Ο φυσικός διάδοχος, οι γαμπροί και ο Φιντάν

Ο φυσικός διάδοχος, οι γαμπροί και ο Φιντάν

Ο Μπιλάλ Ερντογάν κυριαρχεί στα σενάρια για τη διαδοχή του πατέρα του, αλλά δεν είναι μόνος

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το θέμα ήταν ταμπού μέχρι πρότινος. Αλλά σιγά σιγά συζητιέται. Διατυπώνεται ακόμη και στα ΜΜΕ. Μετά τον Ερντογάν, ποιος;

«Μήπως ο διάδοχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο Μπιλάλ Ερντογάν;» ήταν τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής. Αφορμή στάθηκε η εμφάνιση του γιου του προέδρου σε συγκέντρωση με νέους και η πολιτική ομιλία που έκανε, η οποία δημοσιοποιήθηκε και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Πάντως η πολιτική επιρροή αλλά και το κέντρο εξουσίας που, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, έχει δημιουργήσει ο ίδιος σε πολλά υπουργεία είναι από τους λόγους που «κυκλοφορεί» το όνομά του για την επομένη μέρα στην Τουρκία.

Μέχρι και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, Οζγκιούρ Οζέλ, άρχισε να απαντά στις δηλώσεις του γιου του κ. Ερντογάν.

Πολιτικά, ο Μπιλάλ φαίνεται πάντως να συνεχίζει τη ρητορική του πατρός του, επενδύοντας στον αντιδυτικισμό και στον ισλαμισμό, παρότι ο ίδιος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ. «Δεν χρειάζεται να είμαστε Δυτικοί για να αναπτυχθούμε. Δεν χρειάζεται να μοιάζουμε με Δυτικούς. Πρέπει απλώς να δουλέψουμε, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και με ισχυρή θέληση. Μπορούμε να φτάσουμε τη Δύση, μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Η Τουρκία είναι μια χώρα με παγκόσμια εμβέλεια. Υπάρχει κάποιος αντίπαλος;» είπε σε πρόσφατη ομιλία του και συνέχισε: «Eνδιαφέρεται τόσο πολύ η Ευρώπη για τη δύναμή μας; Οταν σου δίνει ένα αεροπλάνο, σου το δίνει να το χρησιμοποιείς όποτε εκείνη θέλει. Οταν σου δίνει ένα όπλο, σου λέει να μην το χρησιμοποιείς όταν δεν το θέλει. Γιατί λοιπόν να ελπίζουμε σε βοήθεια από τη Δύση, φίλοι μου; Γιατί να μας ενδιαφέρει τι πιστεύει η Δύση για εμάς; Υπάρχουν περισσότεροι βομβαρδισμοί και περισσότερες σφαγές απ’ ό,τι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυτικός πολιτισμός… Ασε τον δυτικό πολιτισμό στην άκρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, εκτός από τη συνέχεια με το δόγμα Ερντογάν, ο Μπιλάλ θέλησε να δείξει ότι μπορεί και να διαφοροποιείται, αφήνοντας αιχμές για το σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης που εφάρμοσε η κυβέρνηση…

«Ο Μπιλάλ Ερντογάν σίγουρα είναι ένα κέντρο ισχύος μέσα στο κόμμα. Εχει δημάρχους που είναι κοντά του, έχει υπουργούς. Εχει κρατικές εταιρείες υπό την επιρροή του όπως την κρατική τηλεόραση ΤRT, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τις Τουρκικές Αερογραμμές. Κρίσιμοι διορισμοί αξιωματούχων γίνονται με την έγκρισή του. Αρα είναι ένα κέντρο εξουσίας. Tώρα που το κόμμα λέει ότι “πρέπει να ανανεωθούμε με ορίζοντα το 2028”, εμφανίζεται επί σκηνής ο Μπιλάλ», υποστήριξε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet Μπαρίς Τέρκογλου.

«Εδώ και καιρό, κυρίως τους τελευταίους έξι μήνες, συζητείται τι θα συμβεί αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα το 2028. Από τότε εμφανίζεται έντονα ο Μπιλάλ, όπως και ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που ίσως γίνει και πάλι υπουργός. Ακούγεται ακόμη και το όνομα του έτερου γαμπρού, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, που είναι ο ιθύνων νους της τουρκικής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ολοι είναι μέσα από την οικογένεια. Το μόνο όνομα που ακούγεται εκτός της οικογένειας είναι αυτό του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν», ανέφερε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Ηalk TV Γιαβούζ Ογχάν σε ανάλυσή του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πολιτικοί αναλυτές μάς υπενθυμίζουν πως ο Μπιλάλ Ερντογάν συμμετέχει σε πολλά ταξίδια του Τούρκου προέδρου στο εξωτερικό, όπως στη Ρωσία και στην Ευρώπη, και σε πολλές τελετές εγκαινίων έργων συχνά βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τη στήριξη στην Παλαιστίνη, ένα χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου. Σε δηλώσεις του την ημέρα εκείνη στο CΝΝ Turk είπε πως «οι ΗΠΑ παραβιάζουν τις αρχές τους και στηρίζουν τη γενοκτονία που κάνει το Ισραήλ…»

Ο προαλειφόμενος για διάδοχος δημιούργησε ένα δικό του δίκτυο με τους αποφοίτους του θρησκευτικού λυκείου Κάρταλ, του οποίου και ο ίδιος είναι απόφοιτος. Αυτό το δίκτυο δείχνει ξεκάθαρα την παρουσία του στο κρατικό δίκτυο TRT, στο πρακτορείο «Ανατολή», στην Turkish Airlines.

Πάντως, αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι πιθανότητες να διαδραματίσει ρόλο την επόμενη ημέρα έχει και ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος διευθύνει την κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar Kizilelma. Η δυναμική παρουσία του και η προβολή του με πολλά βίντεο στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης θεωρούνται ως μια προσπάθεια καλλιέργειας ηγετικού προφίλ. Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη και επιθυμεί να εστιάσει την προσοχή του στην επιχειρηματική του δράση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αντιπολίτευση πιέζει για πρόωρες εκλογές εντός του 2025. «Ή πάμε σε πρόωρες εκλογές μέχρι τον Νοέμβριο του 2025 ή ο Ερντογάν δεν θα εκλεγεί ξανά», δηλώνει ο Οζγκιούρ Οζέλ. Το Σύνταγμα προβλέπει δύο προεδρικές θητείες, εκτός αν κηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέχρι τότε. Ο κ. Ερντογάν, πάντως, έχει εκφράσει την επιθυμία για ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο πιθανότατα θα δίνει το δικαίωμα για μια νέα θητεία, αν φυσικά το επιθυμεί και ο ίδιος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT