Αμερικανικές εκλογές: Οι υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν Ρωσία, Κίνα, Κούβα και Ιράν για παρέμβαση

Αμερικανικές εκλογές: Οι υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν Ρωσία, Κίνα, Κούβα και Ιράν για παρέμβαση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχος από το γραφείο του διευθυντή της National Intelligence ισχυρίστηκε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα και το Ιράν έχουν «εντείνει τις προσπάθειες παρέμβασης» στις προεδρικές εκλογές και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η προειδοποίηση (…) υπογραμμίζει την απειλή που αποτελεί επίσης η διαδικτυακή παραπληροφόρηση για τις πολιτειακές και τοπικές εκλογές», γράφει το Associated Press.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία προσπαθεί να «υπονομεύσει την υποστήριξη προς τους υποψηφίους του Κογκρέσου που υποστηρίζουν τη βοήθεια στην Ουκρανία».

Το CNN υποστηρίζει ότι, «σύμφωνα με τις αμερικανικές πληροφορίες, η Ρωσία προσπαθεί και πάλι να προωθήσει την υποψηφιότητα Τραμπ».

Το AP γράφει ότι η Κίνα «στοχεύει υποψηφίους και από τα δύο κόμματα με βάση τις θέσεις τους σε θέματα καίριας σημασίας για το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς την Ταϊβάν». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNN, «η Κίνα δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να επηρεάσει τη μάχη μεταξύ του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατηγορούν την κουβανική κυβέρνηση ότι διεξήγαγε μια επιχείρηση με στόχο την προώθηση υποψηφίων που πιστεύει ότι θα βελτιώσουν τις σχέσεις με το νησί, όπως η χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Το Ιράν, όπως αναφέρεται στο υλικό του AP, αντιτίθεται στην επανεκλογή του Τραμπ επειδή πιστεύει ότι «είναι πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης» προτιμώντας την υποψηφιότητα της Χάρις.

Τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι και οι τέσσερις χώρες απορρίπτουν τις κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές.

Πηγή: Associated Press, CNN, Interfax

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT