Ο τυφώνας «Μίλτον» live στο TikTok: Ρισκάροντας για views

Ο τυφώνας «Μίλτον» live στο TikTok: Ρισκάροντας για views

Ο τυφώνας απομακρύνεται από τη Φλόριντα, αφήνει όμως πίσω του και μια καταιγίδα... προβληματισμών σχετικά με την απόφαση influencers και κατοίκων να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στο κυνήγι ψηφιακής φήμης

ο-τυφώνας-μίλτον-live-στο-tiktok-ρισκάροντας-563265454

«Η συμμετοχή σε αυτήν τη δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να τραυματιστείτε εσείς ή άλλοι». Η ίδια η πλατφόρμα του TikTok έχει προσθέσει αυτή την επισήμανση στο βίντεο του Στέφαν Τράντεζ με τίτλο «Γιατί δεν φεύγω από το σπίτι μου στην Τάμπα». Από το ότι δεν μπορεί πλέον να βρει βενζίνη μέχρι το ότι το διαμέρισμά του βρίσκεται σε υψηλό όροφο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να κινδυνεύσει από το πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον», ο νεαρός δημιουργός απαρίθμησε τα επιχειρήματά του σε ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων που συγκέντρωσε 4,8 εκατομμύρια προβολές.

«Posting through it»

Εκτοτε, δημιούργησε άλλα 13 βίντεο, όπου με έναν φακό στο κεφάλι του κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη του τυφώνα, όπως τη βίωσε μέσα στο σπίτι του. Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις και τη δήλωση της δημάρχου της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, που τόνισε ότι «αν επιλέξετε να μείνετε σε αυτές τις περιοχές εκκένωσης, θα πεθάνετε», ορισμένοι όπως ο Στέφαν όχι απλά παρέμειναν, αλλά χρησιμοποίησαν τον τυφώνα ως ευκαιρία για δημιουργία viral περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως «posting through it», η χρήση δηλαδή των κοινωνικών δικτύων κατά τη διάρκεια καταστροφών. Δεν είναι καινούργια, αλλά το TikTok της έχει προσδώσει μια νέα δυναμική. Ενδεικτικό είναι ότι ένα από τα βίντεο του Στέφαν που προσπαθεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί κατά τη διάρκεια του τυφώνα, έχει συγκεντρώσει 9,8 εκατομμύρια προβολές.

@stephantradez #stitch with @MetroUK like bruh put me on the news  #education #motivation #hurricane #hurricanemilton #fyp #stephtradez ♬ original sound – steph

Μια άλλη χρήστρια, η δημοφιλής Μόργκαν Ρος με 650.000 ακολούθους, επίσης γνωστοποίησε μέσω του TikTok την πρόθεσή της να μη φύγει από το διαμέρισμά της στην Τάμπα. Αργότερα, σε ζωντανή σύνδεσή της στο News Nation ανέφερε ότι πλέον έχει μετανιώσει ως έναν βαθμό για την απόφασή της. Οπως η ίδια ανέφερε, έμεινε για να είναι κοντά στη μητέρα της και να προσφέρει ασφάλεια στα κατοικίδιά τους. Επίσης, όπως είπε, αισθανόταν στήριξη από την κοινότητα της πολυκατοικίας της, η οποία περιελάμβανε και άλλους κατοίκους που δεν είχαν πρόθεση να απομακρυνθούν.

@morganroos96 Hurricane Milton live updates from Tampa Bay #hurricane #milton #hurricanemilton #tampa #tampabay #tampaflorida #florida ♬ original sound – Morgan Roos

Τα βίντεο των influencers που επέλεξαν να παραμείνουν στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια του τυφώνα «Μίλτον» από τη μία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό δίκτυο υποστήριξης. Χρήστες επιστρέφουν ξανά και ξανά στα προφίλ τους, αφήνοντας σχόλια γεμάτα ανησυχία, όπως «προσευχόμαστε για σένα» και «σε παρακαλώ, μείνε ασφαλής». Από την άλλη, όμως, αυτό το κλίμα συμπαράστασης δεν είναι το μόνο που συνοδεύει τις ψηφιακές αφηγήσεις του τυφώνα. Πολλοί σχολιάζουν ότι οι influencers αυτοί, με την επιλογή τους να παραμείνουν ενώ έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν, αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση με επιπολαιότητα, επηρεάζοντας ενδεχομένως και άλλους συμπολίτες τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

@shopifybread 🚨Hurricane Milton Update: Still Alive🚨 #fyp #hurricanemilton #hurricane #education #motivation ♬ AURA – Ogryzek

Οι δυσκολίες της εκκένωσης

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιλογή της εκκένωσης σε μια καταστροφή δεν είναι εξίσου εφικτή για όλους. Οπως επισημαίνουν οι χρήστες που επέλεξαν τον δρόμο της εκκένωσης, τα ξενοδοχεία στις ασφαλείς περιοχές γέμισαν πολύ γρήγορα, αφήνοντας πολλούς χωρίς διαθέσιμα καταλύματα, ενώ η έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια έκανε τη διαφυγή ακόμη δυσκολότερη. Οι μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και η συμφόρηση στους κεντρικούς δρόμους άφησαν πολλούς εγκλωβισμένους για ώρες, καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή τους από τις ζώνες υψηλού κινδύνου. Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες, αρκετοί κάτοικοι στράφηκαν στο TikTok, αναζητώντας βοήθεια και πληροφορίες για καταφύγια μέσω των κοινωνικών τους δικτύων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαδικτυακές κοινοποιήσεις τους κατάφεραν να ενεργοποιήσουν την αλληλεγγύη της κοινότητας, βοηθώντας τους να βρουν προσωρινό καταφύγιο ή να λάβουν οικονομική υποστήριξη για τη μετακίνησή τους​.

@sadhaliz #HurricaneMilton #HurricaneEvacuation ♬ original sound – Sadha✨

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια αγρότισσα από τη Φλόριντα, που μέσω του λογαριασμού της @oursidehomestead μοιράστηκε την αδυναμία της να φύγει, καθώς έπρεπε να φροντίσει τα ζώα της, γεγονός που συγκίνησε τους ακολούθους της. Πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα σχόλια.

«Ο Θεός μου είπε ότι θα είμαι ασφαλής εδώ»

Ξεχωριστή ήταν και η περίπτωση του Γιόζεφ Μαλινόσκι, που έγινε γνωστός μέσω του TikTok ως «Lieutenant Dan» (αναφορά στον χαρακτήρα της ταινίας Forrest Gump). Ο Γιόζεφ αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές.

Ακρωτηριασμένος στο ένα του πόδι, ο Γιόζεφ εξήγησε στους ακολούθους του ότι εμπιστεύεται την πίστη του και τη σύνδεσή του με τη θάλασσα. «Ο Θεός μου είπε ότι θα είμαι ασφαλής εδώ», δηλώνει σε ένα από τα βίντεό του, παρά το γεγονός ότι οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες​. Η στάση του προσέλκυσε την προσοχή εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ανησυχούσαν για την ασφάλειά του και τον παρότρυναν να αναθεωρήσει την απόφασή του. Παρά τις προσπάθειες και των τοπικών αρχών να τον πείσουν να απομακρυνθεί από την περιοχή, ο ίδιος παρέμεινε πεισματικά στο σκάφος του, με τους ρεπόρτερ να επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία που είχαν πως ο «Lieutenant Dan» είναι καλά στην υγεία του και τον κόσμο να μαζεύει χρήματα για να τον βοηθήσει. 

@terrenceconcannon Lets get Dan a new boat! He needs his sea legs back! #LieutenantDan #buzzing ♬ original sound – Tampa Terrence

Πλέον, ο τυφώνας απομακρύνεται από τη Φλόριντα, χωρίς το μέγεθος των καταστροφών που αφήνει πίσω του να είναι ακόμα γνωστό. Μοιάζει όμως να αφήνει πίσω του και μια διαφορετική καταιγίδα –μια καταιγίδα από αντιδράσεις, ψηφιακές συζητήσεις και προβληματισμούς.


Κεντρική φωτογραφία: AP /Julio Cortez

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT