Ουκρανία: «Ναι» σε διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ρωσίας

Ουκρανία: «Ναι» σε διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ρωσίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνευση στην Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας εντός του 2024 τάσσεται το Κίεβο, αν και αποκλείει σε αυτό το στάδιο άμεσες, διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Αυτό δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Βασίλι Μπόντναρ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.

Η Ρωσία δεν αποκλείει τη συμμετοχή της σε μια τέτοια διάσκεψη, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προϋποθέτει να αποδεχθεί η Ουκρανία την απώλεια εδαφών και να αποσύρει το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ρωτήθηκε για τα σενάρια που θέλουν τη Δύση να συζητάει το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε τμήμα των εδαφών της. Η απάντησή της ήταν ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση πρέπει να εξασφαλίζει το αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στη Γερμανία, από 10 μέχρι 13 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε λόγω των υποχρεώσεων του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την αντιμετώπιση του τυφώνα «Μίλτον».

Παράπλευρη απώλεια της αναβολής υπήρξε η ακύρωση της συνόδου κορυφής υποστηρικτών της Ουκρανίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Ραμστάιν της Γερμανίας το ερχόμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στο Ντουμπρόβνικ, όπου οι δύο άνδρες υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία συνεργασίας με έμφαση στην πολεμική βιομηχανία.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την ανάκτηση δύο χωριών που είχαν καταληφθεί από τους Ουκρανούς στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ, ενώ στο Μπριάνσκ, μια άλλη επαρχία της δυτικής Ρωσίας, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από επιδρομή του ουκρανικού στρατού εναντίον αποθηκών όπλων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του βετεράνου Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει, επί προεδρίας του, τεστ COVID στη Ρωσία. Διέψευσε, ωστόσο, ότι ο Τραμπ συνομίλησε επτά φορές με τον Πούτιν μετά το 2021.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT