναι σχολαστικά ζωγραφισμένα στο χέρι με ακρυλικά και «χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για τη φιλοτέχνησή τους» σύμφωνα με το μουσείο.

Ωστόσο, η καλλιτεχνική τους αξία δεν αναγνωρίστηκε από έναν μηχανικό που τα είδε σε ένα γυάλινο ανελκυστήρα, θεώρησε πως κάποιος τα είχε χρησιμοποιήσει και αφήσει εκεί και τα πέταξε στον κάδο απορριμμάτων.

«Προσπαθούμε να εκπλήσσουμε τον επισκέπτη μας διαρκώς» λέει η Froukje Budding, εκπρόσωπος του μουσείου LAM στο Lisse, της δυτικής Ολλανδίας, εξηγώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως συχνά τα έργα εκτίθεντα στα πιο απρόσμενα μέρη. 

Υπάλληλος μουσείου πέταξε έργο τέχνης στον κάδο γιατί το πέρασε για… σκουπίδια-1
Φωτ.: Alexandre Lavet

Όταν η επιμελήτρια Elisah van den Bergh επέστρεψε από ένα σύντομο διάλειμμα, πρόσεξε πως οι δύο μπίρες έλειπαν από το σημείο έκθεσής τους. Κατάφερε να τις ανακτήσει από τον κάδο λίγο πριν απορριφθούν για πάντα. 

«Τώρα έχουμε τοποθετήσει το έργο σε μια πιο παραδοσιακή θέση, πάνω σε μια βάση, ώστε να “ξεκουραστεί” μετά την περιπέτειά του», δήλωσε η ίδια, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει θυμός ή πικρία απέναντι στον μηχανικό ο οποίος είχε μόλις πιάσει δουλειά στο μουσείο. «Ο άνθρωπος έκανε απλά τη δουλειά του». 

«Η τέχνη μας ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δουν υπό νέο πρίσμα τα αντικείμενα της καθημερινότητας» σημείωσε η Sietske van Zanten, διευθύντρια του μουσείου.

«Παρουσιάζοντας έργα τέχνης σε απροσδόκητα μέρη, ενισχύουμε αυτή την εμπειρία και κρατάμε τους επισκέπτες σε εγρήγορση», πρόσθεσε η Van Zanten. «Δεδομένου αυτού, τα κουτάκια είναι απίθανο να παραμείνουν για πολύ καιρό στην παραδοσιακή τους βάση. Πρέπει να σκεφτούμε καλά ένα κατάλληλο μέρος για να τα τοποθετήσουμε στη συνέχεια». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τέχνη, σε γκαλερί και μουσεία, προκαλεί σύγχυση στους θεατής της με ολέθρια αποτελέσματα. Το 2023 ένας άνδρας που κατά δήλωσή του πεινούσε, έφαγε μια μπανάνα που ήταν κολλημένη με ταινία σε έναν τοίχο, στο πλαίσιο της εγκατάστασης τέχνης του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan σε γκαλερί στη Σεούλ.

Πηγή: Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT