ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η πρόταση Μακρόν για εμπάργκο όπλων θα βλάψει τη γαλλοϊσραηλινή φιλία

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η πρόταση Μακρόν για εμπάργκο όπλων θα βλάψει τη γαλλοϊσραηλινή φιλία

Η πρόταση Μακρόν θα βλάψει τον κοινό αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, σημειώνει ο Ισραέλ Κατς σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση που εξέφρασε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ότι πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, θα βλάψει τον κοινό αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας καθώς και τη γαλλοϊσραηλινή φιλία, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, με άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Οποιος θέλει ειρήνη πρέπει να πολεμήσει την τρομοκρατία» σημειώνει στον τίτλο του ο Ισραηλινός υπουργός, αναφέροντας πως «εάν η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης και μιας πιο ασφαλούς Μέσης Ανατολής, πρέπει να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μη “δέσει τα χέρια” όσων την πολεμούν».

Τονίζει ότι «το Ισραήλ δεν θέλησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά του επιβλήθηκε», συμπληρώνοντας πως η χώρα του «δεν πολεμά αμάχους, αλλά τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες». «Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του και να απελευθερώσει τους ομήρους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει.

Στο μεταξύ, μάλλον τεταμένο ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ. Η Γαλλία θα συνεχίσει «να καταπολεμά τον αντισημιτισμό με κάθε δυνατό μέσο», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μπορείτε να βασιστείτε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης, για την προστασία των συμπατριωτών μας εβραϊκής πίστης», με μέρος του ακροατηρίου να αντιδρά με αποδοκιμασίες κατά την αναφορά του Μπαρνιέ στον Μακρόν.

O Μπαρνιέ επανέλαβε ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ διαπραγματεύσιμη». Στην ίδια εφημερίδα ωστόσο, δημοσίευμα με τίτλο: «Μέση Ανατολή: η περίπλοκη δυτική στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ», κάνει λόγο για διχασμό των κύριων συμμάχων του Ισραήλ, Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων, ως προς τη στρατιωτική υποστήριξη παρόλο που, όπως επισημαίνει, «όλοι συνέβαλαν σε διαφορετικά επίπεδα στην προστασία του, κατά το τελευταίο κύμα ιρανικών βαλλιστικών επιθέσεων».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της αμερικανικής ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή, μπροστά στον φόβο μιας περιφερειακής κλιμάκωσης, αλλά και στην αναστολή παράδοσης εξοπλισμού στο Ισραήλ, από την έναρξη της σύγκρουσης, από πλευράς Ιταλίας και Ηνωμένο Βασιλείου. Ακόμη, υπογραμμίζεται, ότι το Ισραήλ δεν διαθέτει τις αμερικανικές βόμβες διάτρησης θωράκισης, που θα χρειαζόταν για να φτάσει στις θαμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με την Ουάσιγκτον να έχει, μέχρι στιγμής, αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τέτοιου είδους χτυπήματα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT