Η σύνοδος του Ράμσταϊν για την Ουκρανία αναβλήθηκε

Η σύνοδος του Ράμσταϊν για την Ουκρανία αναβλήθηκε

Η αναβολή οφείλεται στο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακύρωσε τα προγραμματισμένα ταξίδια του στο εξωτερικό, λόγων του τυφώνα Μίλτον

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος κορυφής των βασικών συμμάχων της Ουκρανίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Ράμσταϊν της Γερμανίας αναβλήθηκε, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακύρωσε τα προγραμματισμένα ταξίδια του στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές σήμερα Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν ακύρωσε ταξίδια σε Γερμανία και Αγκόλα σε μία κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα σχέδια για τη σύνοδο των δωρητών όπλων της Ουκρανίας που είχε ως στόχο να υπογραμμίσει την ακλόνητη υποστήριξη στο Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Η εκδήλωση της 12ης Οκτωβρίου 2024 αναβάλλεται», ανέφερε το γραφείο δημοσίων σχέσεων των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν σε email προς τους δημοσιογράφους. «Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μελλοντικές συναντήσεις της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Καμία υποβάθμιση της σημασίας της Ουκρανίας»

Η ομάδα επαφής είχε προγραμματιστεί να συγκληθεί στο περιθώριο της επίσκεψης του Μπάιντεν στη Γερμανία στις 10 – 13 Οκτωβρίου, η οποία θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του είδους εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε το ταξίδι του για να επιβλέψει τις προετοιμασίες για τον τυφώνα Μίλτον και τις προσπάθειες ανακούφισης έπειτα από άλλο τυφώνα τον περασμένο μήνα που σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους.

«Ηταν σαφές ότι ο Μπάιντεν έπρεπε να στείλει το μήνυμα ότι φροντίζει για την εσωτερική πολιτική – τόσο κοντά στις εκλογές (των ΗΠΑ)», δήλωσε ο Στέφαν Μέιρ, διευθυντής της γερμανικής δεξαμενής σκέψης εξωτερικής πολιτικής SWP. «Δεν βλέπω αυτή (την αναβολή) ως υποβάθμιση της σημασίας της Ουκρανίας».

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ουάσιγκτον συγκέντρωσε χώρες στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, ιδρύοντας ομάδα περίπου 50 χωρών των οποίων οι υπουργοί Αμυνας συναντώνται τακτικά για να συνδυάσουν τα αιτήματα του Κιέβου για όπλα με δεσμεύσεις χορηγών.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT