Ε.Ε.: Πράσινο φως για έκτακτο δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Ε.Ε.: Πράσινο φως για έκτακτο δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Σε επί της αρχής συμφωνία κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το δάνειο των 35 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επί της αρχής συμφωνία κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το δάνειο των 35 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία το οποίο πρόκειται να δοθεί από την Ε.Ε., στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με τις χώρες της ομάδας G7 για ένα δάνειο συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ.

Για τον δανεισμό της Ουκρανίας, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, τα χρήματα αυτά θα δοθούν στο Κίεβο το οποίο θα μπορεί με «τη μέγιστη ευελιξία» να τα χρησιμοποιήσει εκεί που θεωρεί ότι είναι πιο απαραίτητα.  

Σχολιάζοντας την επικείμενη απόφαση των κρατών-μελών, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ένα «ηχηρό» μήνυμα έναντι του Κρεμλίνου το οποίο θα αντιληφθεί ότι θα «αποπληρώσει» τις καταστροφές που έχουν υποστεί κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, ανέφερε ότι «στη σημερινή συνεδρίαση του Coreper, οι πρέσβεις συμφώνησαν μέσω γραπτής διαδικασίας για την υιοθέτηση των κάτωθι νομικών πράξεων χρήσης των έκτακτων εσόδων από τα ρωσικά “παγωμένα” περιουσιακά στοιχεία ως προς την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων. Η γραπτή διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετήσει τη θέση του ως προς το προσχέδιο του κανονισμού. Αυτό αφορά: τη ρύθμιση που δημιουργεί τον μηχανισμό συνεργασίας δανεισμού της Ουκρανίας και παροχής έκτακτης μακρο-οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Εφαρμογή του Κανονισμού (EU) 833/2014 που αφορά τα περιοριστικά μέτρα έναντι των ρωσικών ενεργειών αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και εφαρμογή της απόφασης (2014/512/CFSP) του Συμβουλίου που αφορά τα περιοριστικά αυτά μέτρα».

Η επί της αρχής συμφωνία –που επετεύχθη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε.– σημειώθηκε, ενώ η Ουγγαρία επιμένει να «μπλοκάρει» την αλλαγή των ευρωπαϊκών κυρώσεων έως τις αμερικανικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου. Οπως άλλωστε ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Μίχαλι Βάργκα, «θα πρέπει να δούμε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η μελλοντική αμερικανική διοίκηση για το θέμα».

Το ζήτημα πάντως ενδεχομένως να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες. Πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι να πιέσουν τον Βίκτορ Ορμπαν να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά το βέτο του έναντι της επέκτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ώστε να καμφθεί και η αντίστοιχη ανησυχία της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την προτεινόμενη πρόταση, τα κράτη-μέλη θα αναθεωρήσουν τους περιορισμούς για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ύψους 210 δισ. ευρώ, ώστε να χρησιμοποιούνται κάθε 36 μήνες και όχι κάθε έξι μήνες, όπως προβλέπεται. Η νέα περίοδος θα επιτρέψει να γίνει η διαδικασία πιο προβλέψιμη αλλά και να καθησυχάσει τις ΗΠΑ ότι δεν θα μπορεί να «μπλοκαριστεί» από κάποιο κράτος-μέλος κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με το σχέδιο των χωρών της G7, τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια κάθε χώρας προς την Ουκρανία.

«Η εξόφληση του έκτακτου δανείου (ΜFA) και των επιλέξιμων διμερών δανείων από τους εταίρους της G7 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “έκτακτα δάνεια επιτάχυνσης εσόδων για την Ουκρανία” θα εξασφαλιστεί με κεφάλαια που προέρχονται από μελλοντικές ροές έκτακτων εσόδων που απορρέουν από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «ο μηχανισμός δανείων της Ουκρανίας θα εκταμιεύσει αυτά τα κεφάλαια –καθώς και πιθανά ποσά που λαμβάνονται ως εθελοντικές συνεισφορές από κράτη μέλη και τρίτες χώρες ή άλλες πηγές– με τη μορφή οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία, για να τη βοηθήσει στην εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή των δανείων».

«Το δάνειο ύψους έως 35 δισ. ευρώ είναι η συνεισφορά της Ε.Ε. στο δάνειο της G7 ύψους έως 45 δισ.ευρώ. Η νέα πράξη θα συνδεθεί με όρους πολιτικής που συνάδουν με τη διευκόλυνση της Ουκρανίας. Τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που προτείνονται στο πλαίσιο του σχεδίου της Ουκρανίας και ειδικές διατάξεις για την πρόληψη της απάτης και άλλων παρατυπιών θα ισχύουν επίσης για το δάνειο», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Ενόψει της ταχείας έγκρισης και της διασφάλισης ότι η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή θα φτάσει στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σήμερα ότι εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής χωρίς αλλαγές, το Συμβούλιο θα προχωρήσει επίσης στην έγκριση του κειμένου χωρίς τροποποιήσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT