Live: O τυφώνας Μίλτον σαρώνει τη Φλόριντα – Ολες οι εξελίξεις
Νέα είδηση - Διαβάστε την
live-o-τυφώνας-μίλτον-σαρώνει-τη-φλόριντα-563264743
LIVE

Live: O τυφώνας Μίλτον σαρώνει τη Φλόριντα – Ολες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο τυφώνας Μίλτον έφτασε στη Φλόριντα. Η ταχύτητα των ανέμων είχε μειωθεί υποβιβάζοντάς τον στην Κατηγορία 1, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται ακραία επικίνδυνος.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για νεκρούς. 

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

18:17

Τα λιμάνια της Φλόριντα ανοίγουν ξανά για την κυκλοφορία των πλοίων

Αρκετά λιμάνια του αμερικανικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Panama City, St. Joe και Key West στη Φλόριντα, άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου για την κυκλοφορία των πλοίων την Πέμπτη μετά το πέρασμα του τυφώνα, σύμφωνα με αναφορές της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Ο Μίλτον προβλέπεται να μετατραπεί σε ισχυρή μετατροπική καταιγίδα αργότερα την Πέμπτη, αφού προκάλεσε καταστροφές στη Φλόριντα και δημιούργησε περισσότερους από δώδεκα ανεμοστρόβιλους, ενώ αναμένεται σταδιακή εξασθένηση τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

18:11

Τέσσερις νεκροί, πολλά κατεστραμμένα σπίτια στη Φλόριντα

Ο τυφώνας Μίλτον εισήλθε στον Ατλαντικό Ωκεανό την Πέμπτη, αφού διέσχισε τη Φλόριντα, η οποία προκάλεσε περισσότερους από δώδεκα ανεμοστρόβιλους, κατέστρεψε σπίτια και σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, αλλά η καταιγίδα δεν προκάλεσε το καταστροφικό κύμα που φοβούνταν οι αρχές.

17:42

Πολλά προβλήματα στο Σεντ Ογκουστίν

Οι μεγάλες πλημμύρες κατέκλυσαν πολλές κοινότητες στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, καθώς και τμήματα του αυτοκινητόδρομου A1A που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής. Στο ιστορικό Σεντ Ογκουστίν, τα νερά εισέβαλαν στο χαμηλό επίπεδο του κέντρου της πόλης που φιλοξενεί πολλές επιχειρήσεις και κατοικίες.

17:32

Live εικόνα από την περιοχή που έπληξε ο τυφώνας Μίλτον

17:16

Μήνυμα Μπάιντεν: Μείνετε μακριά από τους δρόμους

«Προς όλους όσοι επλήγησαν από τον τυφώνα Μίλτον: Σας καλώ να μείνετε μέσα και μακριά από τους δρόμους. Οι πεσμένες γραμμές ηλεκτροδότησης, τα συντρίμμια και οι καταστροφές των δρόμων δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες. Η βοήθεια είναι καθ' οδόν, αλλά μέχρι να φτάσει, καταφύγετε σε ένα μέρος μέχρι οι τοπικοί αξιωματούχοι να σας πουν ότι είναι ασφαλές να βγείτε έξω».

17:10

«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο

«Φόβος δεν υπήρχε, μόνο μία ανησυχία, αλλά αυτό οδήγησε στην καλή προετοιμασία», σημειώνει ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος ζει τα τελευταία 18 χρόνια στην περιοχή του Ορλάντο, που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Μίλτον.

16:59

Ζημιές σε σπίτι στο Ουέλινγκτον της Φλόριντα

Greg Lovett/Palm Beach Post/USA Today Network μέσω REUTERS

 

16:31

Ο τυφώνας Μίλτον φεύγει τη Φλόριντα χωρίς φοβερές πλημμύρες

Ο τυφώνας Μίλτον διέσχισε τη Φλόριντα την Πέμπτη, προκαλώντας ανεμοστρόβιλους, καταστρέφοντας σπίτια και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε εκατομμύρια ανθρώπους, πριν βγει στον Ατλαντικό. Ωστόσο, η περιοχή του κόλπου της Τάμπα φάνηκε να γλιτώνει χωρίς τις καταστροφικές πλημμύρες που φοβούνταν.

Τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι αναφέρθηκαν στην κομητεία Σεντ Λούσι στην Ατλαντική Ακτή της Φλόριντα, όταν ένας ανεμοστρόβιλος που δεν έχει επιβεβαιωθεί ισοπέδωσε μια κοινότητα συνταξιούχων, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους της κομητείας.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα ήταν χωρίς ρεύμα το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us. Τουλάχιστον ορισμένα από αυτά περίμεναν επί ημέρες να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση μετά το χτύπημα του τυφώνα Ελέν στην περιοχή πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

15:49

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έσπευσαν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο Ντε Σάντις τόνισε ότι «πάνω από 80.000» άνθρωποι έμειναν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Θα κατανοήσουμε καλύτερα» την έκταση των ζημιών καθώς προχωρά η μέρα, αλλά «ευτυχώς δεν ζήσαμε το χειρότερο σενάριο». Για παράδειγμα, το κύμα καταιγίδας δεν ήταν «τόσο σημαντικό» όσο με τον τυφώνα Ελένη. Οι αποστολές διάσωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, προσθέτει, με τουλάχιστον 48 άτομα να έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.

15:48

Πάνω από 3 εκατ. σπίτια δεν έχουν ρεύμα στη Φλόριντα,

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ντε Σάντις ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 3,1 εκατομμύρια κατοικίες χωρίς ρεύμα στην πολιτεία.

15:39

Live εικόνα από τη Φλόριντα

15:37

Πυρκαγιές σε νησί της δυτικής ακτής

Οι πυροσβέστες στη Ματλάτσα -ένα νησί στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Φλόριντα- αντιμετώπισαν αρκετές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στη σελίδα του Matlacha/Pine Island Fire Control District στο Facebook δείχνουν μια τεράστια πυρκαγιά σε κτίριο και έναν πυρακτωμένο σωρό από συντρίμμια.

14:52

Τάμπα: Η καταιγίδα ήταν «λιγότερο σφοδρή από το αναμενόμενο», αλλά ο κίνδυνος «δεν πέρασε»

Μία καλή είδηση έρχεται από την Τάμπα της Φλόριντα, όπου η δήμαρχος είπε ότι η καταιγίδα στην πόλη δεν ήταν τόσο σφοδρή όσο αναμενόταν.

«Αυτό μας έσωσε σε μεγάλο βαθμό», λέει η Τζέιν Κάστορ σε συνέντευξη Τύπου, καθώς ήταν «αυτό που πραγματικά μας ανησυχούσε». Οπως προειδοποίησε, όμως, η καταιγίδα δεν έχει ακόμη τελειώσει.

«Οταν έρχεται υψηλή παλίρροια, τα ποτάμια θα πλημμυρίσουν σε όλη την κομητεία Hillsborough, όχι μόνο στην πόλη της Τάμπα».

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να υπάρχουν προειδοποιήσεις για κύμα καταιγίδας νοτιότερα καθώς και στην ανατολική ακτή της πολιτείας.

14:31

Εφαρμογή του BBC για τον καιρό ανέφερε από λάθος ανέμους με ταχύτητα 30.569 χλμ/ώρα

Οι Βρετανοί ξύπνησαν σήμερα με μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη καθώς μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα από τους χρήστες κινητών για την πρόγνωση του καιρού, η BBC Weather app, προέβλεπε ανέμους 150 φορές ισχυρότερους από τον κυκλώνα Μίλτον εξαιτίας δυσλειτουργίας των δεδομένων.

Με τα τηλεοπτικά δίκτυα να προβάλλουν πλάνα με τον κυκλώνα Μίλτον να διασχίζει την Φλόριντα στις ΗΠΑ, οι πρωτοφανείς άνεμοι που προέβλεπε η εφαρμογή του BBC για τον καιρό έκαναν πολλούς πολίτες να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας μια εξήγηση.

«Πήγαινε σπίτι σου εφαρμογή του BBC για τον καιρό, είσαι μεθυσμένη. Είναι περίπου 59,5 χλμ/ώρα», έγραφε ένας χρήστης στο «Χ» χρησιμοποιώντας στην ανάρτησή του το όνομα Λάρκι ΜακΡόρι δίπλα σε μια φωτογραφία οθόνης της εφαρμογής που έδειχνε ανέμους με ταχύτητα 30.569 χλμ/ώρα.

Με πληροφορίες από Reuters

13:50

Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Ο «Μίλτον» απομακρύνεται πλέον από τη Φλόριντα και κατευθύνεται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά οι άνεμοι και η βροχή συνεχίζονται.
  • Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον χωρίς ρεύμα σε όλη τη Φλόριντα.
  • Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Παλμ Μπιτς μετά από ανεμοστρόβιλους, ενώ ένας γερανός έπεσε σε κτίριο εφημερίδας στην Αγία Πετρούπολη.
  • Στο Πλαντ Σίτι, ανατολικά της Τάμπα, 35 άνθρωποι διασώθηκαν από την άνοδο της στάθμης του νερού, ενώ οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μείνουν μακριά από τα «τοξικά» πλημμυρικά ύδατα.
  • Ο Μίλτον είναι ένα «περιστατικό βροχοπτώσεων που εμφανίζεται μία φορά σε μία χιλιετία», λέει μετεωρολόγος.
13:41

Μπάιντεν κατά Τραμπ για «σωρεία ψεμάτων» 

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των δύο αυτών κυκλώνων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ για «σωρεία ψεμάτων», αφού αυτός κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου ότι έκανε πολύ λίγα και πολύ αργά.

Ο Τραμπ, ο οποίος συχνά αναφέρεται με σκεπτικισμό στο θέμα τις κλιματικής αλλαγής, κατηγορεί εδώ και μέρες και χωρίς να επικαλείται κάποιο στοιχείο, τους Δημοκρατικούς ότι «έκλεψαν τα χρήματα» της FEMA για «να τα δώσουν στους παράνομους μετανάστες τους».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, χαρακτήρισε χθες «επικίνδυνες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του αυτές.

13:38

Κλιματική αλλαγή και Μίλτον

Η Φλόριντα, η τρίτη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ, που προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες, είναι συνηθισμένη στους κυκλώνες.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή, προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών, καθιστά πιθανότερη την γρήγορη ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πιο έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Τζον Μάρσαμ, που ειδικεύεται στις ατμοσφαιρικές επιστήμες, σημείωσε ότι «πολλές πτυχές του Ελίν και του Μίλτον ανταποκρίνονται» απολύτως σε αυτό που περιμένουν οι επιστήμονες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

«Οι κυκλώνες χρειάζονται ζεστούς ωκεανούς για να σχηματιστούν και οι θερμοκρασίες ρεκόρ των ωκεανών τροφοδοτούν αυτές τις καταστροφικές καταιγίδες. Ο ζεστός αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό, προκαλώντας περισσότερες βροχές και πλημμύρες», εξήγησε.

AP Photo/Julio Cortez

Την ίδια ώρα, «η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή προκαλεί επιδείνωση των πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές», τόνισε.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, οι θερμοκρασίες του Βόρειου Ατλαντικού αυξάνονται συνεχώς σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

13:23

Διασώθηκαν αρκετοί άνθρωποι από συντρίμμια και αναποδογυρισμένα οχήματα

Πολλοί άνθρωποι στην κομητεία Παλμ Μπιτς διασώθηκαν μετά από ανεμοστρόβιλους που φέρεται να χτύπησαν την περιοχή το απόγευμα της Τετάρτης, όπως δήλωσαν οι αρχές.

Μερικοί από τους διασωθέντες παγιδεύτηκαν κάτω από συντρίμμια ή σε οχήματα που ανατράπηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία διάσωσης της κομητείας.

Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης ξεκίνησαν γύρω στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης και συνεχίστηκαν για σχεδόν μία ώρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Πέντε ασθενείς, οι τρεις εκ των οποίων τραυματισμένοι, μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία και πολλοί άλλοι άνθρωποι έλαβαν φροντίδα μετά από μικροτραυματισμούς.

Οι αρχές της Πυροσβεστικής προτρέπουν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τους δρόμους της περιοχής καθώς εργάζονται για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

12:50

Το σαρωτικό πέρασμα του «Μίλτον» μέσα από τον φακό του Associated Press

Φωτ. AP/ Rebecca Blackwell
Φωτ. AP/ Julio Cortez
Φωτ. AP/ Julio Cortez
12:31

Ο Μίλτον απομακρύνεται προς τα ανατολικά, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Το μάτι του «Μίλτον» κατευθύνεται προς την ανατολική ακτή της Φλόριντα. Αλλά οι ξαφνικές πλημμύρες και το κύμα καταιγίδων μπορεί να συνεχιστούν, αναφέρει το CNN.

12:03

Σύνοψη των εξελίξεων:

  • Ο αποδυναμωμένος, αλλά ακόμα εξαιρετικά ισχυρός, τυφώνας «Μίλτον» χτύπησε τη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, όντας σε κατηγορία κινδύνου 3, αφήνοντας περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα, ενώ έφερε «καταστροφικούς» ανέμους ικανούς να προκαλέσουν σημαντικές υλικές ζημιές.
  • Ο τυφώνας αναφέρεται τώρα ότι βρίσκεται σε επίπεδο κινδύνου κατηγορίας 1, με ανέμους ταχύτητας 144 χιλιομέτρων την ώρα και πλέον εντοπίζεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από το Ορλάντο.
  • Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι έχει λάβει πολλαπλές αναφορές για γερανούς που κατέρρευσαν, χωρίς να υπάρχουν, ωστόσο, πληροφορίες για τραυματισμούς. Εξαιτίας των έντονων φαινομένων, καταστράφηκε η οροφή του σταδίου Tampa Bay Rays.
  • Το CNN ανέφερε ότι υπήρξαν «πολλοί θάνατοι» στην κομητεία Σέιντ Λούσι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Περίπου 125 σπίτια καταστράφηκαν πριν ακόμη φτάσει ο τυφώνας στην ξηρά. Πολλά εξ αυτών ήταν κινητές κατοικίες σε κοινότητες για ηλικιωμένους, δήλωσε ο Κέβιν Γκάθρι, διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Φλόριντα.
  • Στην Αγία Πετρούπολη έπεσε βροχή ύψους περίπου 40 εκατοστών από την έναρξη της καταιγίδας, με τη μισή από αυτή την ποσότητα βροχής να εκδηλώνεται σε διάστημα μόλις δύο ωρών.
  • Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με αξιωματούχους στη Φλόριντα, λέγοντας σε καθέναν από αυτούς ότι θα πρέπει να απευθύνουν άμεσα έκκληση εάν χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια για τις προσπάθειες διάσωσης, διαχείρισης και ανάκαμψης.
  • Ο Μίλτον είναι ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει τις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με το CNN, αριθμός που ξεπερνάει τα αντίστοιχα στοιχεία από το 2021 έως το 2023 μαζί. Ηταν, μάλιστα, το δεύτερο άμεσο χτύπημα από τυφώνα στη Φλόριντα μέσα σε 12 ημέρες, μετά τον τυφώνα «Ελίν».
11:15

Πάνω από 3 εκατ. οι πολίτες χωρίς ρεύμα 

Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που είναι χωρίς ρεύμα σε όλη τη Φλόριντα, σύμφωνα με το poweroutage.us.

Μέχρι στιγμής, οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Tampa Bay.

10:47

«Ενα τσιμεντένιο παγκάκι προσγειώθηκε δίπλα μου»

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες δύο ανθρώπων που βίωσαν το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Σαρασότα. 

Η Μπρέντα Γκρίφιθς περιγράφει το χάσμα του να βρίσκεσαι στο μάτι του κυκλώνα και στην άφιξή του. 

Όπως λέει, βρισκόταν στη Σαρασότα, σε ένα κτίριο με θωράκιση κατά των τυφώνων, που χτυπήθηκε από ανέμους ταχύτητας 241 χλμ/ώρα. «Παρακολουθούσα τα τζάμια να σείονται, κάτι αναμενόμενο. Όλο αυτό διήρκησε μια ώρα και μετά απόκοσμη σιγή. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και δεν μπορούσαμε να δούμε ούτε ένα φύλλο να κουνιέται. Ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό». 

«Ένα τσιμεντένιο παγκάκι πέταξε πάνω από την οροφή του διπλανού ξενοδοχείου και προσγειώθηκε δίπλα μου» λέει ο μετεωρολόγος Μάθιου Καπούτσι. 

«Στον αέρα έβλεπες να αιωρούνται από φωτεινοί σηματοδότες έως τμήματα οροφής από σπίτια. Είναι πιθανότατα ένας από τους πιο έντονους τυφώνες που έχω δει ποτέ» ανέφερε στο BBC.

10:31

Τουλάχιστον 27 ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν στη Φλόριντα

Τουλάχιστον 27 ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν στη Φλόριντα την Τετάρτη καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλησίαζε την πολιτεία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Το NWS εξακολουθεί να εργάζεται ώστε να επιβεβαιώσει όλες τις αναφορές, μια προσπάθεια που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Συνολικά, περισσότερες από 125 προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους εκδόθηκαν την Τετάρτη από τα γραφεία της NWS στην Tampa Bay, τη Μελβούρνη και το Μαϊάμι. Πρόκειται για τις περισσότερες τέτοιες προειδοποιήσεις που έχουν εκδοθεί ποτέ μέσα σε μια μέρα για τη Φλόριντα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 69 που είχε σημειωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 (κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ιρμα).

10:13

Πλημμύρισε νοσοκομείο

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει στο νοσοκομείο HCA Florida Largo Hospital λόγω πλημμύρας στο υπόγειό του, δήλωσε η εκπρόσωπος της κομητείας Pinellas County Sydney Criteser περίπου στις 1:10 π.μ.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, αξιολογείται από τους αρμόδιους το αν θα πρέπει να εκκενωθεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο που διαθέτει περισσότερα από 450 κρεβάτια.

09:49

Χωρίς πόσιμο νερό οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης

Οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό, αφού αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης λόγω ζημιών που προκάλεσε ο «Μίλτον».

Οπως ανέφεραν, η διακοπή αυτή αναμένεται να διαρκέσει «έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές» και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν θα είναι ασφαλές για τους εργαζομένους να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Στους κατοίκους συνιστάται να βράσουν το νερό πριν το πιουν ή το χρησιμοποιήσουν για να μαγειρέψουν ή για να βουρτσίσουν τα δόντια τους.

09:44

Χωρίς ρεύμα περίπου 2,8 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις

Περίπου 2,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη Φλόριντα έμειναν χωρίς ρεύμα νωρίς την Πέμπτη, καθώς ο τυφώνας «Μίλτον» σαρώνει την Πολιτεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us.

Οι πιο σημαντικές διακοπές ρεύματος σημειώνονται γύρω από την κομητεία Σαρασότα, την περιοχή δηλαδή όπου ο «Μίλτον» άγγιξε την ακτή το βράδυ της Τετάρτης.

Οι διακοπές ρεύματος θα αυξάνονται καθώς οι άνεμοι θα κατευθύνονται προς την ανατολική ακτή της Φλόριντα.

09:39

Εικόνες από τον γερανό που κατέρρευσε

Ένας γερανός κατέρρευσε, εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας του Μίλτον, στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, προκαλώντας εκτεταμμένες ζημιές, αλλά όχι θύματα. 

Mike's Weather Page/via REUTERS 
Mike's Weather Page/via REUTERS 

 

09:37

Δύο νεκροί και φόβοι για πολλούς περισσότερους στη Σεντ Λούσι

Δύο συνταξιούχοι στην Κομητεία Σεντ Λούσι είναι οι πρώτοι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την κακοκαιρία που επέφερε ο τυφώνας Μίλτον στην πολιτεία της Φλόριντα, ενώ εικάζεται από τις αρχές ότι ο αριθμός των θυμάτων στην περιοχή αυτή είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συγκεκριμένα, οι ακραίοι άνεμοι που προκαλεί η αστάθεια του Μίλτον προκάλεσαν από πριν αφιχθεί το κυρίως φαινόμενο στη Φλόριντα μια σειρά από ανεμοστρόβιλους (έχουν ήδη καταγραφεί τουλάχιστον 19), κάποιοι από τους οποίου έπληξαν τη Σεντ Λούσι.

Εκεί έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί κάποια κτίρια, ανάμεσά τους και μια περιοχή με κατοικίες ειδικές για συνταξιούχους στο Φορτ Πιρς, σε ζώνη όπου δεν υπήρχε απαίτηση εκκένωσης.

Στην περιοχή αυτή εντοπίστηκαν ήδη δύο νεκροί συνταξιούχοι, αλλά εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερους νεκρούς με βάση της ζημιές που έχουν προκληθεί εκεί.

09:29

Συνεχίζονται οι επικίνδυνες πλημμύρες - Εφτασαν στην ανατολική ακτή οι άνεμοι

Ο τυφώνας «Μίλτον» συνεχίζει να προκαλεί επικίνδυνες πλημμύρες και καταστροφικούς ανέμους σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Φλόριντα. Οι άνεμοι έχουν πλέον φτάσει στην ανατολική ακτή της Πολιτείας.

Ο Μίλτον παραμένει στην κατηγορία - κινδύνου 1. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το Ορλάντο και κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά.

Το επίκεντρο του Μίλτον θα μετακινηθεί στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Φλόριντα πριν από την ανατολή του ηλίου την Πέμπτη (τοπική ώρα) με τη βροχή και τον άνεμο να υποχωρούν σταδιακά κατά τις πρωινές ώρες.

09:16

Διάσωση σκύλου

Οι αρχές της Φλόριντα έσωσαν ένα κουτάβι που ο ιδιοκτήτης του είχε αφήσει πίσω, δεμένο σε φράχτη, με το νερό να του φτάνει στο ύψος της κοιλιάς του. Το σκυλάκι είναι σώο και οι σωτήρες του το ονόμασαν Μίλτον. 

09:01

Η πορεία του Μίλτον 

Ο τυφώνας Μίλτον σαρώνει την κεντρική Φλόριντα και βρισκόταν μεταξύ Τάμπα και Ορλάντο από τη 1 π.μ. Προβλέπεται ότι θα κινηθεί ανατολικά, με «τοπικές σαρωτικές πλημμύρες που είναι πιθανό να συνεχιστούν», σύμφωνα με το Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το οποίο εκτιμά ότι η βροχόπτωση θα είναι 5 έως 7,5 εκατοστά ανά ώρα.

Φωτ.: Lee County Sheriff's Office via Facebook/Handout via REUTERS

 

08:56

Ποσότητα βροχής που θα σημειωνόταν «σε διάστημα μηνών»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του CNN, Ρόμπερτ Σάκελφορντ, ο τυφώνας «Μίλτον» εξακολουθεί να προκαλεί πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη τη Φλόριντα, όπου ήδη σε μερικές περιοχές το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 30 εκατοστά.

Αρκετές περιοχές, μάλιστα, έχουν δει ποσότητα βροχής που θα σημειωνόταν σε διάστημα αρκετών μηνών, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται.

08:44

Σύντομη σύνοψη 

  • Ο τυφώνας έφτασε στην ηπειρωτική Αμερική πριν από περίπου τέσσερις ώρες κοντά στο Siesta Key, φέρνοντας μαζί του ανέμους ταχύτητας 205 χλμ/ώρα και «απειλητικά» για τη ζωή κύματα καταιγίδας και πλημμύρες.
  • Η καταιγίδα εξακολουθεί να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα, αλλά έκτοτε έχει εξασθενήσει σε κατηγορία 1 - αν και εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη
    Επιβεβαιώθηκαν αρκετοί θάνατοι - ο ακριβής αριθμός είναι ασαφής - σε θέρετρο αναψυχής στην κομητεία St Lucie στην ανατολική ακτή της πολιτείας
  • Περισσότερα από 2 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα σε όλη τη Φλόριντα, με τους ντόπιους να περιγράφουν ότι ολόκληρες γειτονιές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι
  • Εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Φλόριντα καθ' όλη τη διάρκεια της Τετάρτης πριν από το χτύπημα της καταιγίδας και μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο τυφώνας Ελένη κατηγορίας 4 έφθασε στο βόρειο τμήμα της πολιτείας
  • Σε πολλές περιοχές έχουν αναφερθεί πτώσεις δέντρων, μια κατάρρευση γερανού πάνω σε σπίτια, καταστροφές σε περιουσίες 
Φωτ.: AP Photo/Rebecca Blackwell
08:38

CNN: «Τέτοιες καταιγίδες ήταν σπάνιες, πλέον δεν τις προλαβαίνουμε»

Καταιγίδες όπως ο «Μίλτον» σημειώνονταν κάποτε μία φορά στα εκατό χρόνια και, πλέον, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ούτε «για να ξεπεράσουμε αυτήν που πέρασε», αναφέρει ο ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου CNN.

Παρ' όλο που το μάτι του κυκλώνα έχει περάσει από την Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και πλησιάζει στο Ορλάντο, η σφοδρότητα των ανέμων και της βροχής παραμένει επικίνδυνη στην πόλη, σημειώνει ο Μπίλ Γουάιρ.

08:37

Ο Μίλτον υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 1 

Ο Μίλτον υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο και πλέον θεωρείται κυκλώνας κατηγορίας 1 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο Μίλτον βρίσκεται περίπου 105 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά του Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα που φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

08:33

O Μίλτον από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Λίγες ώρες προτού πλήξει τη Φλόριντα, ο αστροναύτης Μάθιου Ντόμινικ κατέγραψε από τον διεθνή διαστημικό σταθμό τον τυφώνα να πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικού. 

«Αυτή είναι η θέα από το παράθυρο του Dragon Endeavour», έγραψε σε μία από τις αναρτήσεις του. 

08:31

Εκρήξεις σε πυλώνες ηλεκτρισμού

Στην Πούντα Γκόρντα, περίπου 32 χλμ βορειοδυτικά του Φορτ Μάιερς, κάτοικος κατέγραψε τις εκρήξεις των ηλεκτρικών μετασχηματιστών που βύθισαν τη συνοικία του στο σκοτάδι. 

08:19

H Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον 

Ο Μίλτον άρχισε να πλήττει τη Φλόριντα περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα, 03:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), εξασθενημένος στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ταχύτητα ανέμων 195 χλμ / ώρα, κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC). 

H Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον (Saffir–Simpson scale) διαθέτει πέντε βαθμίδες με κύρια χαρακτηριστικά τα εξής: 

Πηγή: BBC

 

08:12

Κατάρρευση γερανού

Στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης της Φλόριντα, λόγω των θυελλωδών ανέμων κατέρρευσε γερανός, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα. 

08:10

Δωρεά - μαμούθ από την Τέιλορ Σουίφτ 

Η Τέιλορ Σουίφτ ανακοίνωσε πως παρέχει 5 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Μίλτον. 

 

08:07

Δραματικές περιγραφές των δημοσιογράφων

Δραματικές είναι οι περιγραφές των ρεπόρτερ, με μία δημοσιογράφο συνεργαζόμενου με το ABC τοπικού δικτύου της Σαρασότα να μεταδίδει πως το νερό τής φτάνει σχεδόν μέχρι τη μέση. 

08:04

Χωρίς ρεύμα περίπου 2 εκατ. πολίτες 

Περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες εκτιμάται ότι είναι ήδη χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις Αρχές. Πολλές περιοχές μοιάζουν απόκοσμες, έρημες και βυθισμένες στο σκοτάδι. 

Φωτ.: REUTERS/Jose Luis Gonzale

 

08:01

Οι άνεμοι «ξερίζωσαν» στέγη σταδίου

Στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, η σφοδρότητα του Μίλτον ήταν τέτοια ώστε «ξεριζώθηκε» η στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field – έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις και βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Μίλτον. 

08:00

«Νεκροί από ανεμοστρόβιλους» 

Προτού ο Μίλτον προσεγγίσει καν τις ακτές της Φλόριντα, ισχυροί ανεμοστρόβιλοι σάρωναν την περιοχή, σύμφωνα με το Associated Press. 

H περιοχή Spanish Lakes Country Club κοντά στο Φορτ Πιρς επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα, προκαλώντας θανάτους και καταστροφές σε σπίτια. 

«Έχουμε κάποιες απώλειες ζωής» γνωστοποίησε ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι, Κιθ Πίρσον, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ακριβή αριθμό. 

07:57

Explainer: Τι κρύβεται πίσω από τη σφοδρότητα του τυφώνα «Μίλτον»

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ συμφωνούν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο συστατικό που το τελευταίο διάστημα ωθεί τους τυφώνες σε νέα επίπεδα έντασης.

07:57

Γιατί ο «Μίλτον» γιγαντώθηκε σε υπερτυφώνα

Νέα τροπική καταιγίδα στον Κόλπο του Μεξικού, λίγες ημέρες μετά τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η «Ελεν».

07:56

O τυφώνας Μίλτον χτυπά τη Φλόριντα

Το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν σε απόσταση 120 χλμ νοτιοδυτικά του Ορλάντο, στο κέντρο της Φλόριντα.

 

MHT