Τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και γεμάτα εκπλήξεις»

Τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και γεμάτα εκπλήξεις»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα αντίποινα εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι θανατηφόρα, ακριβή και θα προκαλέσουν έκπληξη», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, ο κ. Γκάλαντ, αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχία, είπε: «Οποιος μας επιτεθεί, θα πληγωθεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα γεμάτη εκπλήξεις. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη. Θα δουν τα αποτελέσματα».


Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 50 λεπτών είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης με πλήγματα μέσα στο έδαφος του Ιράν.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο Λευκός Οίκος είναι αντίθετος σε μία επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. 

Οπως έγινε γνωστό, στη συζήτηση έλαβε μέρος και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Το Ιράν είχε εξαπολύσει επίθεση στο πλαίσιο «αντιποίνων» για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο. Η ιρανική επίθεση δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο στο Ισραήλ και η Ουάσιγκτον τη χαρακτήρισε αναποτελεσματική.

Ο Νετανιάχου διαμήνυσε ότι το Ιράν θα πληρώσει για την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη είπε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα απαντηθούν, εγείροντας φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν –την περασμένη Παρασκευή– είπε ότι θα σκεφτόταν εναλλακτικές λύσεις για το χτύπημα σε ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως το Ισραήλ δεν είχε καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στο Ιράν.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε εκκλήσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους, αλλά διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις έως ότου οι Ισραηλινοί είναι ασφαλείς.

Οι επιλογές του Ισραήλ

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν στοχεύοντας ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά εκείνες που παράγουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να καταστρέψει τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας και τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια μεγάλη επίθεση στην πυρηνική υποδομή του Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει πει στα αραβικά κράτη του Κόλπου ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους ή των στρατιωτικών τους βάσεων για επιθέσεις εναντίον του Ιράν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έφερνε απάντηση, δήλωσε ανώτερη ιρανική πηγή.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στο Ριάντ την Τετάρτη, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, είχε μια επαναπροσέγγιση με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, αλλά οι σχέσεις παραμένουν δύσκολες. Δεν υπήρξαν λεπτομέρειες για τις συζητήσεις.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ΗΠΑ-Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας-Ιράν την Τετάρτη θα διαμορφώσει τη σύγκρουση στη Γάζα και την πιο πρόσφατη έξαρση στον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT