Σε τεντωμένο σχοινί η συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ

Σε τεντωμένο σχοινί η συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ

Για εκνευρισμό της Ουάσιγκτον από τη μέχρι τώρα απροθυμία των Ισραηλινών να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για τα αντίποινα κατά του Ιράν κάνει λόγο η WSJ, αποκαλύπτοντας και το παρασκήνιο της «έκπληξης» των Αμερικανών για τη δολοφονία Νασράλα - Σήμερα η επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου, μετά την ακύρωση της επίσκεψης Γκάλαντ στις ΗΠΑ

7' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό σοβαρής «δοκιμασίας» της συνεργασίας ΗΠΑΙσραήλ, με φόντο τις επόμενες κινήσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μέση Ανατολή (και ειδικότερα απέναντι στο Ιράν), περιγράφουν δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, ενώ σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν

Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν λεπτομέρειες των σχεδίων του για αντίποινα κατά της Τεχεράνης λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal. Ο Λευκός Οίκος φέρεται να προτρέπει τον στενότερο σύμμαχό του στη Μέση Ανατολή να μην πλήξει τις πετρελαϊκές ούτε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εν μέσω φόβων για διευρυμένο περιφερειακό πόλεμο. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν απογοήτευση, καθώς σύμφωνα με την WSJ και άλλα αμερικανικά Μέσα έχουν επανειλημμένα βρεθεί απροετοίμαστοι σε στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, τη στιγμή που επιδιώκουν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν έχει στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου, όπως προκύπτει από το έντονο παρασκήνιο της επικοινωνίας Μπάιντεν – Νετανιάχου που ήρθε στο φως με αφορμή επικείμενη κυκλοφορία βιβλίου του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στα αμερικανικά Μέσα. 

Η ακύρωση της επίσκεψης Γκάλαντ

Κάποιοι περίμεναν ότι οι ΗΠΑ θα μάθαιναν περισσότερα για τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψης για σήμερα, Τετάρτη, του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Τελικά, όμως ο Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να εμπόδισε τον Γκάλαντ να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ χθες, Τρίτη, το βράδυ, ενώ το Ισραήλ εξακολουθούσε να «ζυγίζει» την επιχείρησή του στο Ιράν, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν, από την πλευρά τους, ότι δεν έχουν ακόμη πληροφορίες ούτε για τον χρόνο του χτυπήματος ούτε για τον στόχο του Ισραήλ

Οπως αναφέρει ο Αμος Χάρελ σε ανάλυσή του στη Haaretz, ο Νετανιάχου επιδίωξε, μέσω της ακύρωσης του ταξιδιού, αφενός να πιέσει τον Μπάιντεν να έχει άμεση επικοινωνία μαζί του, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 50 ημέρες και που ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ακόμη ανήμερα της επετείου της επίθεσης της Χαμάς –έναυσμα του πολέμου στη Γάζα– προχθές, Δευτέρα. Αφετέρου, με την ακύρωση επιδίωξε να «απαξιώσει» τον Γκάλαντ, ο οποίος φέρεται να θεωρείται στις ΗΠΑ ως ο πιο συνεργάσιμος μεταξύ των πολιτικών ηγετών του Ισραήλ. Και αυτό παρά το πρόσφατο «κενό» στην επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, που αποκαλύπτουν δημοσιεύματα σχετικά με πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα, σκοτώνοντας τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ. Ο βομβαρδισμός, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η Ουάσιγκτον ήλπιζε να οριστικοποιήσει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, εξέπληξε ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Με συγχωρείτε, τι είπατε;»

«Με συγχωρείτε, τι είπατε;» φέρεται να είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν όταν ο Γκάλαντ του είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης για την επίθεση στον Νασράλα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η WSJ και γνωρίζουν τη συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια δεύτερης τηλεφωνικής επικοινωνίας την ίδια ημέρα, ο Οστιν ρώτησε τον Γκάλαντ αν το Ισραήλ ήταν προετοιμασμένο να μείνει «μόνο του» όταν επρόκειτο να αμυνθεί, δεδομένης της έλλειψης ειδοποίησης.

Ο Οστιν εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αρκετό χρόνο να τοποθετήσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν ενδεχομένως την άμυνα του Ισραήλ ή να προστατεύσουν τα κοντινά αμερικανικά στρατεύματα, ανέφεραν αξιωματούχοι της Αμυνας. 

Με το Ισραήλ να υπόσχεται απάντηση στην εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων από το Ιράν λίγο μετά τη δολοφονία του Νασράλα, οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα έχουν περισσότερες πληροφορίες για χτύπημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή

Σε τεντωμένο σχοινί η συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ-1
Aνθρωποι περπατούν πάνω στα συντριμμια, στο σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, στα νότια προάστια της Βηρυτού (Λίβανος, 29 Σεπτεμβρίου 2024, REUTERS/Ali Alloush).

Το Ισραήλ έχει κατά καιρούς λάβει υπόψη του τις συμβουλές των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επιδίωξαν πιο μελετημένο σχέδιο για την «εκκαθάριση» της νότιας πόλης Ράφα της Γάζας, γεγονός που ώθησε το Ισραήλ να περιορίσει τις επιχειρήσεις του εκεί. Οι ΗΠΑ έπεισαν επίσης το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο με βάση εσφαλμένες πληροφορίες, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν τώρα θα μπορούσε να δοκιμάσει το όριο της συνεννόησης ΗΠΑ – Ισραήλ. 

Ο στρατηγός Ερικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ταξίδεψε στο Ισραήλ την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον Γκάλαντ και κορυφαίους Ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές, εν μέρει για να προειδοποιήσει να μην προβούν οι Ισραηλινοί σε πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. 

Ο Γκάλαντ θεωρείται ευρέως ως ο Ισραηλινός υπουργός που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις επιδιώξεις του Ισραήλ στη Γάζα, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο και την ανάπτυξη σχεδίου για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας.

Ο Οστιν και ο Γκάλαντ βρίσκονται σε στενή επαφή τον τελευταίο χρόνο και γενικά θεωρείται ότι έχουν καλή σχέση, σύμφωνα με τη WSJ.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναφέρουν αν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον θα ενημερωθεί πριν από το αναμενόμενο χτύπημα στο Ιράν. Ο Οστιν και ο Γκάλαντ έχουν μιλήσει περισσότερες από 80 φορές τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ουάσιγκτον που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, ο Γκάλαντ αναμενόταν να φέρει κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου κρούσης, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών στόχων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Κάποιοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι το Ισραήλ θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιό του και θα ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε πιθανή εκστρατεία. Ο Γκάλαντ και ο Οστιν είχαν επίσης προγραμματίσει να μιλήσουν για τους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμό του στον Λίβανο, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν να συζητήσουν στο τηλέφωνο», τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος. Μετά την ακύρωση της επίσκεψης, η αβεβαιότητα (και ο εκνευρισμός) επέστρεψε. 

Η υπεράσπιση του Ισραήλ και των συμφερόντων των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το Πεντάγωνο ενίσχυσε την παρουσία του στην περιοχή, για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ και των συμφερόντων των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αεροπλανοφόρα σε κοντινή απόσταση, πλοία αμφίβιας επίθεσης, αντιτορπιλικά και πρόσθετες μοίρες μαχητικών αεροσκαφών

Τον Απρίλιο και στις αρχές αυτού του μήνα, αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη αναχαίτισαν ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. 

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες πλήγματα κατά των εχθρών του Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, έπληξαν 15 στόχους των Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης και στρατιωτικών υποδομών, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ, έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα. 

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα, στις 27 Σεπτεμβρίου, το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον μία ισραηλινή αεροπορική βάση και ανάγκασαν τους πολίτες να μεταφερθούν σε καταφύγια. Το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως το Ισραήλ προβεί σε μεγαλύτερα πλήγματα συγκριτικά με τα αντίποινα του Απριλίου. Μια περιορισμένη τότε επίδειξη δύναμης στόχευσε το ραντάρ αντιπυραυλικού συστήματος στο Ιράν, αλλά δεν έπληξε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας. Το Ισραήλ αυτή τη φορά θα μπορούσε να στοχεύσει τις στρατιωτικές και πληροφοριακές υποδομές του Ιράν. 

Παράλληλα, υπάρχει και το οικονομικό πεδίο. Τα ισραηλινά πλήγματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η οικονομία αποτελεί κορυφαίο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφότου ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν αν θα υποστηρίξουν ισραηλινό χτύπημα στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. 

Μία ημέρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σε ενημέρωση Τύπου στον Λευκό Οίκο για να πει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απόσχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Το τέλος του πολέμου

Ως προς τον τερματισμό του πολέμου, ο Μπάιντεν φέρεται να αμφισβητεί, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Γούντγουορντ, τις κινήσεις του Νετανιάχου. «Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική», φέρεται να του είπε σε παλαιότερη επικοινωνία τους.

Μετά την αποτυχία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων να αποτρέψουν τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, στις 7 Οκτωβρίου του 2023, τη σταδιακή ανάκαμψή τους στη συνέχεια, τη ζημιά που προκάλεσαν στη Γάζα και τη σειρά εντυπωσιακών χτυπημάτων στη Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ δεν είναι ακόμα κοντά στο να κερδίσει τον πόλεμο, επισημαίνει από την πλευρά του ο Αμος Χάρελ στην ανάλυσή του στη Haaretz.

«Μία συμφωνία που θα τον τερμάτιζε προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι κοντά. Είναι πιθανό οι εχθροί του Ισραήλ, οι οποίοι πριν από λίγους μήνες εξακολουθούσαν να φαντασιώνονται σχέδια για την καταστροφή του, να προετοιμάζονται τώρα για μακρύ πόλεμο φθοράς», προσθέτει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από WSJ, NYT, Haaretz

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT