Η Νορβηγία αυξάνει σε «υψηλό» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής

Η Νορβηγία αυξάνει σε «υψηλό» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής

Οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας αύξησαν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, κυρίως κατά «εβραϊκών και ισραηλινών» στόχων. «Ο Οκτώβριος έχει αρκετές εβραϊκές γιορτές και ορισμένοι θα μπορούσαν να δουν σε αυτές ευκαιρία για να περάσουν στη δράση»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Νορβηγίας αύξησαν την Τρίτη από μέτριο σε «υψηλό» το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής, κυρίως κατά «εβραϊκών και ισραηλινών» στόχων, λόγω ανησυχιών για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Αυξάνουμε από μέτριο σε υψηλό το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Νορβηγία, καθώς συνδέεται με αρκετούς παράγοντες, πρωτίστως με την υφιστάμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Μπέρνσεν, εκπρόσωπος των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας PST.

Πλέον, η αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο της πεντάβαθμης κλίμακας της PST, όπου το πιο υψηλό επίπεδο σημαίνει επικείμενο κίνδυνο.

«Δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση για συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σχέδια που έχουν στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών κατά στόχων στη Νορβηγία», διευκρίνισε ο Μπέρνσεν.

«Στη Νορβηγία, η απειλή κατά εβραϊκών και ισραηλινών στόχων έχει αυξηθεί περαιτέρω», υπογράμμισε ο Μπέρνσεν. «Ο Οκτώβριος έχει αρκετές εβραϊκές γιορτές και ορισμένοι θα μπορούσαν να δουν σε αυτές ευκαιρία για να περάσουν στη δράση», πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση, η διεύθυνση της νορβηγικής αστυνομίας έδωσε οδηγίες στους αστυνομικούς να φέρουν όπλα, καθώς υπό κανονικές συνθήκες περιπολούν άοπλοι.

Εκτός από τις ένοπλες περιπολίες, η αστυνομία θα ενισχύσει προληπτικά μέτρα, όπως αυξημένη παρουσία σε χώρους που θεωρούνται ευάλωτοι ή σε ορισμένες συγκεντρώσεις, περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα και παρακολούθηση ορισμένων κύκλων.

Σύμφωνα με τις νορβηγικές Αρχές, η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί 1.500 μέλη στη Νορβηγία, τα οποία έχουν εγκατασταθεί κυρίως στο Οσλο και τα περίχωρά του.

Υπενθυμίζεται πως οι πρεσβείες του Ισραήλ σε Δανία και Σουηδία αποτέλεσαν πρόσφατα στόχο, η πρώτη με εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις της και η δεύτερη με πυρά εναντίον του κτιρίου της, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT