Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας

Δημοσκόπηση των Times/Siena έδειξε ότι η Κάμαλα Χάρις προηγείται με μικρή διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν την ίδια, κι όχι τον κ. Τραμπ, ως φορέα της αλλαγής. Κλείνει την ψαλίδα η Χάρις όσον αφορά στην οικονομία

7' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα 3 μονάδων σε εθνικό επίπεδο καταγράφει η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σε δημοσκόπηση των New York Times/Siena College.

Ειδικότερα, η Χάρις συγκεντρώνει 49% έναντι 46% του Τραμπ, προβάδισμα εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου μεταξύ 3.385 πιθανών ψηφοφόρων.

Οπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα των ΝΥΤ, οι ψηφοφόροι –σε αυτή τη φάση– είναι πιο πιθανό να πιστέψουν ότι η Χάρις παρά ο Τραμπ εκπροσωπεί την αλλαγή και ότι νοιάζεται για τους ανθρώπους σαν αυτούς, άρα στην τελευταία στροφή της κούρσας η υποψήφια των Δημοκρατικών αποκτά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κάμαλα Χάρις καταγράφει προβάδισμα στη δημοσκόπηση των Times/Siena από τον Ιούλιο, οπότε ο πρόεδρος Μπάιντεν εγκατέλειψε την κούρσα και οι Δημοκρατικοί επέλεξαν την κ. Χάρις ως αντικαταστάτριά του.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει ενώ η αναμέτρηση βρίσκεται στον τελευταίο της μήνα και οι έρευνες από τις αμφίρροπες πολιτείες διαπιστώνουν ότι η εκλογική μάχη είναι μία από τις πιο στενές στη σύγχρονη ιστορία.

Ενώ η δημοσκόπηση των Times/Siena δείχνει κάποια σταθερά πλεονεκτήματα για τον κ. Τραμπ, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κ. Χάρις κερδίζει, αν και με μικρή διαφορά, σε ερωτήσεις σχετικά με την ιδιοσυγκρασία, την εμπιστοσύνη και την αλλαγή –– ευρήματα που ενδεχομένως να είναι κρίσιμα σε μια προεδρική κούρσα.


Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας-1

Ο κ. Τραμπ και η κ. Χάρις ήταν ισόπαλοι, καταγράφοντας 47%, σε δημοσκόπηση των Times/Siena στα μέσα Σεπτεμβρίου αμέσως μετά το προεδρικό ντιμπέιτ.

Η κ. Χάρις έκτοτε έχει ενισχύσει την υποστήριξή της μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων και έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών: το 9% δήλωσε ότι σκοπεύει να την υποστηρίξει, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το 5% τον περασμένο μήνα.

Φαίνεται επίσης να έχει κλείσει το χάσμα στο ερώτημα της αλλαγής πορείας, κρίσιμος παράγοντας σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου οι ψηφοφόροι έχουν επανειλημμένα δηλώσει στους δημοσκόπους ότι πιστεύουν ότι το έθνος κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η δημοσκόπηση των Times/Siena έδειξε ότι η Χάρις είναι η υποψήφια που εκπροσωπεί την αλλαγή σε αυτές τις εκλογές, με ποσοστό 46% έναντι 44% του Τραμπ. Το εύρημα αυτό ήταν για πρώτη φορά υπέρ της Χάρις αφού σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις των Times/Siena ο κ. Τραμπ χαρακτηριζόταν ως ο υποψήφιος που εκφράζει την αλλαγή.

Η κ. Χάρις προηγείται με 61% έναντι 29% του Τραμπ στο ερώτημα περί αλλαγής μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν είναι λευκοί. Οι νεότεροι ψηφοφόροι τη θεωρούν υποψήφια για την αλλαγή με μεγάλη διαφορά: 58% έναντι 34%.

Ο κ. Τραμπ διατηρεί προβάδισμα στο ερώτημα για το ποιος είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης, αν και με μικρή διαφορά.

Η κ. Χάρις θεωρήθηκε, με μεγάλη διαφορά, πιο ειλικρινής και αξιόπιστη από τον κ. Τραμπ καθώς επίσης και πιο διασκεδαστική από τους δύο υποψηφίους. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 43% των πιθανών ψηφοφόρων –και το 13% των Ρεπουμπλικανών– θεωρούσαν την κ. Χάρις πιο διασκεδαστική.

Αλλά κι ο Τραμπ έχει ορισμένα σαφή πλεονεκτήματα: Προηγείται μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων κατά 11 μονάδες. Το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι πολιτικές του κ. Τραμπ τους βοήθησαν προσωπικά, σε σύγκριση με το 22% που δήλωσε το ίδιο για τις πολιτικές του κ. Μπάιντεν.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας-2

Περισσότεροι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον Τραμπ από ό,τι τη Χάρις για να διαχειριστεί αυτό που εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο τομέα ανησυχίας: την οικονομία. (Οι αμβλώσεις και η μετανάστευση βρέθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση).

Η οικονομική διάθεση στο έθνος παραμένει δυσοίωνη καθώς το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε μέτρια ή κακή κατάσταση, το ίδιο με τον προηγούμενο μήνα.

Και σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μερικές φορές έκαναν περικοπές στα ψώνια τον τελευταίο χρόνο λόγω του κόστους.

Αλλά ακόμη και στο κρίσιμο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι για να χειριστεί το πιο σημαντικό τους ζήτημα, η Χάρις έχει κάνει κάποια μικρά βήματα προόδου: Το προβάδισμα Τραμπ στην ερώτηση αυτή είναι μόλις δύο μονάδες, 48% έναντι 46%, σε σύγκριση με πέντε μονάδες τον Σεπτέμβριο.


Προβάδισμα 3 μονάδων για τη Χάρις στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα, το μέγεθος του δείγματος και την επικαιρότητα κάθε δημοσκόπησης, όπως την παρουσιάζει στη σελίδα του ο δημοσκόπος Νέιτ Σίλβερ.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας-3

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 σε εθνικό επίπεδο και σε κάθε αμφίρροπη πολιτεία, καθώς και το πώς μεταβλήθηκαν αυτοί οι μέσοι όροι την περασμένη εβδομάδα και τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη σελίδα του δημοσκόπου, Νέιτ Σίλβερ.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας-4

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Προβάδισμα Χάρις με 3 μονάδες

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ προηγείται του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών με οριακή διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων (46% έναντι 43%) καθώς οι δύο αντίπαλοι εξακολουθούν να παλεύουν στήθος με στήθος για τον Λευκό Οίκο σε μία μάχη που θα κριθεί στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση τεσσάρων ημερών που ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα, δείχνει ότι ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθούσε με διαφορά έξι μονάδων τη Χάρις σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos στις 20-23 Σεπτεμβρίου, ήταν ο υποψήφιος που προτιμούν οι ψηφοφόροι σε σειρά οικονομικών ζητημάτων και ότι κάποιοι ψηφοφόροι μπορεί να επηρεάζονται από τους ισχυρισμούς του ότι οι παράτυποι μετανάστες στη χώρα είναι επιρρεπείς στο έγκλημα, ισχυρισμοί που έχουν ευρέως απορριφθεί από ακαδημαϊκούς και δεξαμενές σκέψης.

Το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης είναι 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν την οικονομία των ΗΠΑ ως το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, και περίπου το 44% δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει καλύτερη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του «κόστους διαβίωσης», σε σύγκριση με το 38% που επέλεξε τη Χάρις.

Ανάμεσα στα διάφορα οικονομικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρόεδρος, περίπου το 70% των ερωτηθέντων διέκρινε το κόστος διαβίωσης ως το πιο σημαντικό, ενώ μόνον μικρά ποσοστά επέλεξαν την αγορά εργασίας και τους φόρους.

Ο Τραμπ είχε επίσης μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης από τη Χάρις σε καθέναν από αυτούς τους τομείς, αν και οι ερωτηθέντες με διαφορά 42% έναντι 35% πιστεύουν ότι η Χάρις είναι η καλύτερη υποψήφια για να αντιμετωπίσει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και μεσαίου εισοδήματος Αμερικανών.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας-5

Ο Τραμπ φάνηκε να ενισχύεται από τις σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Γύρω στο 53% των ψηφοφόρων δήλωσε στη δημοσκόπηση ότι συμφωνεί με τη διατύπωση ότι «οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράνομα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», σε σύγκριση με το 41% που δήλωσε ότι διαφωνεί.

Οι ψηφοφόροι είχαν φανεί περισσότερο διχασμένοι πάνω στο ζήτημα αυτό σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos του Μαΐου, όταν το 45% δήλωνε ότι συμφωνεί και το 46% ότι διαφωνεί.

Σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις όλη τη χρονιά, ο Τραμπ έχει επιστήσει την προσοχή σε εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράνομα.

Μολονότι υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με το μεταναστευτικό καθεστώς των εγκληματιών, μελέτες έχουν εν γένει δείξει ότι οι μετανάστες δεν είναι περισσότερο πιθανόν να εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα από τους γηγενείς Αμερικανούς

Η Χάρις προηγείτο του Τραμπ και στις έξι δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos από τότε που η αντιπρόεδρος εισήλθε στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, στα τέλη Ιουλίου.

Η πρόσφατη έδειξε ότι η Χάρις προηγείται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (47% έναντι 45%) μεταξύ των ψηφοφόρων που φαίνεται πιο πιθανόν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 5 Νοεμβρίου.

Περίπου τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος ψήφισε στις προεδρικές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Pew Resarch Center.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι προέκριναν εξάλλου τη Χάρις για την πνευματική της διαύγεια έναντι του Τραμπ, με το 55% να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη διατύπωση πως «είναι οξύνους και ικανή να αντιμετωπίζει προκλήσεις» σε σύγκριση με το 46% που είπε το ίδιο για τον Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χάρις και τον Τραμπ να βρίσκονται στήθος με στήθος στις επτά κρίσιμες πολιτείες που αναμένεται να καθορίσουν τον νικητή, ενώ πολλά αποτελέσματα βρίσκονται εντός του περιθωρίου σφάλματος.

Η δημοσκόπηση αυτή των Reuters/Ipsos έγινε σε δείγμα 1.272 Αμερικανών ενηλίκων διαδικτυακά σε πανεθνικό επίπεδο, εκ των οποίων οι 1.076 είναι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Από αυτούς οι 969 θεωρείται ότι πιθανότατα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας-6

Η πιθανότητα νίκης κάθε υποψηφίου

Ο δημοσκόπος Νέιτ Σίλβερ, με βάση το μοντέλο του, παρουσιάζει την προβλεπόμενη πιθανότητα κάθε υποψηφίου να κερδίσει τις εκλογές. Οπως τονίζει στο επεξηγηματικό του κείμενο, η πρόβλεψη 55/45 προς την κατεύθυνση της Χάρις επί της ουσίας δεν διαφέρει καθόλου από το 50/50.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη αυτή δεν σημαίνει ότι η Χάρις θα κερδίσει το 55% των ψήφων και ο Τραμπ το 45%, αλλά ότι η δημοκρατική υποψήφια –βάσει της προσομοίωσης του μοντέλου του Σίλβερ– κερδίζει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων 11 φορές στις 20 και ο Τραμπ 9 φορές στις 20.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να είναι μια οριακή αναμέτρηση, απλώς η πλάστιγγα γέρνει ελαφρώς υπέρ της Χάρις.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στην τελική στροφή της κούρσας-7

Πηγή: NYT, Reuters, Silver Bulletin

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT