Κλιματική κρίση και ενέργεια: Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατά 14%. Στην Ευρώπη, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG υπερδιπλασιάστηκαν

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Δ. Μιχοπούλου

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατά 14%. Στην Ευρώπη, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG υπερδιπλασιάστηκαν. Σε Γαλλία και Ολλανδία διπλάσιες, σε Ιταλία 5πλάσιες και σε Βέλγιο 16πλάσιες! Η Γερμανία, με μηδενικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ το 2021, είναι σήμερα (2023) ο 9ος υψηλότερος εισαγωγέας. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη. Η πορεία προς την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκει αντικατάσταση στις εισαγωγές από ΗΠΑ.

Πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα

Ανεπτυγμένες χώρες και αναπτυσσόμενες έχουν τις δικές τους ξεχωριστές πορείες προς την ενεργειακή μετάβαση. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, για την επόμενη δεκαετία, εκτιμά ότι απαιτείται ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (επιπλέον 14.000 TWh καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030), διπλασιασμός της αποδοτικότητας, αλλαγή καυσίμων και μείωση των εκπομπών μεθανίου. Μια τέτοια πορεία διασφαλίζει την κλιματική ουδετερότητα προς το 2050.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT