«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο

«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο

«Φόβος δεν υπήρχε, μόνο μία ανησυχία, αλλά αυτό οδήγησε στην καλή προετοιμασία», σημειώνει ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος ζει τα τελευταία 18 χρόνια στην περιοχή του Ορλάντο, που χτυπήθηκε από τον τυφώνα «Μίλτον»

είναι-ο-τρίτος-τυφώνας-που-περνάω-563265388

Ο Γιώργος Γεωργιάδης ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια, κατά βάση στην περιοχή του Ορλάντο, ενώ υπήρξαν περίοδοι που έζησε σε Βοστόνη και Ουάσιγκτον.

Η περιοχή του ήταν μέσα στο γεωγραφικό τόξο της πολιτείας που έπληξε ο τυφώνας «Μίλτον», ωστόσο για τη συνοικία του, το κέντρο της πόλης του Ορλάντο, δεν εκδόθηκε εντολή εκκένωσης «μόνο στις ακτές και εκεί που είναι μεγάλα ποτάμια» κι έτσι αποφάσισε να παραμείνει στην κατοικία του.

«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο-1

«Δεν μπορείς να εκκενώσεις 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Τόσοι θα ήταν αν έπρεπε να φύγουν όλοι όσοι ήταν στον δρόμο του “Μίλτον”».

«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω αλλά ο πρώτος μέσα στην πόλη. Ζω σε μία πολυκατοικία στο κέντρο του Ορλάντο, ενώ τις προηγούμενες φορές, στους τυφώνες “Τσάρλι” και “Ιρμα”, ζούσα σε μονοκατοικία στην περιοχή του Ντάβενπορτ, κάπου στα 60 χιλιόμετρα από εδώ».

«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο-2
«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο-3

Στην ερώτηση για το πώς νιώθει κάποιος ενόψει ενός τόσο ισχυρού φαινομένου που έχει διεθνή κάλυψη, απαντά απολύτως ψύχραιμα: «Φόβος δεν υπήρχε, μόνο μία ανησυχία, αλλά αυτό οδήγησε στην καλή προετοιμασία. Είχαμε ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, διαβατήρια, λεφτά κι ό,τι άλλο είναι σημαντικό. Τα είχαμε βάλει σε πλαστικό, μετά σε σακίδιο μαζί με μια αλλαξιά ρούχα ώστε να είμαστε έτοιμοι αν έπρεπε να φύγουμε άμεσα».

Στην πολυκατοικία, όπου ζει, «το μόνο που φοβηθήκαμε ήταν να σπρώξει ο αέρας κάποιο παράθυρο ή να πετάξει κανένα ξύλο και να σπάσει τα παράθυρα και να μπει νερό από εκεί. Κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα». Υπήρξε στην περιοχή του δυνατός αέρας και ισχυρή βροχόπτωση, αλλά αυτό δεν του προκάλεσε φόβο. Υπογραμμίζει δε ότι –σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν– στην περιοχή του δεν υπήρξαν μεγάλες πλημμύρες, ούτε διακοπή ρεύματος.

«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο-4
«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο-5

Οταν ζούσε σε μία μονοκατοικία, σε άλλο σημείο της πόλης, «είχαμε πάντα τον φόβο των δένδρων, της πλημμύρας και όντως, τις τελευταίες δύο φορές, δεν είχαμε ρεύμα για εβδομάδες».

Προσθέτει δε ότι τώρα, επικοινώνησε με αρκετούς φίλους του, που ζουν σε μονοκατοικίες, και όλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πεσμένα δέντρα και διακοπές ρεύματος. 

Εκτιμά ότι για έναν Ευρωπαίο είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει τι γίνεται στην περιοχή του με τους συχνούς τυφώνες και επίσης –όπως σπεύδει να υπογραμμίσει– «τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται ακόμα και με τέτοια καιρικά φαινόμενα».

Ο ίδιος έχει στην περιοχή μια εταιρεία που ασχολείται με τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σπιτιών σε τουρίστες.

«Είναι ο τρίτος τυφώνας που περνάω» – Πώς βίωσε τον «Μίλτον» Ελληνας του Ορλάντο-6
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT