Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε φέτος στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Κανγκ για την «έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευαλωτότητα της ανθρώπινης ζωής»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε φέτος στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Γκανγκ για την «έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευαλωτότητα της ανθρώπινης ζωής».

Η 53χρονη ξεκίνησε την καριέρα της με μια σειρά ποιημάτων σε ένα νοτιοκορεατικό περιοδικό, προτού κάνει το πεζογραφικό της ντεμπούτο το 1995 με μια συλλογή διηγημάτων.

Αργότερα άρχισε να γράφει μεγαλύτερα πεζογραφικά έργα, ενώ έγινε ευρέως γνωστή με το «Η χορτοφάγος» (The Vegetarian), ένα από τα πρώτα βιβλία της που μεταφράστηκε στα αγγλικά. Το μυθιστόρημα, το οποίο κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Man Booker το 2016, παρουσιάζει την προσπάθεια μιας νεαρής γυναίκας να ζήσει μια ζωή πιο κοντά στη φύση, αφού υποφέρει από μακάβριους εφιάλτες για την ανθρώπινη σκληρότητα.

«Η ενσυναίσθηση της βραβευμένης λογοτέχνη για τις ακραίες ιστορίες ζωής ενισχύεται από το όλο και πιο φορτισμένο μεταφορικό της ύφος» σημειώνει η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στην ανακοίνωσή της, επικαλούμενη το μυθιστόρημά της «Greek Lessons» του 2011 όπου διηγείται την εύθραυστη ερωτική σχέση δύο ευάλωτων ανθρώπων. 

Η Χαν είναι η πρώτη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας που κερδίζει το περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο και μόλις η 18η γυναίκα – από τα συνολικά 117 βραβεία Νόμπελ που απονέμονται από το 1901. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT