Νόμπελ Χημείας: Στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμη Χασάμπη και Τζον Τζάμπερ για το έργο τους στις πρωτεΐνες

Νόμπελ Χημείας: Στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμη Χασάμπη και Τζον Τζάμπερ για το έργο τους στις πρωτεΐνες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το φετινό Νόμπελ Χημείας στους David Baker, Demis Hassabis και John M. Jumper για το επιστημονικό τους έργο πάνω στις πρωτεΐνες. 

Οπως ανακοινώθηκε, το Νόμπελ δόθηκε κατά το ήμισυ στον David Baker «για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών» και το άλλο μισό από κοινού στους Demis Hassabis και John M. Jumper «για την πρόβλεψη της δομής των πρωτεϊνών».

Ο David Baker κατάφερε το σχεδόν αδύνατο κατόρθωμα να κατασκευάσει εντελώς νέα είδη πρωτεϊνών, αναφέρεται στη σελίδα του βραβείου στο X.

«Το Νόμπελ Χημείας 2024 αφορά τις πρωτεΐνες, τα ευφυή χημικά εργαλεία της ζωής. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας, Ντέιβιντ Μπέικερ, πέτυχε το σχεδόν ακατόρθωτο, να κατασκευάσει εντελώς νέα είδη πρωτεϊνών. Οι Ντέμης Χασάμπης και Τζον Τζάμπερ ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την επίλυση ενός προβλήματος 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών των πρωτεϊνών. Οι ανακαλύψεις αυτές κρύβουν τεράστιες δυνατότητες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία Επιστημών.

Πριν από μήνες, το περιοδικό Time χαρακτήρισε τον Ντέιβιντ Μπέικερ, διευθυντή του Ινστιτούτου για τον σχεδιασμό πρωτεϊνών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ως έναν από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην υγεία για το 2024.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT