Γάζα: Συνομιλίες μεταξύ Φατάχ και Χαμάς στο Κάιρο για «εθνική ενότητα»

Γάζα: Συνομιλίες μεταξύ Φατάχ και Χαμάς στο Κάιρο για «εθνική ενότητα»

«Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας και τις προκλήσεις για την παλαιστινιακή υπόθεση», δήλωσε ο Ταχέρ Αλ Νόνο, εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του κινήματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς θα έχουν συνομιλίες στο Κάιρο σήμερα, Τετάρτη, με σκοπό την επίτευξη εθνικής ενότητας, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

«Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας και τις προκλήσεις για την παλαιστινιακή υπόθεση», δήλωσε ο Ταχέρ Αλ Νόνο, εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο πλευρών έπειτα από μήνες, μετά τις συνομιλίες στο Πεκίνο τον Ιούλιο, όταν είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παρόμοιοι γύροι συνομιλιών έχουν αποτύχει να σημειώσουν πρόοδο κατά το παρελθόν. 

Η Χαμάς και η Φατάχ ήταν επί μακρόν αντίπαλες δυνάμεις. Η διάσπαση ήρθε το 2007, όταν η Χαμάς έγινε κυρίαρχη στη Γάζα και απομάκρυνε βίαια τη Φατάχ από την περιοχή. Αυτό συνέβη έναν χρόνο μετά τη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές. Εκτοτε, η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυριαρχείται από τη Φατάχ, με επικεφαλής τον Αμπάς, διοικεί τμήμα της Δυτικής Οχθης που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

«Μεταρρύθμιση» της Παλαιστινιακής Αρχής

Τα δυτικά κράτη έχουν υποστηρίξει την ιδέα η μεταπολεμική Γάζα να διοικείται από μία μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα λαμβάνει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος οποιασδήποτε διεθνώς αναγνωρισμένης νέας κυβέρνησης στα παλαιστινιακά εδάφη όταν τελειώσει οριστικά ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει η Φατάχ να συμφωνήσει σε νέα διοίκηση για τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα ως μέρος ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δεχόταν ρόλο της Χαμάς στη μεταπολεμική Γάζα, ενώ έχει γνωστοποιήσει πως δεν εμπιστεύεται ούτε την Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του Αμπάς.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT