«Μετωπική» Φον ντερ Λάιεν – Ορμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο

«Μετωπική» Φον ντερ Λάιεν – Ορμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Η πρόεδρος της Κομισιόν άδραξε την ευκαιρία να «αποδομήσει» τα επιχειρήματα του Ούγγρου πρωθυπουργού σχετικά με την Ουκρανία, το μεταναστευτικό και την οικονομία

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσωπική «σύγκρουση» μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση για τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν άδραξε την ευκαιρία να «αποδομήσει» τα επιχειρήματα του Βίκτορ Ορμπαν τόσο αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για το μεταναστευτικό, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, που άκουσε κατά την πρωτολογία του Ούγγρου πρωθυπουργού, όπου που εκείνος είθισται να επικεντρώνεται όταν μιλάει για την Ε.Ε. και την «ανάγκη να αλλάξει».

Απευθυνόμενη στον Βίκτορ Ορμπαν –που σόκαρε την Eνωση όταν επέλεξε τη Μόσχα ως σταθμό της περιοδείας του μετά την ανάληψη της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.– η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναρωτήθηκε εάν «θα κατηγορούνταν ποτέ οι Ούγγροι για τη σοβιετική εισβολή του 1956 ή οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι για τη σοβιετική καταστολή του 1968 ή οι Λιθουανοί αντίστοιχα για εκείνη του 1991;», για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα από όλους τους ευρωβουλευτές των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Ορμπαν είχε προηγουμένως απορρίψει την ευρωπαϊκή στρατηγική στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία λέγοντας πως στο τέλος θα βγει εις βάρος της Ε.Ε., ενώ ζήτησε να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο. «Η Ε.Ε. έχει μια λανθασμένη πολιτική σε ό,τι αφορά τον πόλεμο. Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο, πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική ηττοπάθειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν κάποιοι που ακόμα κατηγορούν σε αυτόν τον πόλεμο το θύμα και όχι τον εισβολέα» ήταν η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν.

Στη δευτερολογία του ο Βίκτορ Ορμπαν αντέδρασε έντονα με τη σύγκριση της προέδρου της Κομισιόν με την Ουγγρική Επανάσταση του 1956. «Ηταν λάθος η σύγκριση» και απέρριψε συγχρόνως την αντίστιξη με τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον των Ρώσων.

Καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας πως δεν ήταν στις προθέσεις του να μιλήσει για τις διαφορές που έχει με την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά από τη στιγμή που έγιναν «προσωπικές αναφορές» επέλεξε να απαντήσει και να την κατηγορήσει για «πολιτικοποίηση» του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. «Στο παρελθόν, σύμφωνα με τις συνθήκες, η Κομισιόν ήταν απλώς ο θεματοφύλακας των συνθηκών, ένα ουδέτερο όργανο», είπε, για να προσθέσει «ότι καθήκον της ήταν να αφήνει κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές και να ασχολείται με υποθέσεις νομικού χαρακτήρα, αλλά αυτό έχει αλλάξει». «Αντί να είναι θεματοφύλακας των συνθηκών, είναι πλέον ένα πολιτικό όργανο και εργαλείο», ανέφερε ο Βίκτορ Ορμπαν. Επίσης, ανέφερε ότι ο προηγούμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα μιλούσε εναντίον του με τον ίδιο τρόπο.

Πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε την ευκαιρία να αποδομήσει και όλα όσα ανέφερε στην πρωτολογία του ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, τόνισε ότι συμφωνεί με την έκθεση του Μάριο Ντράγκι –που είχε υπογραμμίσει και ο Βίκτορ Ορμπαν– ότι η Ε.Ε. χρειάζεται επενδύσεις ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα για να καλύψει το «κενό» με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι, παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. να ενισχυθεί η ενιαία αγορά, «υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει πάρει την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, απομακρυνόμενη από την ενιαία αγορά». «Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να προσελκύει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις εάν την ίδια στιγμή κάνει διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φορολογώντας τες περισσότερο από άλλες;» αναρωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «δηλώσατε ότι η Ουγγαρία προστατεύει τα σύνορα και πως φυλακίζει τους εγκληματίες. Πώς μπορεί αυτό να συνδυαστεί με την απόφασή σας πέρυσι να απελευθερώσετε καταδικασμένους διακινητές πριν από το τέλος της κράτησής τους;». Νωρίτερα, ο Ορμπαν είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του είναι η μόνη που κρατά μακριά τους παράνομους μετανάστες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξάλλου κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Ορμπαν που επιτρέπει μέσω ξεχωριστού καθεστώτος χορηγήσεων βίζας το δικαίωμα σε Ρώσους πολίτες να διαμένουν στην Ουγγαρία, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την «ασφάλεια» της Ε.Ε. «Αυτό δεν είναι υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, είναι άνοιγμα από την πίσω πόρτα για ξένη παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη, ωστόσο, στους Ούγγρους πολίτες η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια. Η ιστορία σας είναι και δική μας, όπως και το μέλλον σας είναι δικό μας. Δέκα εκατομμύρια Ούγγροι πολίτες αποτελούν 10 εκατ. λόγους να σφυρηλατήσουμε μαζί το μέλλον μας».

Μετά το τέλος της πρωτολογίας του Ούγγρου πρωθυπουργού, ομάδα αριστερών ευρωβουλευτών τραγούδησαν το Bella Ciao, το ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να σχολιάζει ότι «δεν πρόκειται για Eurovision ή για τη σειρά Casa de Papel».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT