Αυξάνεται ο φόβος στη Βηρυτό μετά την απροειδοποίητη επίθεση του Ισραήλ στο κέντρο της πόλης

Αυξάνεται ο φόβος στη Βηρυτό μετά την απροειδοποίητη επίθεση του Ισραήλ στο κέντρο της πόλης

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες, περίπου στις 20.00 τοπική ώρα, χωρίς προειδοποίηση, με τους δρόμους και τα διαμερίσματα της περιοχής γεμάτα με κόσμο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που η Βηρυτός εξακολουθεί να μετρά πληγές μετά το ισραηλινό χτύπημα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στο κέντρο της πόλης με 22 νεκρούς και 117 τραυματίες, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο. Από την επίθεση δύο άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον παρατηρητηρίου που ανήκει στην ειρηνευτική δύναμη UNIFIL στην κύρια βάση της στον νότιο Λίβανο σήμερα, Παρασκευή, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, ανέφερε πηγή του ΟΗΕ στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός παραβίασε επίσης άλλη θέση της UNIFIL εναντίον της οποίας είχαν εξαπολύσει πυρά χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίθεση στην «καρδιά» της Βηρυτού

Την ίδια ώρα, στη Βηρυτό συνεχίζεται η επιχείρηση αναζήτησης πέντε αγνοουμένων, αν και δεν ήταν νωρίτερα σαφές αν βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια ή όχι.

Σε εξέλιξη βρισκόταν επίσης μαζική προσπάθεια καθαρισμού με βαρέα μηχανήματα, καθώς οι κάτοικοι εκτιμούσαν την καταστροφή σε κοντινά κτίρια.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες, περίπου στις 20.00 τοπική ώρα, χωρίς προειδοποίηση, με τους δρόμους και τα διαμερίσματα της περιοχής γεμάτα με κόσμο.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τα χθεσινοβραδινά χτυπήματα. Σύμφωνα με αναφορές στα λιβανέζικα Μέσα, στόχος ήταν ο Ουαφίκ Σαφά, ανώτερο μέλος της Χεζμπολάχ που περιγράφεται ως επικεφαλής της μονάδας συντονισμού της οργάνωσης. Ο Σαφά εκτιμάται ότι επέζησε.

Νέο «κεφάλαιο» στην εκστρατεία του Ισραήλ

Αυξάνεται ο φόβος στη Βηρυτό μετά την απροειδοποίητη επίθεση του Ισραήλ στο κέντρο της πόλης-1

Το χτύπημα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει νέο «κεφάλαιο» στην εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ. Αφού σκότωσε τους περισσότερους από τους ηγέτες της και πολλούς στρατιωτικούς διοικητές, θα μετατοπίσει την εστίασή του σε άλλα πρόσωπα-κλειδιά στην οργάνωση.

Ηταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή της Βηρυτού, μακριά από τα νότια προάστια, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία, δέχθηκε επίθεση.

Η ανησυχία εντείνεται στη Βηρυτό, καθώς πολλοί νιώθουν πλέον ότι πουθενά δεν είναι ασφαλείς, αναφέρει ο Ούγκο Ματσέγκα σε ανταπόκρισή του από την πρωτεύουσα του Λιβάνου στο BBC.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ξέσπασε πριν από έναν χρόνο, όταν η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση άνοιξε πυρ για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή Χαμάς κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί δραματικά, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού, τον νότιο Λίβανο, καθώς και την κοιλάδα Μπεκάα και να σκοτώνει πολλούς από τους κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ.

Ο εκτελών χρέη πρέσβη του Λιβάνου στα Ηνωμένα Εθνη, Χαντί Χατσέμ, δήλωσε στο συμβούλιο ότι «μόνο οι διπλωματικές λύσεις και η εφαρμογή των διεθνών ψηφισμάτων, η δέσμευση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι τα μέσα για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και αυτή η επίθεση».

Σε «συναγερμό» η Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς περιμένει την απάντηση του Ισραήλ σε ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι απαιτείται αποκλιμάκωση.

«Πρέπει να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ακόμη, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή της από το Λας Βέγκας.

Η κατάπαυση του πυρός δεν έχει επιτευχθεί στη Γάζα ούτε στον Λίβανο. Η καταδίκη του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον για τους θανάτους αμάχων ήταν κυρίως λεκτική, καθώς δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT