Πιο αξιόπιστη η Χάρις από τον Τραμπ

Προηγείται με 49% έναντι 46% και αντιπροσωπεύει την αλλαγή

Περισσότερο πεπεισμένοι πως η Κάμαλα Χάρις αντιπροσωπεύει την αλλαγή και ενδιαφέρεται για τους ίδιους προσωπικά εμφανίζονται αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι, καθώς η υποψήφια των Δημοκρατικών κερδίζει μικρό εκλογικό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγαν χθες οι New York Times σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Siena.

Σημαντικό είναι ότι η εν λόγω δημοσκόπηση δείχνει για πρώτη φορά τη Χάρις να προηγείται του Τραμπ από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα της προεδρίας, στις αρχές Ιουλίου, και να ορίσει διάδοχό του την αντιπρόεδρο Χάρις. Ανάλογες έρευνες στις πιο αμφίρροπες πολιτείες δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι είναι «στήθος με στήθος», ενώ οι ειδικοί σχολιάζουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο απρόβλεπτες προεκλογικές περιόδους στην ιστορία της Αμερικής.

Κι ενώ η δημοσκόπηση των New York Times/Siena δείχνει πως ο Τραμπ έχει παγιωμένο προβάδισμα σε κάποιες περιπτώσεις, η Χάρις φαίνεται ότι κερδίζει, αργά αλλά σταθερά, σε ζητήματα όπως ο χαρακτήρας, η αξιοπιστία και η ικανότητα για αλλαγή, θέματα που φυσικά είναι κομβικής σημασίας στην επιλογή προέδρου.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου και συμμετείχαν 3.385 δυνητικοί ψηφοφόροι (άνθρωποι με ισχυρή, αλλά χωρίς οριστική υποστήριξη προς κάποιον υποψήφιο). Βρέθηκε πως η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 49% έναντι 46%, μια διαφορά που οι ίδιοι οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν ότι βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, Τραμπ και Χάρις είχαν βρεθεί «ισόπαλοι» με 47% σε προτίμηση. Στο διάστημα που ακολούθησε η Χάρις φαίνεται ότι αύξησε την απήχησή της μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων, ενώ πραγματοποίησε μια αξιοπρόσεκτη διείσδυση στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, αφού 9% των ψηφοφόρων του κόμματος φαίνεται ότι σκοπεύει πλέον να τη στηρίξει, έναντι 5% τον Σεπτέμβριο.

Το ερώτημα σχετικά με την έλευση της αλλαγής δεν είναι καθόλου αμελητέο, αν αναλογιστούμε πως οι ψηφοφόροι έχουν επανειλημμένως δηλώσει σε δημοσκόπους ότι η χώρα «οδεύει προς λάθος κατεύθυνση».

Ο τέως πρόεδρος φέρεται ότι έχει μιλήσει τουλάχιστον επτά φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο Τραμπ, που εγκατέλειψε το Οβάλ Γραφείο ύστερα από τις εκλογές του 2020, διαφημίζει τον εαυτό του ως φορέα της αλλαγής κι έχει προσπαθήσει πολλάκις να συνδέσει τη Χάρις με ανεπιτυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ομως η χθεσινή δημοσκόπηση δείχνει πως τελικά η Χάρις είναι η υποψήφια που αντιπροσωπεύει την αλλαγή, σε ποσοστό 46% έναντι 44% του Τραμπ.

Πιο πολλοί ψηφοφόροι δήλωσαν ωστόσο ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ παρά τη Χάρις για τη διαχείριση αυτού που εξακολουθεί να είναι ο κύριος τομέας ανησυχίας: η οικονομία. (Οι αμβλώσεις και η μετανάστευση ήταν με μεγάλη διαφορά στη δεύτερη θέση.) Το δημόσιο αίσθημα για τα οικονομικά στη χώρα παραμένει ζοφερό – το 75% των ερωτηθέντων υπογράμμισε ότι η οικονομία ήταν σε μέτρια ή κακή κατάσταση, παρόμοια ποσοστά με αυτά που καταγράφηκαν και τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν ότι μερικές φορές χρειάστηκε να μειώσουν τα είδη που αγόρασαν από το σούπερ μάρκετ τον τελευταίο χρόνο λόγω του κόστους.

Ο Τραμπ διατήρησε επιπλέον το πλεονέκτημα ως «ισχυρός ηγέτης», αν και με ένα μικρό περιθώριο, το οποίο θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί κρίσιμο με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται σε αναταραχή.

Από την άλλη, η Χάρις θεωρήθηκε, με μεγάλη διαφορά, πιο έντιμη και αξιόπιστη από τον Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα, έχοντας στηρίξει μεγάλο μέρος της καμπάνιας της σε αστεία, χορούς και κωμικές αναφορές, θεωρείται η πιο διασκεδαστική εκ των δύο υποψηφίων.

Αποκαλύψεις

Ο Τραμπ φέρεται ότι έχει μιλήσει τουλάχιστον επτά φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ακόμη και όταν πίεζε τους Ρεπουμπλικανούς να μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ. Με τίτλο «Πόλεμος», το πόνημά του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, περιγράφει μια σκηνή στο Μαρ-α-Λάγκο, όταν ο τέως πρόεδρος ζήτησε από βοηθό του να βγει από το γραφείο για να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο. Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Τραμπ, ενώ ήταν ακόμη πρόεδρος στη διάρκεια της πανδημίας, το 2020, έστειλε μυστικά στον Πούτιν τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία ήταν σπάνια τότε, για προσωπική του χρήση. «Δεν θέλω να το πεις σε κάποιον επειδή οι πολίτες θα θυμώσουν μ’ εσένα όχι μ’ εμένα», του είπε ο Πούτιν.

Το επιτελείο Τραμπ απέφυγε να διαψεύσει ευθέως τις αποκαλύψεις του θρυλικού δημοσιογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, αποκηρύσσοντάς τον ως «αργό, ληθαργικό, άχρηστο και βαρετό άνθρωπο χωρίς προσωπικότητα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT