Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα, «τουλάχιστον 400.000 παγιδευμένοι»

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα, «τουλάχιστον 400.000 παγιδευμένοι»

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε σύγκρουση και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ισχυρίζεται ότι οι ένοπλοι της Χαμάς χρησιμοποιούν πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, καθώς και σχολεία και νοσοκομεία του θυλάκου ως κάλυψη. Η Χαμάς διαψεύδει

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί σήμερα, Τετάρτη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιδρομή –διανύει την πέμπτη ημέρα της– πραγματοποιείται με σκοπό να εμποδίσει ενόπλους της Χαμάς να διεξαγάγουν περαιτέρω επιθέσεις και να αποτρέψει την ανασυγκρότησή τους.

Το Ισραήλ έχει εκδώσει επανειλημμένα οδηγίες εκκένωσης της Τζαμπάλια και κοντινών περιοχών, ωστόσο Παλαιστίνιοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ τονίζουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας για να καταφύγουν οι εκτοπισμένοι.

Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Εκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι έλαβε ανεπιβεβαίωτες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες Παλαιστίνιοι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί στην Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας, ωστόσο δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι»

«Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στην περιοχή», ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, σε ανάρτησή του στο X ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

«Πρόσφατες εντολές εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν, ειδικά από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Πολλοί αρνούνται επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανένα μέρος πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές», πρόσθεσε.

Ο Λαζαρινί τόνισε ότι κάποια καταφύγια και υπηρεσίες της UNRWA αναγκάστηκαν να κλείσουν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και πως, σχεδόν χωρίς διαθέσιμα βασικά εφόδια, η πείνα εξαπλώνεται ξανά στη βόρεια Γάζα.

«Αυτή η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση απειλεί επίσης την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της εκστρατείας εμβολιασμού πολιομυελίτιδας για παιδιά», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αμέσως τις δηλώσεις του Λαζαρινί. Οι ισραηλινές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι διευκολύνουν τις παραδόσεις τροφίμων στη Γάζα παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Ολονύχτια χτυπήματα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός έδωσε εντολή για την εκκένωση τριών νοσοκομείων στη βόρεια Γάζα. Εκατοντάδες ασθενείς και γιατροί παγιδεύτηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις, όπως ανέφερε το υπουργείο. «Οι ζωές δεκάδων ασθενών βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της πολιορκίας των νοσοκομείων από το Ισραήλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε σύγκρουση και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ισχυρίζεται ότι οι ένοπλοι της Χαμάς χρησιμοποιούν πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, καθώς και σχολεία και νοσοκομεία του θυλάκου ως κάλυψη. Η Χαμάς το αρνείται αυτό.

Ο εξόριστος αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ Ελ Ρεσίκ, δήλωσε ότι η κλιμάκωση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα έχει ως στόχο να τιμωρήσει τους κατοίκους της επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως είπε, «ήταν εταίροι με το Ισραήλ στον πόλεμο της γενοκτονίας» στη Γάζα. Σε ισραηλινό χτύπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σπίτι προαστίου της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν εννέα άτομα της ίδιας οικογένειας, ανέφεραν οι γιατροί.

Αλλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα αφότου ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης επιτέθηκαν στις νότιες ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου. Οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και μεγάλο μέρος της έχει ερημωθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT