Πόλεμος στη Γάζα: Επικίνδυνος και για την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον

Πόλεμος στη Γάζα: Επικίνδυνος και για την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί ότι το περιβαλλοντικό κόστος σε επίπεδο αερίων του θερμοκηπίου στη Γάζα είναι 47-60 εκατ. τόνοι, όση η παραγωγή 16 εργοστασίων άνθρακα μέσα σε ένα χρόνο.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις ενός πολέμου δεν είναι μόνο τα δεινά για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος επισημαίνει ότι επιβαρύνουν και την ατμόσφαιρα και εντείνουν την κλιματική αλλαγή.

Με αφορμή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, και εν γένει στη Μέση Ανατολή, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί το θέμα αυτό δεν είναι καινούργιο. 

«Το θέμα της επίπτωσης των περιφερειακών συγκρούσεων στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι κάτι το οποίο όταν ήμουν στην Αμερική, στο Μπέρκλεϊπριν από 30-35 χρόνια, ήδη το μελετούσαμε», ανέφερε και πρόσθσε ότι, δυστυχώς, «είναι ένα πρόβλημα που δεν το συζητάμε πάρα πολλές στιγμές στο δημόσιο διάλογο». 

«Προφανέστατα, το κύριο βάρος των επιπτώσεων είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται σε ένα τέτοιο πόλεμο», λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, «αλλά η αλήθεια είναι ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι πολύ σημαντική και σε επίπεδο πλανητικό, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τους τόνους διοξειδίου του άνθρακα».

Και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι ότι πέρα από αυτό που συμβαίνει στη διάρκεια της σύρραξης, πρέπει να συνυπολογίσουμε το τι έχει συμβεί πριν και μετά. Γιατί υπάρχει και μια προετοιμασία για όλα αυτά. Κυρίως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος στη φάση της ανασυγκρότησης».

Επικαλούμενος υπολογισμούς από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και από πολλούς άλλους επιστήμονες, και στο Αριστοτέλειο και στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, είπε ότι «έχουμε υπολογίσει ότι το περιβαλλοντικό κόστος δηλαδή σε επίπεδο μόνο και μόνο αερίων του θερμοκηπίου μετρημένο σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, είναι γύρω στους 47 με 60 εκατομμύρια τόνους. Είναι τρομερά σημαντικός αριθμός».

«Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή έχουν καταστραφεί οι ενεργειακές υποδομές στη Γάζα, εκ των οποίων ένα 25% ήταν ηλιακά πάνελ και φωτοβολταϊκά, αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να αποδοθεί αυτή η ενέργεια με ντεζελοκίνητους κινητήρες», πρόσθεσε.

«Στην ουσία έχουμε μια επαύξηση με 58.000 τόνους μόνο και μόνο γι’ αυτό. Αρα η αλήθεια είναι ότι οι συνολικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι θα αντιστοιχούσε στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε περίπου 16 εργοστάσια άνθρακα, στη διάρκεια ενός χρόνου», επισήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, ειδικά σε περιφερειακή περιφερειακή κλίμακα. Ομως πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα και στη δημόσια υγεία».

Και εξήγησε γιατί: «Η έλλειψη φαγητού που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη Γάζα και το γεγονός ότι από τις καταστροφές υπάρχουν θραύσματα, σκουπίδια, υπολείμματα του πολέμου, τα οποία βεβαίως έχουν πολύ σημαντικό αποτύπωμα και σε επίπεδο επιβάρυνσης της υγείας από τοξικά».

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT