Στην «κόψη του ξυραφιού» η Μέση Ανατολή

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Μέση Ανατολή

Η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο εντείνεται, οι φόβοι για μετατροπή της Βηρυτού σε νέα Γάζα αυξάνονται και το Ιράν στέλνει αυστηρό μήνυμα-προειδοποίηση στα αραβικά κράτη εν αναμονή νέων αντιποίνων του Ισραήλ. Για το είδος και την έκταση αυτών των αντιποίνων θα έχουν επικοινωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου εντός της ημέρας, σύμφωνα με αναφορές

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «κόψη του ξυραφιού» έχει βρεθεί και πάλι η Μέση Ανατολή, εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων στο Ιράν και της σχετικής επικοινωνίας ΗΠΑ – Ισραήλ για τον καθορισμό της.

Εντωμεταξύ, η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο εντείνεται, οι φόβοι για μετατροπή της Βηρυτού σε νέα Γάζα αυξάνονται και το Ιράν στέλνει αυστηρό μήνυμα στα αραβικά κράτη

Σήμερα Τετάρτη, η Χεζμπολάχ στόχευσε Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο λιβανέζικο μεθοριακό χωριό Λαμπούν με βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι σκότωσε δύο διαδόχους του δολοφονημένου ηγέτη της.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση, η οποία εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ σε υποστήριξη προς τη Χαμάς, και της οποίας τα μέλη εμπλέκονται πλέον σε χερσαίες συγκρούσεις, ανακοίνωσε ότι απώθησε τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η κλιμάκωση στον Λίβανο, έπειτα από ένα χρόνο πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, έχει εγείρει φόβους για ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να παρασύρει το Ιράν και την υπερδύναμη σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άμεση εμπλοκή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του τραυματίστηκαν σοβαρά χθες και σήμερα σε μάχες στον νότιο Λίβανο. Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ το πρωί, αφότου το Ισραήλ προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η σύγκρουση στον Λίβανο κλιμακώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ισραήλ προέβη σε σειρά δολοφονιών κορυφαίων στελεχών της Χεζμπολάχ και εξαπέλυσε χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, οι οποίες επεκτάθηκαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ είναι η πιο ισχυρά οπλισμένη από τις δυνάμεις πληρεξουσίων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή και ενεργεί σε υποστήριξη των Παλαιστινίων που πολεμούν το Ισραήλ στη Γάζα.

Φόβος στη Βηρυτό

Το Ισραήλ έχει γνωστοποιήσει ότι πλέον, στρατεύματα από έως και τέσσερις μεραρχίες επιχειρούν εντός του Λιβάνου στο πλαίσιο της χερσαίας επιχείρησης την έναρξη της οποίας ανακοίνωσε την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιώσει μόνιμη παρουσία τους εκεί.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έχει συγκρουστεί με τα ισραηλινά στρατεύματα στο λιβανέζικο έδαφος, μεταξύ άλλων, με πυρά πυροβολικού και ρουκέτες, αλλά ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να απωθήσει τα στρατεύματα και να τα εμποδίσει να κρατήσουν εδάφη στον Λίβανο.

Ο βομβαρδισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.100 ανθρώπους, τους περισσότερους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και έχει αναγκάσει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ, ώστε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια που εγκατέλειψαν λόγω των πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, το Ισραήλ βομβάρδισε και πάλι τα νότια προάστια της Βηρυτού και ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και την υλικοτεχνική υποδομή της Χεζμπολάχ, τον Σουχάιλ Χουσεΐν Χουσεϊνί.

Η πυκνοκατοικημένη και ακμάζουσα συνοικία, εγκαταλείφθηκε από πλήθος κατοίκων μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις για εκκένωση. Κάποιοι Λιβανέζοι παραλληλίζουν τις προειδοποιήσεις με εκείνες στη Γάζα τον περασμένο χρόνο, εγείροντας ανησυχίες ότι η Βηρυτός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καταστροφή ανάλογης κλίμακας.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και μίλησε στο Reuters. Οι συνομιλίες θα αφορούν σχέδια χτυπήματος στο Ιράν.

Η Μέση Ανατολή έχει βρεθεί στο κατώφλι γενίκευσης της σύγκρουσης εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ σε πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, την οποία πραγματοποίησε η Τεχεράνη σε αντίποινα για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο. Ο μόνος νεκρός από την ιρανική επίθεση ήταν Παλαιστίνιος που χτυπήθηκε από συντρίμμια που έπεσαν στη Δυτική Οχθη.

Τα αντίποινα του Ισραήλ θα αποτελέσουν βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, με την Ουάσιγκτον να ζητά κατάλληλη απάντηση, ανέφερε ξεχωριστό πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα σκεφτόταν πλήγμα σε ιρανικές πετρελαιοπηγές, αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε επίσης ότι δεν υποστηρίζει πλήγμα του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Μήνυμα από Ιράν και Χεζμπολάχ

Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει τα αραβικά κράτη του Κόλπου ότι θα χαρακτήριζε «απαράδεκτη» κάθε κίνησή τους να επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου ή των στρατιωτικών τους βάσεων εναντίον του Ιράν. Προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα επισύρει απάντηση, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν δύο διαδόχους του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν τους κατονόμασε, αλλά ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανέφερε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο άνθρωπος που αναμενόταν να διαδεχθεί τον Νασράλα, έχει πιθανότατα «εξαλειφθεί». Δεν ήταν σαφές ποιο ήταν το άλλο πρόσωπο που ανέφερε ο Νετανιάχου.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης παραμένουν άθικτες παρά τα «οδυνηρά πλήγματα» που προκαλεί η αυξανόμενη στρατιωτική πίεση του Ισραήλ.

Ο Κασέμ ανέφερε ότι η οργάνωση ενέκρινε τις προσπάθειες του προέδρου του κοινοβουλίου του Λιβάνου να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός. Δεν αναφέρθηκε στον σταθερό όρο της ομάδας – ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ξεχωριστή εκεχειρία στη Γάζα προκειμένου η Χεζμπολάχ να συμφωνήσει για εκεχειρία στον Λίβανο. Το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια του Κασέμ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε σε ενημέρωση στην Ουάσιγκτον ότι η Χεζμπολάχ «θέλει εκεχειρία» επειδή «βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και βάλλεται» στο πεδίο της μάχης.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT