Toυλάχιστον 16 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον

Toυλάχιστον 16 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 16 νεκρούς – με βάση τις έως τώρα αναφορές – και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας «Μίλτον», ο οποίος έπληξε τις δυτικές ακτές της κεντρικής Φλόριντα τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων από το μάτι του.

Toυλάχιστον 16 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον-1

Οι άνεμοι του «Μίλτον» έφθαναν κατά τόπους στα 220 χλμ. την ώρα παρά τη μερική εξασθένησή του, η οποία οδήγησε τη μετεωρολογική υπηρεσία να τον υποβαθμίσει στην κατηγορία 1. 

Περισσότερα από 3,2 εκατ. νοικοκυριά παρέμεναν χθες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα – Τέσσερα από τα θύματα, τρόφιμοι γηροκομείου στην Τάμπα.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ντε Σάντις προειδοποίησε ότι καθώς οι έρευνες των σωστικών συνεργείων και άλλων υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης θα συνεχίζονται, ο εντοπισμός περισσότερων σορών είναι αναπόφευκτος, ιδίως μεταξύ πολιτών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότερα από 3,2 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. 

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι κατέγραψε χθες το πρωί τέσσερις ανεμοστροβίλους, συμπεριλαμβανομένου και σπάνιου ανεμοστροβίλου με πολλαπλές δίνες. Τα τέσσερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από ανεμοστρόβιλο στην κομητεία Σεν Λούσι, νότια της Τάμπα.

Toυλάχιστον 16 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον-2

Προειδοποιήσεις για ανεμοστροβίλους εξέδωσαν οι μετεωρολόγοι για πολλές πόλεις της Φλόριντα, πλέον του συναγερμού που έχει κηρυχθεί για πλημμύρες από το παλιρροϊκό κύμα του «Μίλτον». Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο κυβερνήτης Ντε Σάντις επικοινώνησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον οποίο ευχαρίστησε για την ομοσπονδιακή βοήθεια προς τη Φλόριντα. Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι η βοήθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών FEMA, Ντιάν Κρίσουελ, η οποία παρευρέθη στην κλήση μεταξύ Μπάιντεν – Ντε Σάντις, επρόκειτο να φθάσει χθες το απόγευμα στην Τάμπα για να επιθεωρήσει τις καταστροφές.

Ο σερίφης της κομητείας Σεν Λούσι, Κιθ Πίρσον, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι τα τέσσερα από τα θύματα του ανεμοστροβίλου ήταν τρόφιμοι οίκου ευγηρίας, με τον αριθμό τους να αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα συντρίμμια του κτίσματος. Ο σερίφης εξήγησε ότι η δύναμη του ανεμοστροβίλου ήταν τέτοια που σήκωσε αυτοκίνητο για να το εκσφενδονίσει σε απόσταση 100 μέτρων.

Toυλάχιστον 16 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον-3

Επεσε κατηγορία

Ευτύχημα θεωρείται η εξασθένηση του «Μίλτον» λίγο πριν πλήξει τα παράλια του κόλπου της Τάμπα, από κατηγορία 5 σε κατηγορία 3. «Κάποιες από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των τυφώνων έγιναν, όμως, από καταιγίδες σε στάδιο εξασθένησης. Ο «Κατρίνα» εξασθενούσε καθώς πλησίαζε τις ακτές της Νέας Ορλεάνης το 2005 και παρ’ όλα αυτά προκάλεσε ζημιές 190 δισ. δολαρίων. Η ζημιά σε αυτή την περιοχή της Φλόριντα θα είναι πρωτοφανής», σημειώνει ο Τζεφ Μάστερς, πρώην επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανογραφικών και Ατμοσφαιρικών Μελετών των ΗΠΑ.

Μετά το πέρασμά του από τον Κόλπο του Μεξικού, ο «Μίλτον» άρχισε να εξασθενεί καθώς κινείτο με ανατολική κατεύθυνση πάνω από λωρίδα γης της κεντρικής Φλόριντα, προτού βγει στα νερά του Ατλαντικού, για να ενισχυθεί εκ νέου. Το παλιρροϊκό κύμα που προκάλεσε ο «Μίλτον» έφθασε στα τέσσερα μέτρα στον κόλπο της Τάμπα και στο ενάμισι μέτρο στην ακτή του Ατλαντικού, με τις ζημιές να είναι σχετικά περιορισμένες σε σύγκριση με τις προβλέψεις. Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για κύμα ύψους επτά μέτρων στην Τάμπα. Η βροχόπτωση που συνόδευε τον τυφώνα ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά, με τις βροχές να αναμένεται να περιορισθούν σήμερα τα ξημερώματα.

Σε μια σημαντική νίκη για τους ιδιοκτήτες κατοικιών της πολιτείας, οι Αρχές της Φλόριντα εξέδωσαν επείγουσα εντολή προς τους ασφαλιστές και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να προστατευθούν από «άδικες και παραπλανητικές τακτικές» και «απάτες μετά το γεγονός» από ασφαλιστικές εταιρείες. Οι υπηρεσίες της πολιτείας απαιτούν έτσι από τους εμπειρογνώμονες των ασφαλιστικών να προσφέρουν αιτιολόγηση για κάθε μεταβολή που πραγματοποιούν στην εκτίμηση του ακινήτου, να διατηρούν αρχεία για κάθε τέτοια απόφαση και να δηλώνουν το όνομα των εμπειρογνωμόνων και στελεχών.

Στην πόλη του Σεν Πίτερσμπεργκ, 50 χλμ. από την Τάμπα, οι θυελλώδεις άνεμοι έριξαν την οροφή του κλειστού σταδίου μπέιζμπολ, έδρας των Τάμπα Μπέι Ρέιζ. Κομμάτια διαφανούς υαλοβάμβακα άρχισαν να αποκολλούνται από την οροφή του σταδίου Τροπικάνα των 48.000 θέσεων, επιτρέποντας την είσοδο της βροχής στο κτίσμα. Λίγη ώρα αργότερα, όλη η επικάλυψη της οροφής είχε παρασυρθεί από τον άνεμο, αφήνοντας στη θέση το ικρίωμα. Στις αρχές της εβδομάδας, ο κυβερνήτης Ντε Σάντις είχε ορίσει το στάδιο Τροπικάνα ως κέντρο διοίκησης, διανυκτέρευσης και ανεφοδιασμού για 10.000 μέλη σωστικών συνεργείων και τεχνικών αποκατάστασης δικτύων κοινής ωφελείας.

Μάχη με την παραπληροφόρηση

Μία ακόμη προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τον τυφώνα «Μίλτον» κατέβαλε χθες ο Λευκός Οίκος με μήνυμά του στην πλατφόρμα Reddit. Η προεδρία μοιράστηκε φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν να προεδρεύει σε σύσκεψη προετοιμασίας για το επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, συνοδεύοντας την εικόνα με λεπτομέρειες για τη συνεχιζόμενη διαχείριση των καταστροφών του τυφώνα «Ελεν» πριν από δύο εβδομάδες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν από το χτύπημα του «Μίλτον», ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αντιαμερικανική» την παραπληροφόρηση που διασπείρουν ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι. «Ο τέως πρόεδρος Τραμπ ηγήθηκε αυτού του κοπετού αναληθειών. Ακούστηκαν ισχυρισμοί πως δημεύθηκαν περιουσίες. Αυτό είναι ψευδές. Λένε ότι όσοι υπέστησαν ζημιές θα αποζημιωθούν με εφάπαξ ποσόν 750 δολαρίων και τίποτε άλλο. Αυτό είναι απλώς ψέμα. Λένε ότι κεφάλαια αποκατάστασης ζημιών διοχετεύονται σε μετανάστες. Τι γελοία δήλωση. Δεν είναι αλήθεια», σημείωσε ο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος καταδίκασε επίσης δήλωση της Ρεπουμπλικανής βουλευτού Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει τεχνολογία ελέγχου των μετεωρολογικών συνθηκών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT