The Atlantic: Γιατί «ψηφίζει» την Κάμαλα Χάρις

The Atlantic: Γιατί «ψηφίζει» την Κάμαλα Χάρις

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα βαρύ «κατηγορώ» κατά του Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύει την ανακοίνωση της υποστήριξής του στην Κάμαλα Χάρις, το εμβληματικό περιοδικό «The Atlantic».

Οπως ενημερώνει, είναι μόλις η 5η φορά στα 167 χρόνια της ιστορίας του, που επιλέγει να γνωστοποιήσει την επιλογή του. Η πρώτη αφορούσε τον Αβραάμ Λίνκολν, το 1860. Η δεύτερη τον Λίντον Τζόνσον κάτι παραπάνω από 100 χρόνια μετά.

Η 3η, η 4η και πλέον η 5η φορά αφορούν στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το περιοδικό εξηγεί ότι επιλέγει να στηρίξει τους αντιπάλους του, θεωρώντας τον ίδιο ακατάλληλο για πρόεδρο των ΗΠΑ.  

Το άρθρο του «The Atlantic» αναλύει τη σημασία των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ παρουσιάζεται ως μια σταθερά επικίνδυνη και αμετάβλητη πολιτική φιγούρα, η οποία συνεχίζει να διχάζει την αμερικανική κοινωνία και να απειλεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως φάνηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η υποστήριξη του περιοδικού για την Κάμαλα Χάρις βασίζεται κυρίως στην πίστη της στη δημοκρατία, το νόμο και την ισότητα. «Αν και για κάποιους οι πολιτικές της μπορεί να φαίνονται κεντρώες ή υπερβολικά φιλελεύθερες, η εκλογή της είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του Τραμπ και την αποκατάσταση της πολιτικής ισορροπίας στην Αμερική», τονίζει.

Οι συντάκτες υπογραμμίζουν ότι μόνο η ήττα του Τραμπ θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να επανέλθουν σε πιο υγιείς πολιτικές και η αμερικανική πολιτική να προχωρήσει σε μια νέα φάση.


Το άρθρο του «The Atlantic» επιχειρεί μια εκτενή ανάλυση των κρίσιμων εκλογών που έρχονται στις ΗΠΑ, επικεντρώνοντας στον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ και στο τι σημαίνει η εκ νέου υποψηφιότητά του.

Οι συντάκτες ξεκινούν υπογραμμίζοντας την κούραση του αμερικανικού εκλογικού σώματος από την παρουσία του Τραμπ στην πολιτική σκηνή, τονίζοντας ότι για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια, οι Αμερικανοί καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να τον δουν ξανά στην προεδρία. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κανένας ψηφοφόρος δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει ποιος είναι ο Τραμπ ή τι πρεσβεύει: η προσωπικότητά του έχει καταστεί γνωστή και αμετάβλητη, προκαλώντας ένα μείγμα πλήξης και τρόμου στο πολιτικό τοπίο.

«Οι απόψεις για τον Τραμπ είναι τόσο πολωμένες και παγιωμένες που δεν αλλάζουν με τίποτα από όσα κάνει ή λέει. Ακόμα και όταν επιδίδεται σε ρητορικές επιθέσεις κατά αντιπάλων, ατιμάζει τη μνήμη πεσόντων στρατιωτών ή απειλεί να ανατρέψει τις εκλογές σε περίπτωση ήττας, γνωρίζει ότι δεν θα κλονίσει τη βάση των οπαδών του, που παραμένει σταθερή και αμετακίνητη», τονίζει.

Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά πως η στήριξη του Τραμπ το 2016 και το 2020 παραμένει σχεδόν αμετάβλητη και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις επόμενες εκλογές, όπου ο συσχετισμός δυνάμεων θα κριθεί από ένα μικρό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων σε ορισμένες πολιτείες.

Το «The Atlantic» παίρνει σαφή θέση, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους και διαβόητους υποψηφίους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το περιοδικό, που έχει σπάνια πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου (μετρώντας μόνο τέσσερις υποστηρίξεις από το 1857), επέλεξε να στηρίξει τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του Τραμπ στις δύο προηγούμενες εκλογές, για να προστατέψει τη χώρα από τη δική του επικίνδυνη ατζέντα.

Η ανησυχία των συντακτών του περιοδικού δεν αφορά μόνο την πολιτική, αλλά και τον χαρακτήρα του Τραμπ, ο οποίος απειλεί ανοιχτά τη δημοκρατία και επιδιώκει τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του.

Ιδιαίτερα, η 6η Ιανουαρίου 2021 υπενθυμίζει το πραγματικό διακύβευμα της υποψηφιότητας Τραμπ. «Κατά την ημέρα εκείνη, ο πρώην πρόεδρος απέδειξε την επικίνδυνη και αντιδημοκρατική του διάθεση, όταν προσπάθησε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα και να σταματήσει τη μετάβαση της εξουσίας, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας».

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι, αυτή τη φορά, ο Τραμπ εμφανίζεται ακόμη πιο αυταρχικός και ακραίος από ό,τι στο παρελθόν, με τους συμβούλους του να προωθούν πολιτικές ατζέντες που βρίσκονται στα άκρα της δεξιάς και δεν εκπροσωπούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Αμερικανών.

«Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως αν επανεκλεγεί, θα αξιοποιήσει τη δεύτερη θητεία του για να συγκεντρώσει άνευ προηγουμένου εξουσίες, να τιμωρήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και να εφαρμόσει πολιτικές που θα μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε ένα αυταρχικό καθεστώς», τονίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το περιοδικό εκφράζει την υποστήριξή του προς την Κάμαλα Χάρις, αν και οι απόψεις για την ίδια είναι μικτές εντός της συντακτικής ομάδας. «Η Χάρις μπορεί να φαίνεται πολύ κεντρώα ή πολύ φιλελεύθερη για ορισμένους, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι σέβεται το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές αξίες, κάτι που ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει».

«Η Χάρις, με την αφοσίωσή της στη δημόσια υπηρεσία και την ακεραιότητά της, αντιπροσωπεύει μια υποψήφια που μπορεί να αποκαταστήσει την πολιτική ηρεμία και να οδηγήσει τη χώρα μακριά από τον διχασμό και το φόβο», σημειώνει το περιοδικό.

Και απευθύνεται στους ψηφοφόρους που ίσως νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική και αναποφάσιστοι για το ποιον να στηρίξουν. Υπενθυμίζει ότι η αποχή δεν είναι λύση και πως η ψήφος είναι η ευθύνη του κάθε πολίτη.

«Ο στόχος δεν είναι απλά να ηττηθεί ο Τραμπ, αλλά να αποκατασταθεί η πολιτική ισορροπία και να μπει τέλος στον εφιάλτη που βιώνουν οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια», εκτιμά το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι όσο ο Τραμπ παραμένει στο προσκήνιο, η διχόνοια και το μίσος θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, ενώ η πολιτική σκηνή θα είναι εγκλωβισμένη σε μια επικίνδυνη ρητορική φόβου και οργής, υπογραμμίζει.

Το άρθρο κλείνει με μια αναφορά στη Σφίγγα της ελληνικής μυθολογίας, η οποία έθετε αδύνατους γρίφους στους ταξιδιώτες, σκοτώνοντάς τους όταν αποτύγχαναν να τους λύσουν. Η λύση του γρίφου του Τραμπ, σύμφωνα με το περιοδικό, βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών ψηφοφόρων, που καλούνται να αποφασίσουν αν θα απαλλαγούν από αυτόν και θα επιτρέψουν στη χώρα τους να προχωρήσει σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT