Σφίγγει και πάλι τον κλοιό στη Γάζα το Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί στο 24ωρο και «μπλόκο» στα τρόφιμα

Σφίγγει και πάλι τον κλοιό στη Γάζα το Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί στο 24ωρο και «μπλόκο» στα τρόφιμα

Εντείνεται η πίεση στους κατοίκους της βόρειας Γάζας με νέο μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων, νέα εντολή εκκένωσης περιοχών της πόλης της Γάζας και «μπλόκο» στην επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωση υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην Τζαμπάλια το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται γιατρούς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Σε ανάρτησή της στο X, εξωτερική, η συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Σάρα Βούιλστεκε ανέφερε ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να μπει ή να βγει».

Και ο οδηγός των ΓΧΣ Χαϊντάρ, επίσης παγιδευμένος στον καταυλισμό, λέει ότι «φοβάμαι να μείνω και φοβάμαι επίσης να φύγω».

Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν επίθεση στην περιοχή πριν από μία εβδομάδα, η οποία, όπως λένε, έχει στόχο να σταματήσει την ανασύνταξη της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται γιατρούς, 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας χθες Παρασκευή.

Ξεπέρασαν τους 42.000 οι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, ανέφερε σήμερα Σάββατο το πρωί ότι 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 219 τραυματίστηκαν σε πέντε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα τις τελευταίες 24 ώρες.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και ότι οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 42.175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ενώ άλλοι 98.336 έχουν τραυματιστεί.

Νέα εντολή εκκένωσης στην πόλη της Γάζας

Εντωμεταξυ, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους στην περιοχή «D5» στην πόλη της Γάζας, στη βόρεια Λωρίδα, να την εκκενώσουν «αμέσως».

Σε ανάρτησή του στο X, ο εκπρόσωπος του στρατού, Αβιχάι Αντράι, ανέφερε ότι η καθορισμένη περιοχή θεωρείται «επικίνδυνη ζώνη μάχης» και κάλεσε σε άμεση εκκένωση μέσω της οδού Σαλάχ αλ Ντιν.

Χωρίς επισιτιστική βοήθεια

Καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εντείνει την επιχείρησή του στη βόρεια Γάζα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η επίθεση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια χιλιάδων οικογενειών Παλαιστινίων.

Τα κύρια περάσματα προς τα βόρεια έχουν κλείσει από το Ισραήλ και καμία επισιτιστική βοήθεια δεν έχει εισέλθει από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Δεσμευόμαστε να παραδίδουμε καθημερινά τρόφιμα που σώζουν ζωές, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις», δήλωσε ο Αντουάν Ρενάρ, διευθυντής του προγράμματος για την Παλαιστίνη.

«Αλλά χωρίς ασφαλή και διαρκή πρόσβαση, είναι πρακτικά αδύνατο να φτάσουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT