Πώς η βύθιση ενός πλοίου πυροδότησε τον σεξισμό στη Νέα Ζηλανδία

Πώς η βύθιση ενός πλοίου πυροδότησε τον σεξισμό στη Νέα Ζηλανδία

«Το πλοίο δεν βυθίστηκε επειδή είχε γυναίκα κυβερνήτη» διεμήνυσε οργισμένη η υπουργός Άμυνας της χώρας, κατακεραυνώνοντας τους «ναυάρχους του καναπέ».

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αθλια» και «μισογυνικά» χαρακτήρισε η υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας τα online σχόλια των «ναυάρχων του καναπέ» σε βάρος της γυναίκα καπετάνιου ενός πολεμικού πλοίου, το οποίο προσάραξε, έπιασε φωτιά και στη συνέχεια βυθίστηκε, ανοιχτά των ακτών της Σαμόα. 

«Σοβαρά, έχουμε 2024. Τι στο καλό συμβαίνει εδώ;» ανέφερε σε φορτισμένο ύφος η Τζούντιθ Κόλινς στους δημοσιογράφους. 

Η Κόλινς, ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, διεμήνυσε πως στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ιβόν Γκρέι και της υποστράτηγου Ρόουζ Κινγκ, της πρώτης γυναίκας αρχηγού του στρατού της χώρας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο.

«Όλες διοριστήκαμε βάσει προσόντων, όχι φύλου» τόνισε η Κόλινς. 

Μετά από ημέρες κακόβουλων σχολίων στα social media που απέδιδαν στο φύλο της Γκρέι τη βύθιση του πλοίου, η Κόλινς απηύθυνε έκκληση στο κοινό να «εκφράζεται καλύτερα». Όπως είπε η ίδια, από τη στιγμή της βύθισης του πλοίου, ενός από τα εννέα του πολεμικού ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας, οι γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων στοχοποιήθηκαν, αντιμετωπίζοντας πλήθος λεκτικών επιθέσεων ακόμη και στους δρόμους. 

Τα 75 άτομα του πληρώματος του HMNZS Manawanui, μεταξύ των οποίων επιστήμονες και ξένο στρατιωτικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν «υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα στο σκοτάδι» από το πλοίο που προσάραξε στον ύφαλο όπου διεξήγαγε ερευνητική αποστολή, περίπου ένα μίλι από τις ακτές του Upolu, του πολυπληθέστερου νησιού της Σαμόα.

Τα αίτια της προσάραξης και έπειτα της βύθισής του δεν έχουν γίνει γνωστά. Ωστόσο, «το μόνο πράγμα που ήδη γνωρίζουμε πως δεν προκάλεσε το ατύχημα είναι το φύλο της κυβερνήτη, μιας γυναίκας με 30 χρόνια ναυτικής εμπειρίας που τη νύχτα του συμβάντος κατάφερε να απεγκλωβίσει σώο όλο το πλήρωμά της» πρόσθεσε η Κόλινς. 

Όπως είπε, μία από τις κακεντρεχείς αναρτήσεις είχε γίνει από οδηγό φορτηγού στη Μελβούρνη

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να περιορίσει τα σχόλιά του σε ανθρώπους που οδηγούν φορτηγά και όχι σε ανθρώπους που οδηγούν πλοία», δήλωσε η Κόλινς. «Αυτοί είναι οι τύποι των ανθρώπων τους οποίους εγκαλώ και μετά χαράς θα συνεχίσω να εγκαλώ για όσο χρειαστεί έως ότου πάψει αυτή η συμπεριφορά».

Σημειώνεται πως περίπου το 20% των ένστολων της Νέας Ζηλανδίας είναι γυναίκες.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας διέταξε τη σύσταση στρατιωτικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση του συμβάντος, το οποίο θα διευθύνεται από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Κόλινς, το εξειδικευμένο καταδυτικό και υδρογραφικό σκάφος βρισκόταν σε υπηρεσία για τη Νέα Ζηλανδία από το 2019, αλλά ήταν 20 ετών και προηγουμένως ανήκε στη Νορβηγία. Πραγματοποιούσε έρευνες σε ύφαλο στα ανοικτά των ακτών του Upolu, όταν προσάραξε, πιθανότατα, όπως ανέφερε προ ημερών η υπ. Άμυνας, λόγω απώλειας ισχύος.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT