Βικτώρια Ρόσσινα: Νεκρή η Ουκρανή δημοσιογράφος που βρισκόταν υπό ρωσική κράτηση
βικτώρια-ρόσσινα-νεκρή-η-ουκρανή-δημο-563265796

Βικτώρια Ρόσσινα: Νεκρή η Ουκρανή δημοσιογράφος που βρισκόταν υπό ρωσική κράτηση

Λουκάς Βελιδάκης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανή δημοσιογράφος, Βικτώρια Ρόσσινα, που κρατούνταν αιχμάλωτη στη Ρωσία, πέθανε, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αρχηγείου της Ουκρανίας για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, Πέτρο Γιάτσενκο.

Οι συνθήκες του θανάτου της 28χρονης ρεπόρτερ δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πέθανε κατά τη μεταφορά της από τις φυλακές της ρωσικής πόλης Ταγανρόγκ προς τη Μόσχα.

Ο Αντρίι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρόσσινα θα συμπεριλαμβανόταν σε μια επερχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων.

Είχε εξαφανιστεί τον Αύγουστο του 2023, ενώ κατέγραφε τις συνθήκες ζωής στα κατεχόμενα εδάφη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοίμαζε ρεπορτάζ από τις περιφέρειες του Ντόνετσκ και της Ζαπορίζια, ενώ σχεδίαζε να επισκεφθεί την κατεχόμενη Μαριούπολη, προκειμένου να καταγράψει το πώς είναι η κατάσταση για όσους ζουν υπό ρωσική κατοχή. 

Λίγο μετά τη διέλευσή της από έναν συνοριακό σταθμό, στις 3 Αυγούστου 2023, η επικοινωνία μεταξύ της Ρόσσινα και της οικογένειάς της διακόπηκε. Από τότε, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί της προσπαθούσαν εναγωνίως να την εντοπίσουν. Το όνομά της, βεβαίως, ήταν ήδη γνωστό στις ρωσικές αρχές, καθώς στα τέλη του 2022 είχε καταφέρει να μπει σε κατεχόμενες περιοχές και να καταγράψει τις συνθήκες ζωής για τους Ουκρανούς.

Τον Απρίλιο του 2024, ο πατέρας της έλαβε επιστολή από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, στην οποία υπήρχε η επιβεβαίωση ότι η Ρόσσινα κρατούνταν από τις ρωσικές αρχές. Η επιστολή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε μόνο ότι η Ρόσσινα «κρατείται και είναι αυτή τη στιγμή στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Δεν υπήρχε εξήγηση, ούτε αναφορά για τους λόγους της κράτησής της, όπως επίσης αν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος της.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC), κατόπιν έκκλησης του πατέρα της, επιβεβαίωσε ότι η δημοσιογράφος βρισκόταν πράγματι σε ρωσικό έδαφος, αλλά τίποτα περισσότερο.


Βικτώρια Ρόσσινα: Νεκρή η Ουκρανή δημοσιογράφος που βρισκόταν υπό ρωσική κράτηση-1

Μία θαρραλέα δημοσιογράφος

Η Βικτώρια Ρόσσινα είχε καλύψει την εισβολή της Ρωσίας για πολλά ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων των Hromadske, Ukrainska Pravda και Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Τον Μάρτιο του 2022, συνελήφθη για 10 ημέρες από αξιωματικούς της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ενώ έφευγε από το Μπερντιάνσκ με κατεύθυνση προς τη Μαριούπολη.

Ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή της, την ανάγκασαν να καταγράψει ένα βίντεο που έλεγε ότι οι ρωσικές δυνάμεις της έσωσαν τη ζωή.


Ηταν μία πολύ θαρραλέα δημοσιογράφος, που αψηφούσε τον κίνδυνο προκειμένου να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των Ουκρανών στα κατεχόμενα εδάφη:


Βικτώρια Ρόσσινα: Νεκρή η Ουκρανή δημοσιογράφος που βρισκόταν υπό ρωσική κράτηση-2


Η Ρόσσινα δεν έκρυψε ποτέ τη στάση της απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Στις 8 Μαρτίου 2022, σε ανάρτησή της στο Facebook, έγραψε: «Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τη Ρωσία», περιγράφοντας την εικόνα δύο καμένων αυτοκινήτων. Στο δεύτερο, όπως προέκυψε, υπήρχε το απανθρακωμένο σώμα ενός άνδρα.

Η ίδια και ο οδηγός της είχαν γλιτώσει από μια φάλαγγα ρωσικών τανκς μόνο χάρη στους κατοίκους της περιοχής που τους βοήθησαν να κρυφτούν.

Το αυτοκίνητό τους, στο οποίο είχαν μία μεγάλη πινακίδα που έγραφε PRESS, λεηλατήθηκε, με αγνώστους να κλέβουν τον φορητό υπολογιστή της, τη βιντεοκάμερα, το σακίδιο, καθώς και τα τσιγάρα του οδηγού της.

Καταλήγοντας, τόνισε: «Πήγα στις περιοχές για να περιγράψω τι συμβαίνει εκεί και τι σκέφτονται οι άνθρωποι που είναι όλη την ώρα χωρίς επικοινωνίες, κάτω από τα πυρά πολυβόλων, πυραύλων και τον βρυχηθμό των ρωσικών τανκς.

Σε μικρά χωριά και πόλεις, οι κατακτητές αισθάνονται σαν “ήρωες” – πυροβολούν τους πολίτες που ζουν εκεί. Μου πήραν τα τεχνολογικά μου μέσα, αλλά δεν θα μου πάρουν την επιθυμία να πω την αλήθεια για τα εγκλήματά τους. Αυτή τη φορά, πιθανότατα ένα θαύμα θα με σώσει. Αλλά δεν θα συγχωρήσω ποτέ τη Ρωσία. Ποτέ».

* Η Ρόσσινα συμμετείχε στο «Ταμείο Γυναικών Δημοσιογράφων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Γυναικών Δημοσιογράφων (IWMF) και το 2022 είχε τιμηθεί με το «Βραβείο Θάρρους στη Δημοσιογραφία».

* Είχε γεννηθεί στις 6 Οκτωβρίου του 1996.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT