Πιο ακραίες οι φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις

Πιο ακραίες οι φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις

Με αφορμή την επέτειο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το κίνημα «Αποεπένδυση από το Απαρτχάιντ» του Κολούμπια και άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων επαίνεσε τη Χαμάς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πιο ριζοσπαστική έχει γίνει η φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, υπεύθυνη για το κίνημα κατά του πολέμου στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανακαλώντας τη συγγνώμη της για τη δήλωση μέλους, το οποίο είπε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να νιώθει τυχερό που ο ίδιος δεν έχει βγει έξω να σκοτώνει σιωνιστές. Ο Κιμάνι Τζέιμς είχε πει κατά τη διάρκεια απολογίας του σε πειθαρχικό συμβούλιο: «Οι σιωνιστές δεν αξίζει να ζουν. Να είστε ευγνώμονες που δεν έχω βγει έξω να σκοτώνω σιωνιστές».

«Στηρίζουμε την απελευθέρωση με κάθε μέσο, ακόμη και με την ένοπλη αντίσταση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το κίνημα «Αποεπένδυση από το Απαρτχάιντ». Η οργάνωση τίμησε την επέτειο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ διανέμοντας εφημερίδα με τίτλο: «Ενας χρόνος μετά την επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Ακτσά, επανάσταση μέχρι τη νίκη» και φωτογραφία μαχητών της Χαμάς να διεισδύουν μέσα από το ισραηλινό τείχος ασφαλείας.

Ανάλογες ακραίες θέσεις έχουν υιοθετήσει και άλλες πανεπιστημιακές οργανώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Within our Lifetime, Νερντίν Κισουάνι, έγραψε την Τρίτη στο Twitter: «Ζήτω η 7η Οκτωβρίου».

Η ρητορική αυτή προβληματίζει τις διοικήσεις αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίες καλούνται να διαχειρισθούν πειθαρχικά τέτοιες ρητορικές υπερβολές από φοιτητές. Παρότι η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται από το αμερικανικό σύνταγμα, τέτοιες δηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ομοσπονδιακές έρευνες και διώξεις για αντισημιτισμό σε πανεπιστημιακό χώρο.

Ορισμένοι φοιτητές που αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τον αγώνα των Παλαιστινίων εξέφρασαν διαφωνίες με τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Φοιτητές του Κολούμπια είπαν μιλώντας στους Times ότι η προθυμία τους να διαδηλώσουν υπέρ των Παλαιστινίων έχει περιορισθεί εξαιτίας των ακραίων θέσεων, αλλά και των απειλών διοικητικών κυρώσεων εις βάρος διαδηλωτών-φοιτητών.

Μέλη της φοιτητικής οργάνωσης «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη», με παραρτήματα σε εκατοντάδες πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, ήταν μεταξύ αυτών που δημοσίευσαν επαίνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Η επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Ακτσά υπήρξε ιστορική πράξη αντίστασης κατά της κατοχής, του απαρτχάιντ και της βίας των αποικιοκρατών εποίκων», αναφέρει το παράρτημα της οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Μπράουν σε μήνυμά του στο Instagram.

Η ριζοσπαστικοποίηση αυτή αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές πιέσεις στο εσωτερικό πολλών φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να ευθυγραμμίσουν τους στόχους τους με σειρά αρχών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τις αρχές αυτές έθεσε ο Γιάσερ Αραφάτ το 1977, καλώντας σε απελευθέρωση «από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο», σε αυτοδιάθεση, δικαίωμα επιστροφής προσφύγων και ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παλαιστινιακού κράτους.

Σε ιδεολογικό κείμενό της, η οργάνωση «Αποεπένδυση από το Απαρτχάιντ» υπογραμμίζει ότι φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο του κινήματος κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, ωθώντας το Κολούμπια να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ. Μνημονεύοντας τον Βλαντιμίρ Λένιν και τον Φραντζ Φανόν, το κείμενο εξηγεί ότι η αλληλεγγύη είναι επιβεβλημένη με κάθε μέλος του άξονα της αντίστασης, στον οποίο συγκαταλέγονται το Ιράν, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι της Υεμένης και η Χαμάς, ως αναχώματα στον ιμπεριαλισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT