Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Δήλωση στήριξης σε κατάπαυση του πυρός χωρίς αναφορά στη Γάζα

Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Δήλωση στήριξης σε κατάπαυση του πυρός χωρίς αναφορά στη Γάζα

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ τόνισε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, αλλά για πρώτη φορά παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσει η οργάνωση να εξαπολύει πυρά εναντίον του Ισραήλ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση έχει ξεπεράσει τα «οδυνηρά χτυπήματα» που της προκάλεσε το Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας την εισβολή σε νέα γεωγραφική ζώνη.

Ο Ναΐμ Κασέμ τόνισε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο για το ποιος θα κλάψει πρώτος, διαβεβαιώνοντας πως δεν είναι η Χεζμπολάχ η πλευρά που θα κλάψει πρώτη. Ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης παραμένουν άθικτες έπειτα από έναν χρόνο μαχών.

Ο Κασέμ τόνισε παράλληλα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, αλλά για πρώτη φορά παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσει η οργάνωση να εξαπολύει πυρά εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κασέμ τόνισε ότι η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει παύση του πυρός, μετά την κλιμάκωση με τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ και τη δολοφονία κάποιων από τους κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα Χασάν Νασράλα.

«Υποστηρίζουμε την πολιτική πρωτοβουλία του Μπέρι για κατάπαυση του πυρός», είπε ο Κασέμ σε τηλεοπτικό διάγγελμα διάρκειας 30 λεπτών.

«Σε κάθε περίπτωση, αφού διαμορφωθεί το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός και μόλις το επιτύχει η διπλωματία, όλες οι άλλες λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις», τόνισε. «Εάν ο εχθρός (Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμο, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους στο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο ότι η οργάνωση δεν θα σταματήσει να εξαπολύει πυρά έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά η ομιλία του Κασέμ φάνηκε να σηματοδοτεί απόκλιση από αυτή την πολιτική.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν στοχεύσει το προπύργιο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού και οι χερσαίες εισβολές επεκτάθηκαν σήμερα, Τρίτη, σε τμήματα των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Οι περιφερειακές εντάσεις που προκλήθηκαν πριν από έναν χρόνο μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο νότιο Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε σειρά ισραηλινών επιχειρήσεων από ξηρά και αέρα πάνω από τον Λίβανο, καθώς και σε άμεσες επιθέσεις του Ιράν εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Προειδοποίηση του Ιράν

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ σήμερα, Τρίτη, πως θα απαντήσει σε κάθε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μία εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη προέβη σε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

Οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, προειδοποιώντας το Ισραήλ.

Ο Αρακτσί επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής από σήμερα, Τρίτη, για να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα και να εργαστεί για να σταματήσει τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου –τα περισσότερα από τα οποία είναι σημαντικοί εξαγωγείς ενέργειας, όπως το Ιράν– προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τεχεράνη για την ουδετερότητά τους στη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ, ανέφεραν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT