ΗΠΑ: Οι τυφώνες έφεραν «βροχή» από fake news

ΗΠΑ: Οι τυφώνες έφεραν «βροχή» από fake news

Οργιο παραπληροφόρησης στις ΗΠΑ, με φόντο τις φυσικές καταστροφές που προηγήθηκαν. Μασκ και Τραμπ οι κύριοι «υπερμεταδότες»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με δύο καταστροφικούς τυφώνες μέσα σε διάστημα περίπου 15 ημερών, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι πολιτικοί «τυφώνες» που «ανεβάζουν ένταση» παράλληλα στη χώρα καθώς πλησιάζουμε πια προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τυφώνες «Ελεν» και «Μίλτον» ήρθαν, σάρωσαν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους και… απήλθαν, αφήνοντας πίσω καταστροφές αλλά και «κυκλώνες» από τοξικά ψεύδη, τα οποία όμως «κομματικοποιούνται» σε μια προεκλογική περίοδο οξυμένων εντάσεων όπως είναι η τρέχουσα, καθώς απέχουμε πια περίπου τρεις εβδομάδες από τις προεδρικές κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

«Τοξικά ψεύδη αναδύονται στον απόηχο των τυφώνων “Ελεν” και “Μίλτον”», με τους Ντόναλντ Τραμπ και Ελον Μασκ να ξεχωρίζουν πια ως «δύο από τους μεγαλύτερους υπερμεταδότες της παραπληροφόρησης», όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός ιστοχώρος Vox.

Επί παραδείγματι, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης (Federal Emergency Management Agency-FEMA) μειώνει στα 750 δολάρια τις πληρωμές προς τους πληγέντες… πράγμα το οποίο όμως δεν ισχύει.

Στο ίδιο πλαίσιο, κυκλοφόρησε παράλληλα και η φήμη ότι η FEMA εμποδίζει την προσγείωση ιδιωτικών αεροσκαφών στις πληγείσες περιοχές για την παράδοση προμηθειών… πράγμα το οποίο επίσης δεν ισχύει.

Ηταν μάλιστα τόσο έντονες γενικώς οι φημολογίες, που η FEMA αναγκάστηκε να λανσάρει ειδική ιστοσελίδα (Hurricane Rumor Response) μέσω της οποίας καταρρίπτει όλα τα σχετικά με τους πρόσφατους τυφώνες fake news.   

Η τρέχουσα περίοδος έχει ειδικό βάρος καθώς συμπίπτει με την κορύφωση των προεκλογικών εκστρατειών στις ΗΠΑ. Μέσα ένα τέτοιο πλαίσιο, οι όποιες φήμες αποκτούν «αυτομάτως» πολιτικές διαστάσεις, πολύ δε περισσότερο όταν «αναπαράγονται» από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο και νυν προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ: Οι τυφώνες έφεραν «βροχή» από fake news-1
(AP Photo/Evan Vucci, File)

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ είπε, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, πολλά από τα οποία όμως δεν ισχύουν… ότι ο Μπάιντεν δεν απαντά στα τηλεφωνήματα του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Τζόρτζια… ότι οι Δημοκρατικές Αρχές της Βόρειας Καρολίνας δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε στις περιοχές όπου βρίσκονται Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι… ότι κονδύλια που προορίζονταν για τη FEMA εκλάπησαν ή πήγαν σε μετανάστες… ότι η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις έγινε περίγελος διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους τυφώνες κ.ά.

Αλλά και ο Ελον Μασκ από την πλευρά του συνέβαλε στη διάδοση ανυπόστατων φημών μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα του δικτύου X, υποστηρίζοντας πράγματα που δεν ισχύουν… ότι η FEMA μπλοκάρει ιδιωτικές δωρεές για τους πληγέντες ή τις παίρνει και τις παρουσιάζει ως δικές της… ότι η FEMA «εξάντλησε τον προϋπολογισμό της μεταφέροντας παράνομους στη χώρα αντί να σώσει ζωές Αμερικανών»… ότι οι Αρχές στη Βόρεια Καρολίνα σταμάτησαν όσους πήγαν να βοηθήσουν κ.ά.

«Οι Ρεπουμπλικανοί και ειδικά ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τον τυφώνα ως πολιτικό εργαλείο κατά της αντιπροέδρου Χάρις. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στη Χάρις και στον πρόεδρο Μπάιντεν με το κατηγορία ότι κάνουν “κακή δουλειά” στην αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία αλλά, αντιθέτως, παραπλανώντας το ακροατήριό του με νούμερα τα οποία συνδέει παράλληλα με τη μετανάστευση και τη βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό», γράφει ο Στίβεν Φόουλερ στον ιστοχώρο του αμερικανικού National Public Radio-NPR.

«Προσφέρουν 750 δολ. σε ανθρώπους των οποίων τα σπίτια έχουν παρασυρθεί. Τους προσφέρουν 750 δολ. Εχουν καταστραφεί. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια. Οπως έσπευσαν ωστόσο να σημειώσουν πολλοί fact-checkers, αυτά τα 750 δολ. στα οποία αναφέρθηκε είναι μόνο ένα από τα πολλά πακέτα βοήθειας που διαθέτει ως βοήθεια στους πληγέντες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης.

«Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση που προωθείται από τον πρώην πρόεδρο […] Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο (σ.σ. αυτό που κάνει ο Τραμπ). Η πραγματικότητα είναι ότι η FEMA έχει πολλούς πόρους που είναι διαθέσιμοι στους ανθρώπους που τους χρειάζονται», δήλωσε από την πλευρά της η νυν αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT