Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι κατά εμπορικών πλοίων με ουκρανικά σιτηρά

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι κατά εμπορικών πλοίων με ουκρανικά σιτηρά

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλοία με φορτία ουκρανικών σιτηρών φαίνεται να στοχεύουν μεταξύ άλλων οι ρωσικοί πύραυλοι στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας μέσα σε λίγες ώρες δύο εμπορικά σκάφη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων στο λιμάνι της Οδησσού.

Την Κυριακή μια ρωσική αεροπορική επιδρομή στόχευσε πλοίο με σιτηρά που ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι Πιβντένι στην περιοχή της Οδησσού. Το σκάφος αργότερα αναγνωρίστηκε με το όνομα «Paresa» και με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ολέξιι Κουλέμπα, ανέφερε ότι το πλοίο είχε φτάσει μόλις λίγες ώρες πριν και μετέφερε περίπου 6.000 τόνους καλαμποκιού. Ευτυχώς, κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο σκάφος δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Χθες, Δευτέρα, μια άλλη ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε το μη στρατιωτικό σκάφος με σημαία Παλάου με το όνομα «Optima». Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Οδησσού, Ολεχ Κίπερ, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 60χρονου Ουκρανού εργάτη που εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία διακίνησης φορτίου.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι πέντε άλλα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν. Τα τραυματισμένα μέλη του πληρώματος νοσηλεύονται, με αναφορές να φανερώνουν ότι τέσσερις από αυτούς έχουν μέτρια τραύματα και ένας είναι ελαφρά τραυματίας.

Οι ουκρανικές αρχές δηλώνουν ότι οι ρωσικές αυτές επιθέσεις απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και τις εξαγωγές σιτηρών, στοχεύοντας επανειλημμένα πλοία για μεταφορά σιτηρών. Η αξιοσημείωτη αύξηση των επιθέσεων σε πλοία ξεκίνησε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, αν και η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν είχε βάλει στόχο κανένα πολιτικό σκάφος.

Με πληροφορίες από Marine Traffic, France 24

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT