Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο ISIS επιστρέφει

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο ISIS επιστρέφει

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) επιχειρεί εκ νέου να «εξαγάγει» τρομοκρατία στη Βρετανία, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζονταας ότι είναι η απειλή που «τον απασχολεί περισσότερο», δεδομένης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Κεν Μακάλουμ, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας MI5, έδωσε την Τρίτη την πρώτη ενημέρωση για τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2022, παρουσιάζοντας μια ευρεία αξιολόγηση των απειλών από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, αλλά και χώρες πιο κοντά στα βρετανικά σύνορα. 

Προειδοποίησε ότι στην παρούσα φάση είναι μεγαλύτερη η απειλή της τρομοκρατίας από την Αλ Κάιντα «και ειδικότερα» από τον ISIS, γνωστό και ως Νταές. Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση απασχόλησε τη διεθνή κοινότητα ​​το 2014, όταν οι μαχητές της κατέλαβαν ξαφνικά μεγάλα τμήματα του βορειοδυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.

«Το σημερινό Ισλαμικό Κράτος δεν είναι η δύναμη που ήταν πριν από μια δεκαετία, αλλά ύστερα από μερικά χρόνια υποχώρησης, συνέχισαν τις προσπάθειές τους να εξαγάγουν τρομοκρατία», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Ο κ. ΜακΚάλουμ υπενθύμισε τη θανατηφόρα επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας, τον περασμένο Μάρτιο, που πραγματοποιήθηκε από το παρακλάδι του ISIS-K, ως «βίαιη επίδειξη των δυνατοτήτων του».

Ο επικεφαλής της MI5, της υπηρεσίας που επιβλέπει την εγχώρια αντικατασκοπεία, είπε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα περισσότερο από το ένα τρίτο των ερευνών ύψιστης προτεραιότητας της MI5 συνδέονταν με «οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό».

Ρωσία και Κίνα

Ο κ. ΜακΚάλουμ χρησιμοποίησε επίσης την εμφάνισή του στο Λονδίνο – σπάνια για τον επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας– για να προειδοποιήσει σχετικά με την αυξανόμενη κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στο βρετανικό έδαφος κάνοντας λόγο για «αυξημένη επιθετικότητα» των κρατικών οντοτήτων.

Ενημέρωσε ότι ο αριθμός των ερευνών της MI5 σε εχθρικά κράτη όπως η Ρωσία και το Ιράν αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών GRU είναι, είπε, σε «μια διαρκή αποστολή να δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους».

Περισσότεροι από 750 Ρώσοι διπλωμάτες –«η μεγάλη πλειονότητα από αυτούς κατάσκοποι»– εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, είπε. Το Ηνωμένο Βασίλειο απέλασε τον τελευταίο αξιωματικό των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών από τη χώρα μέσα στο 2024.

Τώρα η απειλή εκδηλώνεται ψηφιακά. Η τακτική της Ευρώπης «να τους διώξετε έξω, να τους κρατήσετε έξω» όταν πρόκειται για αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, έκανε σαφές o κ. ΜακΚάλουμ, οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο από κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία.

Φέτος σημειώθηκε επίσης αύξηση στη χρήση τρίτων παραγόντων, όπως πράκτορες ιδιωτικών μυστικών υπηρεσιών και εγκληματίες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και στο εξωτερικό για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» των εχθρικών κρατών, είπε.

«Θα το μετανιώσετε»

Σε μήνυμα προς τους επίδοξους εγκληματίες που είναι έτοιμοι να πάρουν χρήματα από το Ιράν ή τη Ρωσία για να πραγματοποιήσουν παράνομες πράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: «Είναι μια επιλογή που θα μετανιώσετε».

Περιέγραψε την απειλή του Ιράν για τη Βρετανία ως αυξανόμενη με «άνευ προηγουμένου κλίμακα και ρυθμό» και είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αντιμετωπίσει σε 20 «δυνητικά θανατηφόρες» συνωμοσίες που υποστηρίζονται από το Ιράν από το 2022.

Ο κ. Μακάλουμ ήταν πολύ λιγότερο αιχμηρός για την Κίνα, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση στη βρετανική πολιτική σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης του Πεκίνου. «Η Κίνα είναι διαφορετική», είπε: «Η οικονομική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας υποστηρίζει την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία στηρίζει την ασφάλειά μας».

Οταν ρωτήθηκε για την έλλειψη κριτικής στο Πεκίνο, ο κ. Μακάλουμ είπε ότι «δεν είχε σκοπό να μειώσει» τη σημασία της απειλής από την Κίνα και ότι η προσήλωση της MI5 είναι «αμετάβλητη».

«Οι επιλογές είναι περίπλοκες και δικαίως εναπόκειται στους υπουργούς να κάνουν τις μεγάλες στρατηγικές κρίσεις για τη σχέση μας με την Κίνα», είπε. Απέναντι σε αυτές τις συνδυαστικές απειλές η MI5 και η αστυνομία έχουν αποτρέψει 43 σχέδια επιθέσεων λίγο πριν από την εκτέλεσή τους από τον Μάρτιο του 2017, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι επί του παρόντος σε συναγερμό.

Με λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μέχρι τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Μακάλουμ είπε ότι «η κατανομή των πεπερασμένων δυνατοτήτων» της χώρας είναι τώρα «πιο δύσκολη από όσο μπορώ να θυμηθώ στην καριέρα μου».

Απαντώντας σε ερώτηση του Politico σχετικά με το εάν ο φόρτος υποθέσεων της MI5 εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, όπως προτάθηκε το 2022 από την επιτροπή ασφάλειας και πληροφοριών του κοινοβουλίου, ο κ. Μακάλουμ είπε: «Τα πράγματα είναι απολύτως οριακά».

«Είναι σχεδόν ακριβές να πούμε ότι ο συνολικός όγκος της αντιτρομοκρατικής δραστηριότητάς μας στην MI5 είναι, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε. Η μείωση της δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους έχει αντισταθμιστεί και ξεπεραστεί από την αύξηση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, προειδοποίησε.

Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε τριπλασιασμός των υποθέσεων που αφορούν άτομα κάτω των 18 ετών που εμπλέκονται σε τρομοκρατία. Αυτό αποτελεί πλέον το 13% των περιπτώσεων, τόνισε.

Η MI5 είναι αντιμέτωπη με μία άβολη πραγματικότητα, αποφασίζοντας σε τι θα δώσει προτεραιότητα. «Αυτό μας ασκεί πολύ έντονη πίεση».

Πηγή: Politico, CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT