Αιχμηρή η Φον ντερ Λάιεν με τον Ορμπαν

Αιχμηρή η Φον ντερ Λάιεν με τον Ορμπαν

Εντονη αντιπαράθεση στην Ευρωβουλή μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ούγγρου πρωθυπουργού

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επρόκειτο για μια σπάνια στιγμή στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν η πρόεδρος της Κομισιόν καταχειροκροτήθηκε χθες με θέρμη από όλους τους επικεφαλής των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων και τους αντίστοιχους ευρωβουλευτές τους. Στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μόλις αποδομήσει την ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, που είχε προηγηθεί, με σκοπό την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με διπλωματική «μαεστρία» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –που έχει επικριθεί προσωπικά όσο κανείς άλλος πρόεδρος ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου από τον Ορμπαν– κατόρθωσε να καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς του Ούγγρου πρωθυπουργού, που ζήτησε εκ νέου χθες «να αλλάξει η Ε.Ε.» με «καταλύτη» τις προτάσεις του για την Ουκρανία, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το μεταναστευτικό.

Λίγους μόνο μήνες μετά την απόφαση του Ορμπαν να επισκεφθεί τη Μόσχα, όταν μόλις είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, προκαλώντας τότε σφοδρές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «ιστορική αποτυχία» του σε σχέση με την υποστήριξη της Ουκρανίας, επικρίνοντάς τον ταυτόχρονα για το ότι έχει «ανοίξει την πίσω πόρτα» της Ουγγαρίας σε Ρώσους υπηκόους –μέσω αμφιλεγόμενου καθεστώτος χορήγησης βίζας–, που αποτελούν «κίνδυνο» για την ασφάλεια των Ευρωπαίων.

«Κάποιοι στον πόλεμο κατηγορούν το θύμα, και ρωτάω: θα κατηγορούσαν τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή το 1956;».

Χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, αλλά ούτε και να τον κοιτάξει –παρά την ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση–, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιοι» που στον πόλεμο αυτόν κατηγορούν το θύμα και όχι τον εισβολέα, και θέλω να τους ρωτήσω: θα κατηγορούσαν ποτέ τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή το 1956;». «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή γλώσσα όπου η ειρήνη είναι συνώνυμη με την παράδοση και η κυριαρχία συνώνυμη με την κατοχή», είπε και ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την Ε.Ε. για «λάθος στρατηγική» στην Ουκρανία, που δεν οδηγεί στην ειρήνη.

Στην ομιλία του ο Ορμπαν ισχυρίστηκε παράλληλα ότι χρειάζονται λιγότεροι κανονισμοί προκειμένου να ενισχυθεί η ενιαία αγορά. Επικαλέστηκε, δε, την έκθεση Ντράγκι, για να συμφωνήσει ότι «υπάρχει χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ στις ψηφιακές τεχνολογίες», σημειώνοντας και την ολοένα μειούμενη θέση της Ευρώπης στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Φον ντερ Λάιεν ανταπάντησε ότι παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. «υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει πάρει την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, απομακρυνόμενη από την ενιαία αγορά», κατηγορώντας τον παράλληλα ότι κάνει διακρίσεις έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς τις φορολογεί περισσότερο από άλλες. Εξέφρασε, παράλληλα, λύπη για το γεγονός ότι η Ουγγαρία εξακολουθεί να προσπαθεί να αγοράσει ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενάντια στη δέσμευση του «μπλοκ» για ενεργειακή απεξάρτηση.

Κατά την πρωτολογία του ο Ορμπαν επιχείρησε, εξάλλου, να παρουσιαστεί ως ισχυρός υπερασπιστής των ευρωπαϊκών συνόρων, με την πρόεδρο της Κομισιόν να τον επικρίνει για το ότι απελευθέρωσε καταδικασμένους διακινητές πολύ πριν από την ολοκλήρωση της ποινής τους. «Αυτό δεν είναι καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ούτε προστασία της Ενωσής μας, είναι απλώς εναπόθεση προβλημάτων στον φράχτη των γειτόνων σας», σημείωσε η πρόεδρος.

Στη δευτερολογία του ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε έκπληξη για όσα άκουσε, κατηγορώντας τη Φον ντερ Λάιεν για μετατροπή της Κομισιόν από «θεματοφύλακα των συνθηκών» σε «πολιτικό όπλο», ενώ απέρριψε ως αναντίστοιχα τα γεγονότα του 1956 με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν θα σωπάσουμε», είπε, «όταν μας υποδεικνύετε τι να κάνουμε», για να καταχειροκροτηθεί από την ευρωομάδα του, τους Πατριώτες για την Ευρώπη, και άλλους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές. Ο Ορμπαν, πάντως, έγινε αποδέκτης κριτικής από όλους τους επικεφαλής των φιλοευρωπαϊκών ευρωομάδων –με την πρόεδρο των Πρασίνων, Τέρι Ρέιντκε, να αναφέρει μάλιστα ότι «δεν είναι καλοδεχούμενος»–, ενώ τον λόγο πήρε και ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Πίτερ Μάγιαρ, που τον κατηγόρησε για μετατροπή της Ουγγαρίας «στο πιο φτωχό και διεφθαρμένο κράτος της Ε.Ε.». Αν και η Ουγγαρία έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από αρκετά κράτη-μέλη, ωστόσο πράγματι η κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει επισημανθεί αρκετές φορές από τους ευρωβουλευτές, καθώς έχουν εντοπίσει «σοβαρές παρατυπίες» σε δημόσια έργα, όπως στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής της Βουδαπέστης και ενώ παραμένουν «παγωμένα» 19 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT