O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία σήμερα

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία σήμερα

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Τεχεράνης και του Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του, Αμπάς Αρακτσί, θα φτάσει στη Σαουδική Αραβία αργότερα σήμερα Τετάρτη.

«Μετά τις διπλωματικές διαβουλεύσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και τον συντονισμό με τις χώρες της περιοχής για να σταματήσει η γενοκτονία και η επιθετικότητα του ισραηλινού καθεστώτος και να μειωθούν τα δεινά των αδελφών μας στη Γάζα και στον Λίβανο, ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί σήμερα για τη Σαουδική Αραβία. Η γενοκτονία και οι βιασμοί πρέπει να σταματήσουν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

«Το Ιράν είναι αποφασισμένο να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τους γείτονες, να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, καθώς και να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής», προστίθεται.

Μήνυμα προς τα αραβικά κράτη

Η Τεχεράνη εξακολουθεί να προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ισραήλ σε συνέχεια της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης εναντίον του την περασμένη εβδομάδα. Τα πλήγματα, σύμφωνα με το Ιράν, στόχευαν στρατιωτικές βάσεις. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την επίθεση στον Λίβανο.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Τεχεράνης και του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Τα κράτη του Κόλπου περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ μετά τον πόλεμο στη Γάζα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη έχει πει στα αραβικά κράτη του Κόλπου ότι θα ήταν «απαράδεκτο» αν επέτρεπαν τη χρήση του εναέριου χώρου ή των στρατιωτικών τους βάσεων εναντίον του Ιράν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα απαιτούσε απάντηση.

Στο μήνυμα τονίζεται η ανάγκη περιφερειακής ενότητας κατά του Ισραήλ και η σημασία διασφάλισης της σταθερότητας.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (αφού είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον «συζητά» μια τέτοια ενέργεια). Μερικοί από τους άλλους στόχους που θα μπορούσε το Ισραήλ να προσπαθήσει να πλήξει είναι το σύμπλεγμα βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, η οικονομική του υποδομή ή οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου του.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχετικά με τυχόν σχέδια χτυπήματος του Ιράν.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT